27 Φεβ 2021
Σημαντικά μελισσοκομικά φυτά!!!
(Ξυνίδα)
Έχει μονάχα θετικά να μας δώσει η παρουσία της στο έδαφος.Δημιουργεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα έναν πυκνό χλοοτάπητα κάτω από τα δέντρα και με το τέλος των βροχοπτώσεων ξεραίνεται μεμιάς και τον Απρίλιο εξαφανίζεται, χωρίς να αφήνει το παραμικρό ίχνος παρουσίας.
ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ! ΦΕΡΟΜΟΝΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!
Φερομόνες ονομάζονται οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από ειδικούς εξωκρινείς αδένες ενός ζώου, προκειμένου να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση, ή να μεταφέρουν κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο, συνήθως, του ίδιου είδους.
Η MARY POPPINS TO ΣΚΟΡΔΟ & TO ΜΕΛΙ!
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, αναγνωρίζουν τις εκπληκτικές, μοναδικές και θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου.
26 Φεβ 2021
Μέθοδος καταστολής σμηνουργίας με την σανίδα του Taran!
Τα πλαίσια του προς σμηνουργία μελισσιού, "χτενίζονται" με μελισσοκομική βούρτσα, ώστε οι μέλισσες να βρεθούν στην σανίδα της φωτογραφίας.
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.
Οι δηλητηριάσεις των μελισσών οφείλονται σε τοξικούς παράγοντες και μπορεί να έχουν τα παρακάτω αίτια (χημικά ή φυσικά):
23 Φεβ 2021
Αλλεργική αντίδραση και πως την αντιμετωπίζουμε.
Πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση αναφυλαξίας.
Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που αρχίζει αιφνίδια και μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
ΒΑΡΡΟΑ ΧΩΡΙΣ... GPS!
Το 2013 υποβλήθηκε στις Η.Π.Α. μία αίτηση ευρεσιτεχνίας (patent/US9326507B2/en) από τους εφευρέτες Bettina Ziegelmann και Peter Rosenkranz, που είχε να κάνει με μία εφεύρεση που αφορά στη χρήση μιας σύνθεσης, που περιλαμβάνει μια σεξουαλική φερομόνη ακάρεως Varroa για τη διατάραξη της συμπεριφοράς ζευγαρώματος του ακάρεως.
Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ!
Πρώτος, ανακάλυψε και μελέτησε τον χορό των μελισσών, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα, ο Αυστριακός επιστήμονας Karl von Frisch ήδη από το 1927. Ωστόσο, το βραβείο Νόμπελ, του απονεμήθηκε το 1973, όταν και παρουσίασε με ακριβή θεωρητική ανάλυση το αντικείμενο των ερευνών του.
Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ "ΟΧΙ"!
Οι μέλισσες ( Apis mellifera ) έχουν διάφορους τρόπους για την επικοινωνία μεταξύ τους. Η συγκατάβαση όμως σε κάποιο μήνυμα, ελέγχεται και συνεχώς ανατροφοδοτείται.
Εξωτερική τροφοδοσία.
Μολονότι το θέμα της εξωτερικής τροφοδοσίας είναι βασική μελισσοκομική πρακτική και δεν πρέπει να αποτελεί ερώτημα για τον μελισσοκόμο, επαναλαμβάνω την τοποθέτηση που έκανα πριν από αρκετό καιρό για το θέμα αυτό.
16 Φεβ 2021
Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ!
Υπάρχουν πάρα πολλά επιχειρήματα και λόγοι για τους οποίους πρέπει να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού την ύπαρξη και την ακμή των μελισσών στον πλανήτη.
ΜΕΛΙΣΣΑ & ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
"Όταν το Ένα έκανε έρωτα με το Μηδέν, οι σφαίρες σφιχταγκάλιασαν τις στερεές τους γωνίες και οι πρώτοι αριθμοί κράτησαν την αναπνοή τους."
13 Φεβ 2021
ΟΡΙΣΜΟΙ...........
ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΟΥ
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων, ως «μέλι» ορίζεται το φυσικό προϊόν-τρόφιμο που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis
Mellifera από τη συλλογή νέκταρος, φυτικών χυμών και εκκρίσεων εντόμων από ζωντανά μέρη του φυτού ( μελίτωμα), τα οποία αναμιγνύουν με ειδικές ουσίες τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθέτουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης προκειμένου να ωριμάσουν.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.....
Η χρήση του καπνού στην μελισσοκομία ως μέσο για την καταστολή της επιθετικότητας των μελισσών εχει προϊστορία τουλάχιστον 8.000 χρόνων.
ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ
Το μαρκάρισμα της βασίλισσας μέλισσας είναι μια πρακτική που μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για τον μελισσοκόμο. Η διαδικασία, αν και είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή.
3 σε 1 ! & ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ & ΕΡΓΑΤΡΙΑ & ΠΑΡΑΣΙΤΟ !
Αν ισχυριστώ ότι, εκτός από τον κηφήνα, υπάρχει και εργάτρια μέλισσα που δεν έχει πατέρα, σίγουρα θα ξεσηκώσω θύελλα αντιδράσεων από πολλούς μελισσοκόμους.
Η φύση όμως διαψεύδει τέτοιες αντιλήψεις και παραδοχές, καθώς αυτό λαμβάνει χώρα, εκεί που η μέλισσα, και μάλιστα η εργάτρια, από θύμα παρασίτων γίνεται εκείνη θύτης και παράσιτο, σφετεριζόμενη το θρόνο της βασίλισσας σε άλλες αποικίες μελισσών!
8 Φεβ 2021
Σμηνουργία και αφεσμός.
Ο φυσικός τρόπος πολλαπλασιασμού του μελισσοσμήνους είναι η σμηνουργία.
Σμηνουργία μπορούμε να έχουμε από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο, με κορύφωση του φαινομένου τον Απρίλιο-Μάϊο, και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Η ΟΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Οι μέλισσες έχουν δύο (2) τύπους ματιών, τα απλά (ocelli) που είναι 3 και τα σύνθετα που είναι 2. Πέντε (5) στο σύνολο.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Τόσο οι εργάτριες μέλισσες, όσο και οι βασίλισσες διαθέτουν κεντρί με δηλητήριο το οποίο στις εργάτριες εξυπηρετεί την άμυνα της κοινωνίας, ενώ στις βασίλισσες την προσωπική τους ασφάλεια.
ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ
ΤΕΣΤ και ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΙ
Τα φαινόμενα νοθείας στο μέλι αποτελούν από τη μία αθέμιτο ανταγωνισμό και από την άλλη εξαπάτηση του καταναλωτή.
ΤΟ "ΑΝΑΜΜΑ" ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΠΟΠ!
2 Φεβ 2021
Παραγωγή κεριού.
Η ανάπτυξη του μελισσιού καθώς προχωρά η άνοιξη περιλαμβάνει και το χτίσιμο νέων κηρηθρών.
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ VS ΜΕΛΙΣΣΑΣ.
Τι θέλει κάθε πλάσμα στον πλανήτη? Φυσικά, πρώτα απ' όλα να διαιωνίσει το είδος του. Η μέλισσα δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα.
Τι θέλει ο μελισσοκόμος? Φυσικά, μέγιστες αποδόσεις σε προϊόντα μέλισσας.
INTERNET & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Μηχανικοί υπολογιστών όπως ο Sumil Nakrani και άλλοι από το Georgia Tech (ινστιτούτο τεχνολογίας στις Η.Π.Α), μελέτησαν με μαθηματικά μοντέλα και υπολογισμούς, τους τρόπους βελτιστοποίησης σύνθετων ηλεκτρονικών συστημάτων, βιομιμητικά, με βάση τις μέλισσες.
Ανεμώνη, Ανεμώνα, Ανεμολούλουδο!
Το όνομα του λουλουδιού συνδέεται με τον αρχαίο ερωτικό μύθο του Άδωνη και της Αφροδίτης.
Ο μύθος είναι πολύ γνωστός. Ενέπνευσε μάλιστα και μεγάλους ποιητές όπως ο Οβίδιος και αρκετά αργότερα ο Σαίξπηρ να γράψουν ύμνους σ’ αυτόν τον έρωτα.
Ο Κούκος και η Κούκος !!!
Ως γνωστόν ένας Κούκος δε φέρνει την άνοιξη.
Στην περίπτωσή μας όμως, ούτε οι πολλές Κούκοι την φέρνουν! Μάλιστα, όσο περισσότερες οι Κούκοι τόσο το χειρότερο!
W.C. & ΜΕΛΙΣΣΕΣ
Στους ανθρώπους, η δυσεντερία είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια που σχετίζονται με ανθυγιεινές καταστάσεις.
ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΘΟΣ!
Θέλετε να ασχοληθείτε με την μελισσοκομία αλλά φοβάστε τα κεντρίσματα?
Είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της μέλισσας?
Θέλετε μέλισσες στο μπαλκόνι του σπιτιού σας?
ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΕΡΑΙΑ!
Τι θα συμβεί αν η κεραία της τηλεόρασής σου σταματήσει να λειτουργεί ή αρχίσει να υπολειτουργεί λόγω τεχνικού προβλήματος? Προφανώς, δεν θα μπορείς πια να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου εκπομπή αλλά και τίποτε άλλο! Ίσως, αν το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο να έρχονται κατά διαστήματα συγκεχυμένες εικόνες, αλλά τίποτε καθαρό και ικανοποιητικά σαφές.
"ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ" VS "ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ, ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ"!
Βγαίνοντας από τον χειμώνα, σταδιακά το μελίσσι αρχίζει να θέλει να αναπληρώσει τις απώλειες του χειμώνα σε πληθυσμό και επιπλέον να μπει σε φάση ανάπτυξης, επεκτείνοντας σταδιακά την έκταση του γόνου του.
ΜΕΛΙ VS ΖΑΧΑΡΗΣ
Αν εξετάσουμε την διατροφική κουλτούρα του μέσου Ευρωπαίου, θα δούμε ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι καταναλωτές στρέφονται στην κατανάλωση προϊόντων ζάχαρης ή τροφών και συσκευασμάτων, εμπλουτισμένων με ζάχαρη ή άλλη παρόμοια γλυκαντική ουσία.
ΤΟ "ΤΡΕΛΟ ΜΕΛΙ" !!!
Το μέλι της Apis Dorsata Laboriosa, για τους Gurung, μία εθνότητα του Νεπάλ, αποτελεί μοναδικό προϊόν και χρησιμοποιείται για τη δράση του ως σιρόπι για το βήχα και ως αντισηπτικό.
Κόστος ενασχόλησης με την μελισσοκομία!!
ΞΕΚΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ - ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ - ΤΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΩ?
Στην εποχή που ζούμε και στον ελλαδικό χώρο, η αναζήτηση οικονομικής διεξόδου, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και του δυσθεώρητου ποσοστού ανεργίας στους νέους, έχει στρέψει πολλούς προς την επαγγελματική ενασχόληση με τη μελισσοκομία.
1 Φεβ 2021
Τα φύλλα κηρήθρας στην παραγωγικότητα του μελισσιού.
Τα φύλλα κηρήθρας χρησιμοποιούνται κύρια για να διευκολύνουν τις μέλισσες στο χτίσιμο των κηρηθρών και να κατασκευάζουν περισσότερα εργατικά κελιά.