21 Νοε 2018



Φτιάνω Βάμμα και διάλυμα-εκχύλισμα πρόπολης, η διαδικασία βήμα βήμα .



-Υλικά που θα χρειαστούμε για το Βάμμα πρόπολης:

Πρόπολη, Αιθυλική Αλκοόλη 96° ποτοποιίας, Μπέν μαρί, Πηγή εστίας, Θερμόμετρο υγρών, Ογκομετρικά δοχεία, Σίτα ή Φίλτρο γαλλικού καφέ, Σύριγγες, Μικρά φιαλίδια και μια ζυγαριά.

Υλοποίηση:
Αν η πρόπολη προέρχεται από σίτες δεν χρειάζεται καθάρισμα, αν έχει συλλεχθεί από τα πλαίσια την απλώνουμε σε ένα ταψί και ξεχωρίζουμε με το μάτι τα ξένα σώματα .
Το επόμενο βήμα είναι, να την τοποθετήσουμε σε ένα δοχείο με νερό και ανακατεύοντας καλά, να απομακρύνουμε οτιδήποτε ανεβαίνει στην επιφάνεια. 
Επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουν απομακρυνθεί, όλα τα αντικείμενα που ενδεχομένως να υπάρχουν.
Στην καθαρή πρόπολη που συλλέγεται από σίτες , έχει παρατηρηθεί, ότι εάν έχει μεγάλα ανοίγματα , οι μέλισσες βάζουν μαζί με την πρόπολη και κερί, οπότε αν θέλουμε να το αφαιρέσουμε,πρέπει να βάλουμε την καθαρή πρόπολη σε μπεν μαρί και να προσθέσουμε νερό μέχρι που η στάθμη του να ανέβει πάνω από την επιφάνεια της πρόπολης,  5 εκατοστά.

Το περιεχόμενο θερμαίνεται στους 70°C ( η πρόπολη λιώνει στους 66
°C περίπου) ενώ συγχρόνως ανακατεύουμε αργά, όταν φτάσει στους 70°C, το αφήνουμε 2 με 3 λεπτά σε αυτή την θερμοκρασία, μετά βγάζουμε το μπεν μαρί από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει. 
Μόλις κρυώσει στην επιφάνεια του νερού επιπλέει το κερί που υπήρχε στην πρόπολη, το οποίο και αφαιρούμε. 
Το κερί ασφαλώς το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παρασκευή αλοιφής. 
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, έως ότου απαλλαγεί η πρόπολη τελείως από το κερί.
Αφού έχει βγει όλο το κερί και η πρόπολη έχει πάρει την μορφή του ζελέ, χύνουμε το νερό. 
Ξανά θερμαίνουμε την πρόπολη που είναι σε μορφή ζελέ, μέχρι να σχηματιστεί ένα πηχτό σιρόπι. 
Βάζουμε αμέσως, αφού την βγάλουμε από την φωτιά, ισόποση ποσότητα Αιθυλική Αλκοόλη 96° ( καθαρό- άσπρο οινόπνευμα ποτοποιίας ) μέσα στην πρόπολη, ανακατεύοντας αργά. 
Ανακατεύουμε καλά έως ότου το μείγμα μας, γίνει ομοιόμορφο, το φιλτράρουμε μέσα από λεπτή σίτα ή σε φίλτρο του καφέ και είναι έτοιμο για χρήση. 
Το τελικό αυτό παρασκεύασμα λέγεται βάμμα πρόπολης, περιεκτικότητας 50% σε Αιθυλική Αλκοόλη, το οποίο μοιράζουμε σε μικρά σκουρόχρωμα φιαλίδια με σταγονόμετρο, στα οποία αναγράφεται επάνω η περιεκτικότητα σε πρόπολη  και είναι έτοιμα, προς χρήση.
Φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Αυτή η συνταγή χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση και δίνει λύσεις σε έλκη δέρματος , κοψίματα φουσκάλες κ.α. ενώ δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, εκτός από τους αλλεργικούς στην πρόπολη (Χαριζάνης 1992).



Πρέπει να σημειώσουμε, ότι το μείγμα κατά την εφαρμογή του, περιμένουμε να στεγνώσει επάνω στο δέρμα, γιατί βάφει και δεν βγαίνει στο πλύσιμο, από τα ρούχα.

Τώρα για το εκχύλισμα πρόπολης, αξίζει να αναφέρουμε, ότι χρησιμοποιούνται διαφορετική διαλύτες, αλλά τα περισσότερα δραστικά συστατικά-ουσίες τις πρόπολης φαίνεται να είναι περισσότερο διαλυτά, στην Αιθυλική Αλκοόλη και στην Γλυκόλη ( Propylene glycol ).
Τα εκχυλίσματα ακετόνης ( acetone ) χρησιμοποιούνται για παρασκευή σαμπουάν και λοσιόν.  
Αν και ελάχιστα συστατικά της πρόπολης είναι διαλυτά στο νερό εν τούτης ακόμα και τα υδατικά της διαλύματα, παρουσιάζουν ικανές βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες δράσεις, καθώς και ιδιότητες επούλωσης τραυμάτων.
Ακόμη πρέπει να πούμε, ότι η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων της Αλκοόλης, εξαρτάται από την μέθοδο εκχύλισης, δηλαδή τον χρόνο εμβάπτισης ή διαβροχής, ακόμα και τον χρόνο και το είδος της θέρμανσης, η οποία επιταχύνει την διαδικασία εκχύλισης, ενώ όσο περισσότερο χρόνο, διαβρέχεται ή εμποτίζεται η πρόπολη με αλκοόλη, τόσο περισσότερα συστατικά της διαλύονται!!
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα καθαρά ποτά, ( βότκα,ρούμι,τζιν,ρακί,τσίπουρο ) τα οποία αν και έχουν μικρά ποσοστά σε αλκοόλη, για οικιακή χρήση, δίνουν αποδεκτά αποτελέσματα.
Το τελευταίο που πρέπει να αναφέρουμε,
προτού προχωρήσουμε στην υλοποίηση της εκχύλισης, είναι ότι διάλυμα αιθανόλης με 70% καθαρότητα αλκοόλης ( καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας 96% με αποσταγμένο νερό σε αναλογία 70-30 ), έχει παρουσιάσει σε πολλές μελέτες, όπου εξετάστηκαν διάφορα εκχυλίσματα, για τις βακτηριοκτόνες και μυκητοκτόνες επιδράσεις τους, τα καλύτερα αποτελέσματα.  

-Υλικά που θα χρειαστούμε διάλυμα-εκχύλισμα πρόπολης:

Πρόπολη, Αιθυλική Αλκοόλη 96° ποτοποιίας,  Multi ή Γουδί, Ψυγείο ή καταψύκτης, Σίτα ή Φίλτρο γαλλικού καφέ, Ζυγαριά ακριβείας, Σύριγγες, Μικρά φιαλίδια, Φιάλη μεγάλης χωρητικότητας.

Υλοποίηση:
Βάζουμε την πρόπολη στην κατάψυξη για λίγες ώρες, με αυτό τον τρόπο, μπορούμε εύκολα να την κάνουμε σκόνη, είτε στο multi είτε στο γουδί ( δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση, χρωματίζονται δεν φεύγει το χρώμα της πρόπολης μετά ).
Παίρνουμε την θρυμματισμένη πρόπολη ( συνήθης αναλογία του μείγματος είναι 1/3 ) και αφού ζυγίσουμε την ποσότητα που θέλουμε, πχ 100 γρμ, προσθέτουμε αιθυλική αλκοόλη 300 γρμ και τα τοποθετούμε στην φιάλη, η οποία σφραγίζεται-κλείνεται και αναδεύεται με κούνημα ( πάνω-κάτω ).
Η ανάδευση αυτή επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές την ημέρα, σε καθημερινή βάση,  για διάστημα 3 με 4 εβδομάδων. 
Για όλο αυτό το διάστημα καλό είναι το μπουκάλι με το μείγμα να μένει σε ζεστό και σκοτεινό μέρος ( μία καλή λύση είναι το καλοριφέρ ). 
Μετά το πέρας των 3 εβδομάδων μπορούμε να κάνουμε, διαδοχικά φιλτραρίσματα ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Για τελείως διαυγή αποτέλεσμα, μπορούμε το μείγμα να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο, για μερικές ώρες, στους 3°C ( προσοχή όχι στην κατάψυξη ) και μετά να το περάσουμε από το φίλτρο. 
Εναλλακτικά μπορούμε να βγάλουμε με σύριγγα το υγρό από το μπουκάλι και να το βάλουμε στα βαζάκια.
Το τελικό διήθημα θα πρέπει να είναι καθαρό, διαυγές υγρό, απαλλαγμένο από σωματίδια, χρώματος σκούρο καφέ ή ελαφρά κοκκινωπού.
Το μοιράζουμε σε μικρά σκουρόχρωμα φιαλίδια με σταγονόμετρο, στα οποία αναγράφεται επάνω η περιεκτικότητα σε πρόπολη  και είναι έτοιμα, προς χρήση. 
Φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Το εκχύλισμα αυτό λαμβάνεται σε ποσότητες 30 - 40 σταγόνων σε μία κουταλιά νερό ή γάλα, 1 με 1 1/2 ώρα πριν το γεύμα.
Η αναλογία της πρόπολης στο διάλυμα, δεν πρέπει να είναι πάνω από 30% για εσωτερική χρήση, ενώ αρχικά, η χορήγηση  πρέπει να γίνεται, με μικρές ποσότητες για ενδεχόμενη αλλεργία!!

πηγή: Θανάσης Αριστ. Μπίκος ( Πρόπολις το θαύμα των μελισσών)        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου