20 Σεπ 2017



Δημιουργία παραφυάδων με διαίρεση χωρίς ανεύρεση της Βασίλισσας.

Αρκετοί μελισσοκόμοι ισχυρίζονται ότι τα φυσικά ΒΚ ( αυτά που κατασκευάζουν οι μέλισσες ) όταν υπάρχει πληθώρα τροφών, είναι πολύ καλύτερα από αυτά που εμείς εμβολιάζουμε.
Νωρίς την άνοιξη εντοπίζουμε τα μελίσσια που έχουν καλές μάνες, καλής ποιότητας βασίλισσες που έχουμε προσέξει και σημαδέψει από την προηγούμενη χρονιά.

Τα συγκεκριμένα μελίσσια τα τροφοδοτούμε ώστε να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατόν.
Με την έναρξη της ανθοφορίας ή μέσα Μαρτίου και αφού έχουν 7 με 8 γόνους χωρίζονται σε δύο όμοια τμήματα,  ( δηλαδή τροφές γόνος και μέλισσες ακριβώς στην μέση ) χωρίς να χρειαστεί να εντοπίσουμε την βασίλισσα και τα οποία τοποθετούνται δίπλα δίπλα σε κυψέλες ίδιου χρώματος, στην θέση της μητρικής κυψέλης, ώστε να μοιραστούν κατά το δυνατόν ομοιόμορφα οι εργάτριες.
Μετά από (9) εννέα ημέρες χωρίζουμε όλα τα υπόλοιπα μελίσσια τα οποία ήταν μικρότερης αποδοτικότητας, σε δύο ή και περισσότερα τμήματα.


Την επόμενη ημέρα παίρνουμε Βασιλικά κελιά από τα μελίσσια της πρώτης σειράς, και τα τοποθετούμε στα ορφανά μελίσσια της δεύτερης  που έχουμε κόψει, κόβοντας τα ΒΚ που έχουν αρχίσει, ενδεχομένως να δημιουργούν.
Καλή σας επιτυχία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου