6 Δεκ 2020



Η κρυστάλλωση του μελιού.

 Η κρυστάλλωση του μελιού. 

Του Λευτέρη Αλυσσανδράκη, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία από τις γνωστότερες φυσικές του ιδιότητες. Πρόκειται για μία απόλυτα φυσική ιδιότητα που, θεωρητικά, χαρακτηρίζει όλα τα μέλια, εκτός από αυτά του πεύκου και της ελάτης. 



Παν κέικ.

ΠΑΝΚΕΪΚ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ....

Στέλιος Παρλιάρος!!

Ένα υγιεινό σνακ για το πρωινό μας, πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Και σίγουρα πιο light από τους λουκουμάδες.



Κρέμα με μέλι.

ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ........ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ:

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

300 γρ. γάλα

130 γρ. μέλι

2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά

3 κρόκοι αυγών

λίγη τριμμένη λεβάντα



Παστέλι.

ΠΑΣΤΕΛΙ.......

Υλικά:

500γρ ανθόμελο

500γρ σουσάμι

1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι

1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο



Τριουγκουλίνες.

Είναι  ατελή  στάδια  του σκαθαριού  της οικογένειας meloidae ,γνωστά ως  τριουγκουλίνες.



Παστέλι.

ΠΑΣΤΕΛΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ.....

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

200 γρ. σουσάμι

50 γρ. αμύγδαλο φιλέ

50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

300 γρ. μέλι

1/4 κ.γ. αλάτι

100 γρ. κουβερτούρα



ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ

01) Γενική καθαριότητα σε όλη την έκταση που ορίζει η φράση, από πάτωμα, παράθυρα και εργαλεία..



Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ....

Οι μέλισσες είναι κοινωνικά έντομα του είδους Apis mellifica και ανήκουν στην τάξη των Υμενοπτέρων. 



Γλυκό μπανάνας.

Τώρα λοιπόν που είμαστε όλοι μέσα στα σπίτια μας, ας φτιάξουμε κανένα γλυκάκι για να γλυκάνουμε την πίκρα που μας δέρνει. 

Η Θεσσαλονίκη μας δίνει ένα και μην αμελήσετε να το φτιάξετε. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ συνταγή περιοχής Θεσσαλονίκης

Γλυκό μπανάνας.




Εχθροί των μελισσών.

ΕΧΘΡΟΙ ΜΕΛΙΣΣΩΝ......

Οι μεγάλες κίτρινες σφήκες(σκούρκοι, σερσένια, κουρκούμπανοι, κλπ) αρχίζουν από αυτόν τον μήνα τις καταστροφικές εξορμήσεις τους στα μελίσσια μας, οι ειδικές παγίδες για τις σφήκες είναι η λύση.



Χειρισμοί εν όψει φθινοπώρου.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ.......

Ο μήνας της χαρουπιάς, της σουσούρας ή πυρένι (φθινοπωρινό ρείκι), του κισσού, της ακονιζιάς, του αρμυρικιού, της αγριοβαμβακιάς, του πολύκομπου και κάποιων ειδών ευκαλύπτου.



Κηρήθρα με μέλι.

ΚΗΡΗΘΡΑ ΜΕ ΜΕΛΙ.....

Πλούσια θρεπτικές ουσίες....

Η κηρήθρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. 

Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.



Κέικ κολοκύθας.

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, (ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ).....

Τώρα που είναι η εποχή της κολοκύθας, εκτός της άμεσης μαγειρικής, την κόβουμε σε μεγάλες φέτες και την βάζουμε στην κατάψυξη. 



Η Λίθινη εποχή και το μέλι.

Οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τις μέλισσες ήδη από τη Λίθινη εποχή, πριν από 8.500 έως 9.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, η οποία μεταθέτει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν τη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και τις ρίζες της ίδιας της μελισσοκομίας, η οποία παραμένει πάντως άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε.





Πότε αρχίζει να γεννά η βασίλισσα!!!

Λίγο πολύ, αν ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς, στα μέσα Γενάρη, από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω αρχίζει να γεννάει η βασίλισσα καθώς οι αλκυονίδες δίνουν το σύνθημα.




Καλαμίνθα ή Εύοσμος, Καλαμίνθη ( calamintha nepeta )


Η Καλαμίνθα η εύοσμος είναι ένα πολυετές φυτό ορθόκλαδο ποώδες ,που φύεται συνήθως σε χαμηλά υψόμετρα και ημιορεινές περιοχές, φτάνει δε σε ύψος τα 60-80 εκ. με πολλούς ανθεκτικούς βλαστούς.