2 Σεπ 2017



Φαλαρίδα, αφαλαρίδα, κενταύριο, ζαρκαδιά, ασπράγκαθο, ατραγίδα (Μυτιλήνη) ( Centaurea solstitialis ).

Πόα διετής ύψους μέχρι και 100 εκ. συνήθως όμως το βλέπουμε χαμηλό γύρω στα 10 εκ, επειδή είναι η αγαπημένοι τροφή των αιγοπροβάτων. 


Έχει μεγάλη μελισσοκομική σημασία, λόγω της εποχής που ανθίζει. Ανθίζει Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και αρχές Οκτωβρίου. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους.
Το συγκεκριμένο είδος αγκαθιού, λέγεται ότι φυτρώνει και ευδοκιμεί μόνο στην Ελλάδα, φυτρώνει όμως σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Φυτρώνει σε χέρσα και άγονα εδάφη, και είναι ενοχλητικό ζιζάνιο καλλιεργούμενων χωραφιών, που όπως φαίνεται στην φωτογραφία σχηματίζουν ένα χαλί.
Το ότι είναι οι αγαπημένοι τροφή των αιγοπροβάτων, λέγεται είναι και η αιτία για μία καλή παραγωγή! Αν δηλαδή τα βοσκήσουν τα αιγοπρόβατα έχουν περισσότερη δύναμη και δίνουν περισσότερο νέκταρ, αν το ευνοήσουν βέβαια και η καιρικές συνθήκες, με βροχές τον Μάιο μήνα και υγρασίες στα άνθη του την περίοδο της άνθισεις του.
Το κίτρινο άνθος του έχει το μέγεθος του ρεβυθιού και έχει σαν χαρακτηριστικό τα 3-5 ( συνήθως 4 ) αγκάθια που έχει περιμετρικά.
Δίνει νέκταρ και γύρη κιτρινοπορτοκαλί χρώματος, σε εποχή που δεν βρίσκουν τίποτα τα μελίσσια. Το νέκταρ έχει εξαιρετική γεύση και χρώμα χρυσοπράσινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου