2 Σεπ 2017



Μόνιμη εγκατάσταση μελισσοκομείων εντός δημοσίων δασών ή δασικών εκτάσεων.

Προεδρικό Διάταγμα 190/1981 - ΦΕΚ 54/Α/4-3-1981

print 
email
Περί χορηγήσεως αδείας εγκαταστάσεως ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων ως και μελισσοκομείων εντός δημοσίων δασών ή δασικών εκτάσεων
Έχοντες υπ’ όψει:
1.Τας διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου  46 του Ν.998/1979 - ΦΕΚ Α-289/29.12.1979 «περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας».
2.Την υπ’ αριθ. 72/1981 γνωμοδότησιν του Συμβουλίου της Επικρατείας, προτάσει του Υπουργού Γεωργίας, αποφασίζομεν:

Άρθρον 1.
Σειρά προτιμήσεως

Αι άδειαι εγκαταστάσεως ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων ως και μελισσοκομείων περί ων αι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου  46 του Ν. 998/79, εις τα εν αυταίς οριζόμενα δάση και δασικάς εκτάσεις χορηγούνται εις τα κάτωθι νομικά και φυσικά πρόσωπα:
α)Εις Γεωργικούς Συνεταιρισμούς ή Ομάδας Παραγωγών εδρεύοντας εις τον πλησιέστερον προς τα δάση ή την δασικήν έκτασιν Δήμον ή Κοινότητα, ασκούντας κτηνοτροφικήν, πτηνοτροφικήν, μελισσοκομικήν ή άλλην συναφή επιχείρησιν.
β)Εις μονίμους κατοίκους του αυτού Δήμου ή Κοινότητος, ασκούντος το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου ή άλλον τι συναφές τοιούτον, προτιμωμένων εν τη περιπτώσει ταύτη των χηρών και ανηλίκων ορφανών ασκούντων τα αυτά επαγγέλματα.
γ)Εις Γεωργικούς Συνεταιρισμούς ή Ομάδας Παραγωγών εδρεύοντας εις ετέρους Δήμους ή Κοινότητας προτιμωμένων κατά σειράν των, πλησιέστερον προς το δάσος ή την δασικήν έκτασιν, ένθα η εγκατάστασις, εδρευόντων τοιούτων
δ)Εις μη μονίμους κατοίκους του αυτού ως άνω Δήμου ή της Κοινότητος, ασκούντας το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου ή άλλον τι συναφές τοιούτον τηρουμένων της εις την περίπτωσιν β καθοριζομένης σειράς προτιμήσεως.
2.Εις περίπτωσιν εκδηλώσεως ενδιαφέροντος εκ μέρους περισσοτέρων του ενός προσώπων δια το αυτό δάσος ή δασικήν έκτασιν η επιλογή γίνεται κατά την εις την παράγραφον 1 του παρόντος άρθρου αναφερομένην σειράν προτιμήσεως.

Άρθρον 2.
Υποβλητέα δικαιολογητικά

Η αίτησις προς χορήγησιν της εις το άρθρον  46 παρ. 5 του Ν.998/1979 αναφερομένης αδείας υποβάλλεται εις το οικείον Δασαρχείον ή την άνευ Δασαρχείου Διεύθυνσιν Δασών και συνοδεύεται υπό των κάτωθι δικαιολογητικών:
α)Βεβαιώσεως του οικείου Δήμου ή Κοινότητος, δι’ ης θα πιστοποιείται ότι ο αιτών ασκεί το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ή πτηνοτρόφου ή μελισσοκόμου ή άλλον τι συναφές τοιούτον. Εις την βεβαίωσιν δέον να αναφέρεται ωσαύτως η οικογενειακή κατάστασις του αιτούντος, αναγραφομένων των μελών της οικογενείας της ηλικίας και του επαγγέλματος αυτών, η εις στρέμματα κτηματική περιουσία αυτού και τα είδη της καλλιεργείας της ως επίσης και ο αριθμός των κεφαλών κατά είδος των διατηρουμένων υπό του αιτούντος ζώων ή πτηνών ή κυψελών κλπ., εις περίπτωσιν δε Γεωργικών Συνεταιρισμών ή Ομάδων Παραγωγών δέον να υποβάλλεται κεκυρωμένον αντίγραφον της εγκριτικής αποφάσεως συστάσεως αυτών.
β)Αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας δια πάσαν ζωοτεχνικήν εγκατάστασιν της αρμοδίας κατά τόπους αρχής και
γ)Σχεδιαγράμματος της αιτουμένης προς εγκατάστασιν εκτάσεως, επί του οποίου δέον να σημειούνται τα όρια, αι τοπωνυμίαι της περιοχής, τα υπάρχοντα τυχόν σταθερά σημεία (βράχοι κλπ.), το εμβαδόν, ως και πάσα λεπτομέρεια χαρακτηρίζουσα την προς εγκατάστασιν έκτασιν.

Άρθρον 3.
Χορήγησις αδείας

1.Ο Δασάρχης ή ο Δ/ντής Δασών κατόπιν αυτοψίας επί του δάσους ή της δασικής εκτάσεως εφ’ ης ζητείται η εγκατάστασις και επί τη βάσει των στοιχείων της αιτήσεως και των λοιπών δικαιολογητικών εκδίδει την σχετικήν άδειαν, η οποία δέον να περιλαμβάνη την διάταξιν βάσει της οποίας εκδίδεται, την ημερομηνίαν της αιτήσεως, τα στοιχεία, τα όρια και το εμβαδόν της προς εγκατάστασιν εκτάσεως, την χρονικήν διάρκειαν παραμονής της εγκαταστάσεως, τας σχετικάς βεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών περί της συνδρομής των προϋποθέσεων χορηγήσεως της αδείας, τον σκοπόν δι’ ον χορηγείται η άδεια και απαραιτήτως τα ληπτέα μέτρα ασφαλείας και τον χρόνον εκτελέσεως τούτων, ως και τας υποχρεώσεις του προς ον η άδεια κατά τα ειδικώτερον υπό του άρθρου  5 του παρόντος οριζόμενα.
2.Ωσαύτως εις την άδειαν δέον ειδικώς να αναφέρεται ότι οιαδήποτε επί της παραχωρουμένης εκτάσεως κατασκευή πρέπει να διενεργείται άνευ θεμελίων και να έχει πρόχειρον χαρακτήρα δυναμένη ευκόλως να αποσυναρμολογηθή και επί πλέον ότι η χορηγουμένη άδεια εγκαταστάσεως ουδέν άλλο δικαίωμα δύναται να θεμελιώση επί των παραχωρουμένων δια την εγκατάστασιν εκτάσεων ή χώρων πλην του δικαιώματος χρήσεως δια τον οριζόμενον εν τη αδεία χρόνον.
3.Το εμβαδόν της προς εγκατάστασιν εκτάσεως καθορίζεται αναλόγως του μεγέθους της επιχωρήσεως και του επιδιωκομένου σκοπού.
4.Η χρονική διάρκεια της παραχωρήσεως ορίζεται δια την περίπτωσιν των ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων μέχρι 5 ετη δυναμένη να ανανεούται ανά διετίαν εκάστοτε δι’ αποφάσεως του οικείου Νομάρχου κατόπιν προτάσεως της αρμοδίας Δασικής Αρχής εφ’ όσον ο παραχωρησιούχος τηρεί επακριβώς τους καθοριζομένους υπό του άρθρου  5 του παρόντος όρους και υποχρεώσεις.

Άρθρον 4.
Εγκατάστασις

Μετά την έκδοσιν της αδείας ακολουθεί η εγκατάστασις του προς ον η άδεια υπό του αρμοδίου δασικού υπαλλήλου, συντασσομένου υπ’ αυτού, εις τριπλούν, προσωρινού πρωτοκόλλου εγκαταστάσεως, εκ των οποίων ο εν τηρείται εις το αρχείον της οικείας Δασικής αρχής, το έτερον υποβάλλεται εις την αρμοδίαν Διεύθυνσιν της Γενικής Διευθύνσεως Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και το τρίτον δίδεται εις τον αιτούντα.

Άρθρον 5.
Υποχρεώσεις εγκαθισταμένων

Ο προς ον η άδεια εγκαταστάσεως υποχρεούται όπως:
α)Εντός εξαμήνου το βραδύτερον από της εγκαταστάσεώς του προβή εις την εγκατάστασιν της προχείρου κατασκευής, εφ’ όσον αύτη είναι αναγκαία δια την άσκησιν του επαγγέλματός του. Παράτασις των προθεσμιών εκτελέσεως έργων δύναται να δοθή υπό του νομάρχου μέχρι (2) το πολύ μηνών κατά την κρίσιν αυτού
β)Ασκή αυτοπροσώπως το επάγγελμα εις ον αναφέρεται η άδεια εγκαταστάσεως καθ’ όλον τον ορισθέντα δια της αδείας ταύτης χρόνον. Η εγκατάλειψις του επαγγέλματος τούτου επί χρονικόν διάστημα μείζον του τριμήνου συνεπάγεται ανάκλησιν της αδείας και αποβολήν τούτου.
γ)Μη μεταβιβάση το δικαίωμα αδείας εγκαταστάσεως.
δ)Λαμβάνη άπαντα τα απαραίτητα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα κατά τους όρους της αδείας ή κατά τας υποδείξεις των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, δια την αποτελεσματικήν προστασίαν της εκτάσεως εφ’ ης ενεργείται η εγκατάστασις ως και του παρακειμένου δάσους ή δασικής εκτάσεως εκ του κινδύνου πυρκαϊάς και εκ του κινδύνου αλλοιώσεως συνεπεία καταστροφής της δασικής βλαστήσεως, εκ της δημιουργίας δυσμενών καταστάσεων εις βάρος της όλης λειτουργικότητος του δάσους ή της δασικής εκτάσεως και εκ των κινδύνων των προερχομένων εκ της ρυπάνσεως του περιβάλλοντος, συμφώνως προς τας ισχυούσας διατάξεις και τας υποδείξεις των οικείων αστυνομικών και υγειονομικών αρχών.
ε)Προβαίνη εις την κατασκευήν τυχόν προχείρου περιφράξεως ή αναλόγων έργων επιβαλλομένων εκ των πραγμάτων, κατά τας υποδείξεις της οικείας δασικής αρχής.
στ)Προβαίνη εις την λήψιν μέτρων ασφαλείας των προχείρων εγκαταστάσεων εκ πυρός κατά τας ισχυούσας διατάξεις και τας υποδείξεις των αστυνομικών αρχών.

Άρθρον 6.
Προϋποθέσεις ανακλήσεως αδείας

1.Η μη τήρησις οιασδήποτε των εις το προηγούμενον άρθρον οριζομένων υποχρεώσεων υπό του προς ον η άδεια εγκαταστάσεως συνεπάγεται, άνευ ετέρου, την ανάκλησιν της αδείας και την διοικητικήν αποβολήν τούτου εκ της εκτάσεως.
2.Η πιστοποίησις περί της συνδρομής των προϋποθέσεων της αδείας, ενεργείται μετά προηγουμένην αυτοψίαν του αρμοδίου δασικού υπαλλήλου, δι’ ητιολογημένης εκθέσεώς του, ήτις υποβάλλεται εις τον προϊστάμενον της χορηγησάσης την άδειαν αρχής.

Άρθρον 7.
Απόφασις ανακλήσεως αδείας

1.Ο αρμόδιος Δασάρχης ή Δ/ντής Δασών βάσει της κατά το προηγούμενον άρθρον εκθέσεως και των λοιπών στοιχείων του φακέλλου εκδίδει την περί ανακλήσεως της αδείας εγκαταστάσεως απόφασίν του, ήτις κοινοποιείται επί αποδείξει εις τον προς ον η άδεια εγκαταστάσεως.
2.Μετά την έκδοσιν της ανωτέρω αποφάσεως ο προς ον η άδεια εγκαταστάσεως αποβάλλεται διοικητικώς εκ της εκτάσεως δια πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής συντασσομένου υπό της αρμοδίας δασικής αρχής.

Εν Αθήναις τη 23 Φεβρουαρίου 1981

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου