15 Νοε 2021



Υδατάνθρακες.

ΜΕΛΙΣΣΑ  ΚΑΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Το νέκταρ ή το μελίτωμα είναι η σημαντικότερη πηγή υδατανθράκων στη φυσική διατροφή των μελισσών. 




Πρωτεΐνες, Αμινοξέα.

ΜΕΛΙΣΣΑ  ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΑ...

 Οι ενήλικες μέλισσες, ηλικίας 1 έως 14 ημερών, λαμβάνουν τις πρωτεΐνες από τη γύρη που οι συλλέκτριες συλλέγουν και φέρνουν στην κυψέλη.




Ιχνοστοιχεία...

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ , ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΑ....

 Ιχνοστοιχεία...

Λίγα είναι γνωστά για τις ανάγκες των μελισσών σε ιχνοστοιχεία. Γενικά το κάλιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο, θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία ζωής για τα έντομα, ενώ υψηλά επίπεδα ασβεστίου, νατρίου και χλωριούχου νατρίου δείχνουν τοξική επίδραση στις μέλισσες.




Μελισσοκομικοί χειρισμοί.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ: 

Τέλος Οκτωβρίου 2021

Ο μήνας αυτός είναι ο πιο σημαντικός για την επόμενη χρονιά και μπορούμε να πούμε ότι είναι η αρχή για το 2022!!!




Δηλητήριο.

Εναλλακτική θεραπεία με δηλητήριο μέλισσας!!!!

Το δηλητήριο της μέλισσας αποτελεί το αμυντικό της σύστημα. Αποτελείται από δύο μέρη, ένα όξινο και ένα αλκαλικό, τα οποία αναμιγνύονται κατά τη στιγμή του τσιμπήματος και εισέρχονται στο σώμα.




Αφεσμός.

ΑΦΕΣΜΟΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;

Γνωρίζουμε ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν έχουμε σμηνουργία και πως δεν πρέπει να θεωρούμε τα σμήνη αυτά ως σμήνη σμηνουργίας κατά συνέπεια......




Κηφήνες.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΗΦΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ......

Οντως, παρατηρείται το φαινόμενο ύπαρξης κηφήνων κατά τη χειμερινή περίοδο..... 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται από τις ανάγκες του μελισσοσμήνους ανά εποχή και τις προσαρμογές του στις περιβαλλοντικές συνθήκες. 




Αγοραπωλησίες.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Ο Νοέμβριος είναι κατάλληλος μήνας για αγορά σμηνών. 

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται αγορές κυρίως από μελισσοκόμους της Νότιας και νησιώτικης Ελλάδας, που αυτή την εποχή έχουν την δυνατότητα ν’ αναπτύξουν γρηγορότερα τα σμήνη, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. 




Δυο Βασίλισσες.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ...

Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, η φυσική ύπαρξη δύο παραγωγικών βασιλισσών σε μία κυψέλη είναι σπάνια. 

Μερικές φορές μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε μία εξασθενημένη, γερασμένη βασίλισσα και μία από τις νεαρές βασίλισσες κόρες της, αλλά και τότε αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για μεγάλο διάστημα. 




Μελισσοκομικές εργασίες.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ.......

Άνοιξη, καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, τοποθετούμε τον γόνο στο κέντρο της γονοφωλιάς, όμως από τον Νοέμβριο και μετά τοποθετούμε τον γόνο στο ανατολικό μέρος της κυψέλης, αρχίζοντας από το προτελευταίο πλαίσιο. 




Αποθήκευση και προστασία των κηρηθρών.

Οι κηρήθρες σε μια επιχείρηση μελισσοκομική αποτελούν σπουδαίο μέρος του μελισσοκομικού κεφαλαίου και βασικός παράγοντας επιτυχίας. Δεν είναι ανώφελο να επαναλάβω την άποψη καταξιωμένων διεθνώς επιστημόνων – μελισσοκόμων ότι «Οι παραγωγικές βασίλισσες και οι καλοχτισμένες κηρήθρες είναι το Α και το Ω της επιτυχίας στη μελισσοτροφία».




Μελισσοκέρι, Βότανα και Κηραλοιφή.

Μικρές και απλές (συνταγές) για την χρήση των βοτάνων, του μελιού και του κεριού για φαρμακευτικούς, αντισηπτικούς, χαλαρωτικούς και καλλωπιστικούς σκοπούς.