24 Φεβ 2018



ΣΥΛΛΟΓΗ & ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ.

Ο βασιλικός πολτός είναι έτοιμος για συλλογή την 3η ημέρα μετά τον εμβολιασμό (Εικόνα 35). Τότε, οι βέργες μαζεύονται (Εικόνα 36) και μεταφέρονται στο χώρο συλλογής, ο οποίος συνήθως είναι ένα πρόχειρο εργαστήριο που στήνεται στο χώρο του μελισσοκομείου παραγωγής βασιλικού πολτού. 

Εικόνα 35. Βέργες έτοιμες για συλλογή. 



Σύστημα παραγωγής βασιλικού πολτού «ΕΖΙ» (Λιάκος, 2004).

Το σύστημα ΕΖΙ Queen System εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στην Ν. Ζηλανδία με σκοπό την αύξηση του εισοδήματος των μελισσοκόμων και την απαλλαγή της εθνικής της οικονομίας από την άσκοπη εξαγωγή συναλλάγματος για την εισαγωγή κινέζικου βασιλικού πολτού.


Μέθοδο Hopkis.

Είναι μια μέθοδος με την οποία παράγεται μεγάλος αριθμός βασιλισσών και συνεπώς βασιλικού πολτού χωρίς να χρειάζεται εμβολιασμός και έχει εξασφαλισμένη επιτυχία και η εφαρμογή της δεν απαιτεί πολλά μελίσσια. 


Παραγωγή βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια (μερική ορφάνια).

Όπως λέει και το όνομά της σε αυτήν την μέθοδο χρησιμοποιούνται μελίσσια 2 ορόφων (Εικόνα 29) με 10 κηρήθρες πληθυσμό στον κάθε όροφο, δηλαδή 20 κηρήθρες.



Παραγωγή βασιλικού πολτού σε μονά μελίσσια χωρίς αφαίρεση της βασίλισσας.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της μεθόδου αυτής είναι ο τρόπος απομόνωσης της βασίλισσας, η μεταφορά του γόνου δίπλα στα κελιά και το μέγεθος του μελισσιού που θα χρησιμοποιήσουμε.


ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ.

Ο βασιλικός πολτός έχει όψη λευκή κρεμώδη, οσμή ιδιάζουσα και ισχυρά όξινη υπογεύση. Η υφή του χαρακτηρίζεται ως ζελατινώδης και παχύρρευστη, η οποία με το χρόνο μετατρέπεται σε συμπαγής, αυξανομένου του ιξώδους, κάτι που φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων μαζί με μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. 


Επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα του μελισσιού.

Η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας των μελισσών
πραγματοποιείται με την μεταβίβαση μηνυμάτων, τα οποία μπορεί να είναι ακουστικά, οπτικά ή χημικά. 



Από τη γη της Καρδίτσας στα Harrods.

Στις εξαγωγές βρήκε διέξοδο η οικογενειακή εταιρεία του παραγωγού κ. Αλέξανδρου Γκουσιάρη

Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης επί το έργον. Η εταιρεία του εκτός από μέλι παράγει και σάλτσα ντομάτας. Οι εξαγωγές των δύο προϊόντων καλύπτουν το 90% του τζίρου της οικογενειακής του επιχείρησης



Αντλία βασιλικού πολτού.

Την άνοιξη όλοι λίγο πολύ θα βγάλουμε Βασιλικό πολτό, στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται μία απλή κατασκευή του φίλου μελισσοκόμου Παναγιώτη Ρώσσιου, που μας λύνει πολλά προβλήματα.


Στάδια ανάπτυξης της μέλισσας.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (Φωτ. 22)

Η βασίλισσα ωοτοκεί ένα ωό σε κάθε κελί, το οποίο κολλά στον πυθμένα του κελιού, όρθιο (Φωτ. 23). Το ωό έχει μήκος περίπου 3mm και χρώμα γαλακτόχρωμο. 

Μέσα σε 3 ημέρες το ωό γέρνει σταδιακά και ακουμπά στον πυθμένα του κελιού.


Φωτ.22. Τα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας