24 Φεβ 2018



Στάδια ανάπτυξης της μέλισσας.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ (Φωτ. 22)

Η βασίλισσα ωοτοκεί ένα ωό σε κάθε κελί, το οποίο κολλά στον πυθμένα του κελιού, όρθιο (Φωτ. 23). Το ωό έχει μήκος περίπου 3mm και χρώμα γαλακτόχρωμο. 

Μέσα σε 3 ημέρες το ωό γέρνει σταδιακά και ακουμπά στον πυθμένα του κελιού.


Φωτ.22. Τα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας

Στην εκπνοή των 3 ημερών από το ωό εκκολάπτεται η προνύμφη της μέλισσας, η οποία αμέσως εφοδιάζεται από τις παραμάνες μέλισσες με τροφή. 

Η προνύμφη τρέφεται με το ‘μελισσόγαλα’ και αναπτύσσεται (Φωτ. 24)
Όταν ολοκληρωθούν 5 ημέρες τροφοδοσίας (δηλαδή 8 ημέρες από την απόθεση του ωού) οι μέλισσες σφραγίζουν το κελί. Η προνύμφη στο σφραγισμένο κελί πια η προνύμφη αφού ολοκληρώσει την κατανάλωση της τροφής ακινητοποιείται
με το κεφάλι προς την έξοδο του κελιού. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυρίως στομάχι καθώς και οι Μαλπίγγιοι σωλήνες, καθ’ όλο αυτό το διάστημα, όσο η προνύμφη λάμβανε τροφή, δεν επικοινωνούσαν με το παχύ έντερο. 
Η επικοινωνία αποκαθίσταται όταν πια η ώριμη προνύμφη πρόκειται να υφάνει το βομβύκιό της και να ακινητοποιηθεί μέσα στο σφραγισμένο κελί .





Φωτ.23. Ωό βασίλισσας στον πυθμένα του κελιού



Φωτ.24. Ανάπτυξη προνύμφης μέλισσας μέσα στο κελί

Το στάδιο της προνύμφης διαρκεί 6 ημέρες για τη βασίλισσα, 7 ημέρες για την εργάτρια και 9 ημέρες για τον κηφήνα, με παρέκκλιση 12 ωρών.
Μετά την ύφανση του βομβυκίου η προνύμφη μεταμορφώνεται χωρίς αποδερμάτωση σε προχρυσαλλίδα ( prepupa ) , στάδιο το οποίο διαρκεί μόλις 24 ώρες ή και λιγότερο. 
Στη διάρκεια αυτού του σταδίου γίνονται σημαντικές μεταβολές
στο σώμα του εντόμου. Μορφολογικά το έντομο μορφολογικά κατά το στάδιο αυτό ομοιάζει περισσότερο με προνύμφη, αν και κάτω από το δέρμα της ‘προνύμφης’ μπορούν εύκολα να διακριθούν τα χαρακτηριστικά της νύμφης.

Η 5η αποδερμάτωση οδηγεί στο στάδιο της νύμφης ( pupa ) (Φωτ. 25) Στο στάδιο διακρίνονται πλέον τα τρία μέρη του σώματος του εντόμου, η κεφαλή, ο θώρακας και η κοιλία. 

Στην αρχή είναι λευκή, ενώ χρώμα αρχίζει και εμφανίζεται
πρώτα στους σύνθετους οφθαλμούς. Από το χρώμα των οφθαλμών μπορεί να προσδιοριστεί η ηλικία της νύμφης με ακρίβεια 24ώρου .

Φωτ.25. Νύμφες μελισσών

Τελικά το ενήλικο έντομο εξέρχεται από το κελί μόνο του σε 16 ημέρες η βασίλισσα, 21 ημέρες η εργάτρια μέλισσα και σε 24 ημέρες ο κηφήνας.

Πίν. 2: Στάδια ανάπτυξης της μέλισσας (σε ημέρες)




πηγη: Γούναρη Σοφία Γεωπόνος, Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου