30 Σεπ 2017



Οξαλικό Οξύ με γλυκερίνη εναντίον της Βαρρόα.

Στην Χιλή δοκίμασαν την συνταγή που τους ήρθε από την Αργεντινή, Οξαλικό Οξύ με Γλυκερίνη, που υπόσχεται σύμφωνα με τις δοκιμές τους αποτελεσματικότητα πάνω από 95% ενάντια στην Βαρρόα.









Στα υπέρ του σκευάσματος τονίζουν τα παρακάτω.


- Δεν αφήνει κατάλοιπα.

- Δεν επηρεάζει τις μέλισσες.

- Δεν αναπτύσσουν ανθεκτικότητα τα Βαρρόα.

- Είναι φτηνό και προσιτό, μας απαλλάσσει από τα φαρμακευτικά σκευάσματα  και μας δίνει την δυνατότητα να το εφαρμόσουμε όσες φορές απαιτείται. 

Ήδη στην Πανεπιστημιούπολη που εφάρμοσαν το συγκεκριμένο σκεύασμα, σε αποικίες μελισσών με 20000 ταινίες, είχαν άριστα αποτελέσματα και δηλώνουν ότι από δω και στο εξής θα είναι η μόνη τους επιλογή το οξαλικό οξύ με την γλυκερίνη, στο πρόβλημα ελέγχου της Βαρρόα.

Υλικά:
- Γλυκερίνη υγρή σε ποσοστό 80% food grade (από φαρμακείο).
- Οξαλικό Οξύ ποιότητας εργαστηρίου > 90% καθαρότητα   (διένυδρο).
- Χαρτόνι πεπιεσμένο πάχους περίπου 2mm ή στυπόχαρτο         αντίστοιχου πάχους.
- Θερμόμετρο υγρών +150°C.
- Κατσαρόλα, μεταλλικός κουβάς τουλάχιστον 3 lt για να θερμανθεί το υλικό.
- Σκεύος μεταλλικό ή πλαστικό δεύτερο. 
- Πλέγμα πλαστικό ή μεταλλικό για να στραγγίζουν οι ταινίες.
- Σακούλες με αυτόματο κλείσιμο ή απλές που θα τις κλείσουμε   σε κενό αέρα. 
- Πετρογκάζ ή κουζίνα.   

Παρασκευή:

- Κόβουμε τις ταινίες σε διαστάσεις περίπου 3cm x 35 cm.

- Το 1 λίτρο γλυκερίνης το ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα ή σε οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος, έχουμε επιλέξει μέχρι τους 65°C ανακατεύοντας κατά περιόδους, θα γίνει ημιδιαφανείς.

- Την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα 600 γραμμάρια ΟΟ, η θερμοκρασία θα κατέβει περίπου στους 30 με 40 °C και το διάλυμα από ημιδιαφανές και ρευστό που ήταν, γίνεται αδιαφανές - θολό και πηχτό. 

- Ανεβάζουμε πάλι το σκεύος στην φωτιά και αναδεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνουν λεπτόρρευστα και διαφανή φροντίζοντας η θερμοκρασία να διατηρείται στους 65 °C, αν περάσει αυτούς τους βαθμούς δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί  να μην ξεπεράσει τους 110 °C, επειδή σε αυτή την θερμοκρασία μυρμηκικό-μεθανικό οξύ περιέχονται μέσα στους ατμούς και επηρεάζουν μάτια και πνεύμονες.  

- Κατεβάζουμε το σκεύος από την φωτιά όταν γίνει το μείγμα λεπτόρρευστο και διαφανή και εν συνεχεία ρίχνουμε τις λουρίδες μέσα και τις ανακατεύουμε μέχρι να μουσκεύουν τελείως.

- Βάζουμε το πλέγμα πάνω από τον κουβά και εναποθέτουμε τις ταινίες, μέχρι να στραγγίξουν αρκετά, ώστε να μην τρέχουν.

- Βάζουμε τις ταινίες μέσα σε σακούλες με αυτόματο κλείσιμο ή κενό αέρος μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε ( δεν ξέρουμε για πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν ώστε να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα τους πάνω από 95%, γιαυτό καλό είναι να χρησιμοποιούνται άμεσα ).


Εφαρμογή
Σε κάθε 10 αρι μελίσσι μπαίνουν 4 ταινίες. Τις τσακίζουμε στην μέση και τις βάζουμε ανά 2 πλαίσια και με τέτοιο τρόπο ώστε να πέφτουν αριστερά και δεξιά του πλαισίου ώστε να το περιβάλλουν. 
Η εφαρμογή γίνεται πάλι μετά από 15 ημέρες, γιατί σκοτώνει μόνο τα βαρρόα και όχι τα αυγά της.

Προφυλάξεις

Τα Οργανικά οξέα είναι διαβρωτικά για το δέρμα γιαυτό χρησιμοποιούμε γάντια νιτριλίου, καθώς και γυαλιά για τα μάτια, προς αποφυγή πιτσιλίσματος. 
Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα πλένουμε με άφθονο νερό και βάζουμε αλεύρι πλούσιο σε άμυλο στην προσβεβλημένη περιοχή.
Αν η εργασία γίνεται σε περιβάλλον ανοιχτό ή καλά αεριζόμενο χώρο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν όμως δεν προσέξουμε και η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 110 °C, επειδή η ατμοί περιέχουν σε αυτή την θερμοκρασία, μυρμηκικό οξύ θα χρειαστούμε μάσκα αερίου, για να μην έχουμε προβλήματα στα πνευμόνια και τα μάτια!!
πηγη: apiaraucania.blogspot.gr

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε το μελισσοκομικό μπλόκ για τις χρήσιμες πληροφορίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε το μελισσοκομικό μπλόκ για τις χρήσιμες πληροφορίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή