28 Αυγ 2020



Φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναδασώσεις μετά από πυρκαγιές.

Γράφει ο Γεώργιος Καρέτσος

Δασολόγος, Ερευνητής ΕΛΓΟ Δήμητρα,

Ειδικός στις αναδασώσεις

Αείφυλλα πλατύφυλλα

Όπως συνάγεται από τη βιβλιογραφία, το δάσος αειφύλλων πλατυφύλλων για τα θερμομεσογειακά οικοσυστήματα, φαίνεται ότι αποτελεί το τελικό καταληκτικό στάδιο εξέλιξης της βλάστησης εφόσον δεν καεί.



Η μέλισσα που δεν έχει κεντρί ( Apis Melipona )

 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙ...    ( Apis Melipona)

Η βασίλισσα του μελισσιού είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις εργάτριες αλλά πιο κακοφτιαγμένη σε σχέση με τις δικές μας μέλισσες.

Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν μέλισσες εργάτριες που δεν έχουν κεντρί.



Κέικ με μέλι και πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη.

 🍰 ΚΕΙΚ ΜΕ 🍯 ΜΕΛΙ ΚΑΙ 🍊 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ.....

ΥΛΙΚΑ:

1 ποτήρι μέλι

3 ποτήρια αλεύρι

3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

3/4 ποτηριού γάλα

1/2 ποτηριού χυμό πορτοκάλι

3 αυγά

1 κουταλάκι βανίλια

ξύσμα από ένα πορτοκάλι



Αλλεργία στο τσίμπημα της μέλισσας............συμπτώματα και προφυλάξεις.

 ΜΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.......

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ....... ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ & ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ.......

Γνωρίζετε ότι το κεντρί από το τσίμπημα μιας μέλισσας μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση;



Για νέους μελισσοκόμους.

 ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ.....

ΚΑΙ.. ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ..

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας στη μελισσοκομία με την αγορά των πρώτων μας Μελισσιών




Πότε αρχίζει να γεννάει η Βασίλισσα.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ; 

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ

ΜΕΛΙΣΣΙΑ;


ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ.....

Λίγο πολύ, αν ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς, στα μέσα Γενάρη, από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω αρχίζει να γεννάει η βασίλισσα καθώς οι αλκυονίδες δίνουν το σύνθημα. 




Τηγανίτες με μέλι και κανέλα.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ....

(Εύκολη συνταγή, και γρήγορη!)

Ένα μυστικό.......

Να μην τις τσιμπάτε στο γύρισμα με το πιρούνι, για να σας γίνουν αφράτες και να μην πάρουν μέσα λάδι.......




Ζυμομύκητες και Ζύμωση του Μελιού.

 ΖΥΜΟΜΥΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΖΥΜΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ.....

Η ζύμωση του μελιού προκαλείται από την επίδραση των ανθεκτικών στα ζάχαρα 

ζυμομυκήτων επάνω στη γλυκόζη και φρουκτόζη, με αποτέλεσμα την παραγωγή 

αλκοόλης και διοξειδίου του άνθρακα. 




Τι είναι τα μελιτώματα.

 TI ΕΙΝΑΙ TA ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΑ......

Το μελίτωμα είναι πυκνό διαλύματα σακχάρων, που προέρχεται όπως και το νέκταρ από τους χυμούς των φυτών. 

Με τη διαφορά ότι ενώ το νέκταρ παράγεται ενεργητικά από το ίδιο το φυτό, το μελίτωμα παράγεται με τη μεσολάβηση ορισμένων εντόμων. 




Υγιεινή Μαρμελάδα με Δύο Υλικά.

ΥΓΙΕΙΝΗ  ΜΕ 2 ΥΛΙΚΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ....

ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ ......


Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια νόστιμη και υγιεινή μαρμελάδα ροδάκινο χωρίς πηκτίνη. 




Το Δηλητήριο της Μέλισσας.

Το δηλητήριο μέλισσας είναι μια έκκριση από τους αδένες του δηλητηρίου 

της εργάτριας ή της βασίλισσας και δεν παράγεται από τους κηφήνες. 




Πρόπολη λίγες πληροφορίες.

Πρόπολη είναι το υλικό που οι μέλισσες μπορούν να συλλέξουν από τα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούν μόνα τους ή με κερί μέλισσας στην κατασκευή και την προσαρμογή των κυψελών τους. 




Μαρμελάδα Σύκο με Μέλι.

 ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ ΜΕ  ΜΕΛΙ..


ΥΛΙΚΑ

820 γρ. σύκα

200 γρ. μελι

80 γρ. νερό

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονι

2-3 γαρύφαλλα