19 Αυγ 2017



Σχεδόν το 25% των αγριομελισσών της Ευρώπης απειλούνται με εξαφάνιση

Σχεδόν το ένα τέταρτο των αγριομελισσών της Ευρώπης απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της εντατικοποίησης της γεωργίας που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, προειδοποίησε την Τετάρτη 2 Απριλίου η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN).


Η Monsanto Φτιάχνει ρομποτικές μέλισσες για επικονίαση

Η μυστηριώδης αρρώστια Colony collapse disorder που σκοτώνει τις μέλισσες μαζικά τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι επεκτάθηκε δραματικά τον τελευταίο χρόνο, λένε οι εμπορικοί μελισσοκόμοι, εξαλείφοντας τ0 40% έως 50% των μελισσών που επικονιάζουν τα λαχανικά και τα φρούτα της Αμερικής.



Οι Επιστήμονες ανακάλυψαν τι σκοτώνει τις μέλισσες.

Τι Σκοτώνει Τις Μέλισσες!
Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, ο μυστηριώδης μαζικός θάνατος μελισσών που γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας 30.000.000.000 δολαρίων στις ΗΠΑ έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των Apis mellifera της Αμερικής που ένας κακός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει τα χωράφια σε αγρανάπαυση .


Με τη Bayer ή με τις μέλισσες;

Δυστυχώς, η Ευρώπη στο ερώτημα αυτό τάσσεται ευθέως υπέρ του γερμανικού κολοσσού της φαρμακοβιομηχανίας, παρά τις δραματικές εκκλήσεις των επιστημόνων για απαγόρευση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων που αποδεκατίζουν τον βασικό επικονιαστή του πλανήτη, τις μέλισσες.


Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες


Ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν φυτά-δολοφόνους έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα και κρέμασαν πανό με το μήνυμα 




Ημέρα Δράσης για τις μέλισσες.



Στις 10 Μαΐου, περισσότεροι από 1.000 ακτιβιστές και εθελοντές της Greenpeace και χιλιάδες πολίτες σε... 


Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών

Η αλόγιστη χρήση μιας κατηγορίας φυτοφαρμάκων οδηγεί σε αφανισμό τον πληθυσμό των μελισσών. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι εντονότερο όπου υπάρχουν βαμβακοκαλλιέργειες. 
Εδώ βλέπουμε τα προβλήματα στον οργανισμό της μέλισσας.



Φυλές μελισσών ανά τον κόσμο.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν εννέα είδη μελισσών Apis. Τα περισσότερα ( 8 ) βρίσκονται στην Ασία και το ένατο η Apis mellifera στην Ευρώπη και στην Αφρική. 


Νέα ανακάλυψη για το μέλι!

Τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγονται πειράματα σε ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα.




Η μόλυνση από αλουμίνιο προκαλεί άνοια στις μέλισσες.



Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών μπορεί να οφείλεται στην άνοια που προκαλείται από τη μόλυνση του αλουμινίου, αναφέρει νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Κιλ και Σάσεξ.


Παράξενα από τη ζωή των μελισσών:

Μια μέλισσα θα συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής της 0.5 έως 1 gr μέλι. Δηλαδή για την παραγωγή ενός κιλού μελιού θα εργαστούνε 1000 έως 2000 μέλισσες.



Αλευρώδης (Trialeurodesvaporariorum)-(Metcalfa pruinosa) και διαφορές των εντόμων!!!!!!!

Αλευρώδης (Trialeurodesvaporariorum)
Περιγραφή : Ο Αλευρώδης ή άσπρο μυγάκι των θερμοκηπίων T. νapοrariorum είναι ένα ημίπτερο της οικογένειας των Aleurodidae, και κατάγεται από την Κεντρική Αμερική.




Πευκόμελο και ιδιότητές του....

Λίγα λόγια για το Πευκόμελο και τις ιδιότητες του....
Το πευκόμελο αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται απο τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica(γνωστό ως "Βαμβακάδα","Εργάτης"),όταν παρασιτεί στη Χαλέπειο και Τραχεία πεύκη.


Το άνοιγμα του μελισσιού βήμα βήμα!

1ο Βήμα : Ανάβουμε το καπνιστήρι. 
Ως καύσιμο υλικό χρησιμοποιούνται πευκοβελόνες, πριονίδια, ίσκα, σβουνιές αγελάδας κ.α.. 
Στο πάνω μέρος καλό είναι να προσθέτουμε χλωρό κυπαρίσσι ώστε να μην παράγει καπνό πολύ ζεστό, να καίγεται σιγά-σιγά και να μην διεγείρει επιθετικά τις μέλισσες.


Πώς επηρεάζει ο ηλεκτρισμός τις μέλισσες.

Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται αλλαγές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου (Η.Π.) είτε μέσα στην φωλιά τους είτε στο περιβάλλον.



Καπνός και επιπτώσεις στο μέλι

Από αναλύσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του ΑΠΘ βρέθηκαν κάποιες ουσίες οι οποίες μεταφέρονται από τον καπνό που χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος στο μέλι. 


Απαγορεύεται η χρήση τεσσάρων βοτάνων!

Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:


Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το καλό μέλι!!

Το αγνό ανεπεξέργαστο μέλι διαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το φιλτραρισμένο μέλι που πωλείται στα σούπερ μάρκετ.

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το καλό μέλι;


Ο φαντασμαγορικός κόσμος της… γύρης!

Της Ευαγγελίας Αναστασάκη
Ο Ελβετός μοριακός βιολόγος Martin Oeggerli μελετά αρκετά χρόνια το φυτικό βασίλειο, και ειδικότερα την επικονίαση, δηλαδή την αναπαραγωγική διαδικασία που συντελείται στα φυτά με την ενεργό συμμετοχή της γύρης και των εντόμων.




Μελισσοκομικές σκέψεις και προβληματισμοί !!!!!

Η Ελλάδα είναι ελλειμματική στην παραγωγή μελιού.
Η συνολική έκταση της Ελλάδας 131.957km2. άρα η μελισσοκομική μας πυκνότητα έχει πλέον φτάσει τα 13,6 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, κάτι που αποτελεί νέο παγκόσμιο ρεκόρ. 
Αν και στο εξωτερικό υπάρχει μείωση των μελισσιών στη χώρα μας από το 2001 παρουσιάζεται κάθε χρόνο αύξηση.


Έρευνα από το ΑΠΘ εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό!

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, και κανείς δεν περίμενε ότι η σύνθεση τους κρύβει τόσες ιδιότητες καλύτερες ακόμα και από τα πολυδιαφημισμένα μέλια του εξωτερικού όπως πχ το manuka!




H Monsanto παραπέμπεται σε Δίκη!

H Monsanto παραπέμπεται σε Δίκη για Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στη Χάγη







Το καταπληκτικό αποτέλεσμα μιας φωτογράφισης από μέλι

Ο Αμερικανός φωτογράφος Μπλέικ Λιτλ, γνωστός για τα πορτρέτα του, έχει απαθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως.



Οι μέλισσες και οι πεταλούδες προκαλούν παγκόσμια ανησυχία για κατάρρευση του πλανήτη

Νέα μελέτη των Ηνωμένων Εθνών για τους επικονιαστές σημάνει συναγερμό για τα αποθέματα τροφής



Κι ύστερα... χάθηκαν οι μέλισσες

Νεοσύστατος διεθνής οργανισμός, που παρακολουθεί την υγεία των οικοσυστημάτων για λογαριασμό του ΟΗΕ, αφιερώνει την πρώτη έκθεσή του στους αφανείς ήρωες της αγροτιάς:

η παγκόσμια μείωση των μελισσών και άλλων επικονιαστών απειλεί την παραγωγή αγροτικών προϊόντων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, προειδοποιεί.


Μέλισσες: Εργατικές, έξυπνες και με προσωπικότητα !

1. Το κεντρί και τα οφέλη του στην υγεία. Μια τοξίνη στο δηλητήριο της μέλισσας που ονομάζεται μελιττίνη παρέχει προστασία απο τον ιό HIV. 


Συνθετικό Μέλι πλέον στην Ε.Ε.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΜΕΛΙΩΝ!!!

Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο έχουν συνηθίσει και βαρεθεί να βλέπουν, στις ετικέτες τους κάθε μέρα , τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και χρώματα, αλλά όπως φαίνεται, είναι ώρα πλέον να "γευτούν" και το συνθετικό μέλι, το οποίο θα είναι σύντομα στα ράφια των αλυσίδων, λιανικής πώλησης.




FeedMeGreek



FeedMeGreek, το εργαλείο των μικρών παραγωγών

Μια διαφορετική έκθεση/bazaar επώνυμων ποιοτικών ελληνικών προϊόντων διατροφής μικρών ή/και εμβληματικών παραγωγών, ξεκινάει στη Γερμανία το φθινόπωρο.


Παράγει μέλι δίχως κόστος.

Σπάρτη: Ένας 49χρονος βρήκε τον τρόπο να παράγει μέλι δίχως κόστος


Η πρόπολη αναστέλλει τους καρκινικούς όγκους




H πρόπολη εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν
Το οξύ που βρίσκεται στην πρόπολη – ένα δημοφιλές προϊόν της μέλισσας – μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων του προστάτη.


Ιμβερτοποιημένα σιρόπια


Απάντηση του Α.Π.Θ. σχετικά με τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια.

Τα ιμβερτοποιημένα ζάχαρα πωλούνται στο εμπόριο ως είδος τροφοδοσίας των μελισσών και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. 


Τυποποιούν το Κρητικό μέλι μετά το ρεπορτάζ της Νέας Κρήτης

Μα, πόσο δύσκολο είναι πια να αποκτήσει η Κρήτη το δικό της τυποποιημένο - πιστοποιημένο - ταυτοποιημένο μέλι, ενδεχομένως και με μια κοινή ονομασία, μέσα από τη συνεργασία των μελισσοκόμων και των φορέων τους;


Μέλι βελανιδιάς.

Μέλι βελανιδιάς το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό
Μια ανοιξιάτικη μέρα ανθοφορίας η μέλισσα μπορεί να επισκεφθεί 3.500 λουλούδια. 




Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη;

Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση. Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος.


Τί κρύβεται πίσω από τη Monsanto που εξαγόρασε η Bayer



Στην εξαγορά της αμερικανικής Monsanto έναντι 66 δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησε ο μεγάλος γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer.


Μυρμηκικό οξύ κατά της βαρρόα:




Άραγε μήπως δεν είναι τόσο αθώο;
ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ


Μέλισσα και Θρησκεία

Της Μαρίας Δ. Δρούλου, θεολόγου-μελισσοκόμου



Ένα πρωτότυπο “Μουσείο Μελισσών”!


Το Μουσείο των Μελισσών βρίσκεται στο Poyales del Hoyo της Ισπανίας και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν με ασφάλεια αυτά τα έντομα σε δράση.


Εθισμένη σε τοξικά φυτοφάρμακα η βιομηχανική γεωργία.

Η βιομηχανική γεωργία είναι εξαρτημένη από χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, δηλητηριάζει το νερό και το χώμα, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα και θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή και τα φυσικά οικοσυστήματα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Greenpeace.




Θαρραλέες μέλισσες ζουν σε ενεργό ηφαίστειο.




Βρισκόμαστε στην ζώνη του θανάτου “the kill zone”, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Νικαράγουας, την πόλη Μανάγκουα, όπου το ηφαίστειο Μασάγια ξεφυσάει καπνό και τέφρα. 


Η εκπληκτική νοημοσύνη των μελισσών αποκαλύπτεται.

Οι μέλισσες προσέλκυαν πάντα την προσοχή του ανθρώπου από την πολυπλοκότητα της κοινωνικής τους ζωής και τις αξιοπρόσεκτες ικανότητες μάθησης και της μνήμης που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν αποτελεσματικά στη φύση, ανάμεσα στην κυψέλη και τα λουλούδια. 






Μουσείο Μελισσοκομίας και Φυσικής Ιστορίας της Μέλισσας


Το Μουσείο Μέλισσας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και βρίσκεται στη Ρόδο. Ιδρύθηκε από τους Ν. Μελισσουργό και Ν. Ρέτσα, στελέχη της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσου ΑΕΒΕ, άνθρωποι με παράδοση, αγάπη και πάθος για τη μελισσοκομία του τόπου.