19 Αυγ 2017



Αλευρώδης (Trialeurodesvaporariorum)-(Metcalfa pruinosa) και διαφορές των εντόμων!!!!!!!

Αλευρώδης (Trialeurodesvaporariorum)
Περιγραφή : Ο Αλευρώδης ή άσπρο μυγάκι των θερμοκηπίων T. νapοrariorum είναι ένα ημίπτερο της οικογένειας των Aleurodidae, και κατάγεται από την Κεντρική Αμερική.



Πριν από 10 περίπου χρόνια πέρασε στα κηπευτικά, τόσο σε θερμοκήπια όσο και σε ανοιχτό αγρό. Τα έντομα παρουσιάζονται σαν μικρές λευκές μύγες και μοιάζουν σαν μικρές άσπρες πεταλούδες.

H ζωή του θηλυκού μπορεί να διαρκέσει από 20 ως 30 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων καταφέρνει να αποθέσει από 150 ως 500 αυγά.

(Metcalfa pruinosa) είναι ένα είδος εντόμου που περιγράφεται για πρώτη φορά από τον Thomas το 1830.



Metcalfa pruinosa

Το είδος από την Βόρεια Αμερική από όπου ξεκίνησε, είναι σήμερα σε όλη τη νότια Ευρώπη και στην Κορέα ( Σεούλ ) από το 2009,έκτοτε έχει επίσης βρεθεί σε οπωρώνες στις επαρχίες Chungbuk και Kyungnam της Νότιας Κορέας. Το 2005 διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η παρουσία του στην Κέρκυρα. Πρώτη κατεγραφή του εντόμου υπάρχει το 2001 από εντομολόγους στην Πρέβεζα! Στην Ελλάδα ήρθε από την Ιταλία που εντοπίστηκε το 1979 για πρώτη φορά!
Metcalfa pruinosa adultes

Οι ενήλικες φαίνονται κυρίως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα ενήλικα, αλλά κυρίως οι νύμφες, καλύπτονται με ένα λευκό επιδερμικού κερί. Ο ενήλικος είναι 4-7 χιλιοστά (0,16 έως 0,28 in) και αρχικά είναι υπόλευκος, μετατρέποντας ένα ανοιχτό γκρι. Τα μεγάλα και εμφανή σύνθετα μάτια είναι κίτρινα. Τα στοματικά εξαρτήματα κατάλληλα για τη διάτρηση και το πιπίλισμα. Οι τραπεζοειδείς forewings διατηρείται κατακόρυφα, τυλίγοντας το σώμα όταν το έντομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Τα φτερά της έχουν πολλά χαρακτηριστικά υπόλευκα σημεία. Όταν τρέφονται, εκτινάσσουν υπερβολική ζάχαρη με τη μορφή μελιτώματος. Αυτό προσελκύει τις μέλισσες, το οποίο και το μετατρέπουν σε μέλι. Όπως τρέφεται, προκαλεί σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες και στα καλλωπιστικά φυτά. Είναι πολυφάγο, που τρέφονται με μια ποικιλία φυτικών taxa.Flatidae - Metcalfa pruinosa-1 Φυτά ξενιστές περιλαμβάνουν σφεντάμια, Dogwoods, hawthorns, ιτιές, λεύκες, privet .Ζει σε φυτά καλλιεργειών όπως σταφύλι, εσπεριδοειδή, βερίκοκο, ροδάκινο, βατόμουρο, σμέουρο, συκιές, βάτα, φτελιές, κουμ-κουάτ, τριανταφυλλιές, κ.α.

Το είδος είναι univoltine, παράγει μια γενιά κατ 'έτος. Ενήλικες ζευγαρώνουν το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα θηλυκά γεννούν περίπου 100 αυγά, συνήθως στο φλοιό των φυτών ξενιστών. Αυγά διαχειμάζουν και η επώαση γίνεται την επόμενη άνοιξη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου