20 Αυγ 2017



Πώς συμπληρώνουμε κηρήθρες και πατώματα στα μελίσσια!

Λόγω εποχής και επειδή σε πολλούς επικρατεί σύγχυση για το πώς συμπληρώνουμε κηρήθρες και πατώματα στα μελίσσια, θα σας αναφέρω τον τρόπο που εφαρμόζω εγώ και έχω υιοθετήσει στα χρόνια που ασχολούμαι με την μελισσοκομία.

Αυτά τα γράφω για να δείξω ότι δεν διεκδικώ το αλάθητο , όπως επίσης το ότι κάποιος εφαρμόζει κάτι διαφορετικό δεν σημαίνει ότι δεν ξέρει το σωστό! 
Μπορεί να μην έχει χρόνο , επειδή έχει πολλά μελίσσια, μπορεί να είναι σε περιοχή με πλούσια και διαδοχική ανθοφορία και να μην χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο.
Όταν βρισκόμουν στα πρώτα βήματα μου, στην μελισσοκομία σαν νέος μελισσοκόμος , χωνόμουν έστηνα αυτί, σε συζητήσεις παλαιών που μετά την κούραση τους, έκαναν πλάκα μεταξύ τους ή έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους, με αποτέλεσμα το βράδυ να προσπαθώ, να τα φιλτράρω και να κάνω ένα κεφάλι καζάνι, χωρίς να μπορώ να βγάλω συμπέρασμα, για τίποτα.

Τι θέλω να τονίσω με αυτά που αναφέρω ;

Θέλω να πω ότι προσωπικά μου αρέσει να δουλεύω σωστά τα μελίσσια, γιατί το μέλι προέρχεται από τα σωστά μελίσσια και όχι από τα πολλά!
Θα έχω τόσα μελίσσια ώστε να μπορώ να τα δουλεύω σωστά και όχι τα δουλεύω λάθος ενώ ξέρω το σωστό επειδή δεν προλαβαίνω!!
Έστω ότι έχω ένα μελίσσι πενταράκι και θέλω να προσθέσω πλαίσια , δεν βάζω ποτέ πέντε πλαίσια και το αφήνω στην μοίρα του και κάποτε θα γίνει δεκάρι, όπως ποτέ δεν βάζω πλαίσια μέσα στον γόνο!
Να σημειώσω ότι τα πλαίσια ακουμπάνε στο πλαϊνό της κυψέλης που είναι στην ανατολή και προτιμώ την προσθήκη των πλαισίων να την κάνω μόνο από την μια πλευρά και όχι και από τις δύο!

Ας υποθέσουμε ότι έχει δύο γόνους δύο πλαίσια με γύρη και μέλι σε επαφή με κάθε πλαίσιο γόνου και ένα με μέλι, την προσθήκη κηρήθρας θα την κάνω εφόσον η μέλισσες έχουν πατήσει καλά το 5 πλαίσιο από την εξωτερική του πλευρά , ανάμεσα στον τελευταίο γόνο και στο πλαίσιο με το μέλι και γύρη. 
Έτσι δίνουμε χώρο για γέννα και αν είναι άχτιστο, χτίζεται ωραία και γρήγορα!
Μπορούμε αν διαπιστώσουμε ότι έχει χτιστεί και ξεκίνησε να γεννάει η βασίλισσα, να γυρίσουμε την άχτιστη πλευρά, προς τον γόνο ώστε να το βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο.
Αν θέλουμε να βάλουμε δύο πλαίσια ταυτόχρονα, βάζουμε το ένα εκεί που αναφέραμε παραπάνω και το δεύτερο μετά το τελευταίο που ήταν το μέλι.
Με αυτόν τον τρόπο κάποια στιγμή το μελίσσι μας, έγινε με 10 πλαίσια πληθυσμό και πρέπει να του δώσω πάτωμα.
Θα πρέπει να έχω τουλάχιστον 7 γόνους στα 10 πλαίσια για να δώσω πάτωμα!
Μα δεν έχει χώρο να γεννήσει και έχει μόνο 4 γόνους να μην του βάλω πάτωμα?
Άρα κάτι κάναμε λάθος και η προσθήκη πλαισίων δεν έγινε με τον παραπάνω τρόπο ή υπάρχει μεγάλη ανθοφορία που η μάνα δεν προλαβαίνει τις κοριτσάρες της ή τα ενισχύουμε με τροφοδότηση παραπάνω από ότι πρέπει!
Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ενισχύσουμε άλλα μελίσσια με μέλι , ή ανεβάζουμε μέλια σε όροφο και προσθέτουμε κηρήθρες για αποσυμφόρηση.
Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχουμε τουλάχιστον 7 γόνους και βάζουμε πάτωμα, ποτέ δεν βάζουμε λιγότερα από 5, γιατί το κενό θα είναι μεγάλο και θα ανέβει δύσκολα, ενώ με περισσότερα από 5, μπορεί να το σκορπίσουμε να το αποδιοργανώσουμε δηλαδή χωρίς να υπάρχει λόγος!
Μα ο άλλος βάζει κατευθείαν 10 και ποτέ δεν είχε πρόβλημα!
Κατά την γνώμη μου νομίζει ότι δεν έχει πρόβλημα, γιατί δεν έχει δει τα καλύτερα μελίσσια, ή έχει ιδανικές συνθήκες , που και λάθη να κάνει , του τα διορθώνει η μητέρα φύση και απλά είναι τυχερός!
Πως βάζω τα 5 πλαίσια ?
Πάντα στο κέντρο του πατώματος γιατί εκεί συγκεντρώνεται η περισσότερη ζέστη της γονοφωλιάς!
Τα μετακινούμε στην άκρη του πατώματος, δηλαδή στην ανατολική πλευρά της κυψέλης, όταν διαπιστώσουμε ότι η Βασίλισσα έχει ξεκινήσει να τα γεννάει και συνεχίζουμε την προσθήκη πλαισίων, πάντα από την μία πλευρά και με τον ίδιο τρόπο, που εφαρμόσαμε στην γονοφωλιά!
Μπορούμε να βάλουμε και τα 5 πλαίσια στο πάτωμα, στο κέντρο χωρίς να ανεβάσουμε άλλο πλαίσιο από κάτω, όταν περιμένουμε κακοκαιρία ή για κάποιο λόγο έχουμε, κάποιες υπόνοιες ότι δεν είναι έτοιμο 100% το μελίσσι για πάτωμα!
Κανονικά και για να διατηρήσουμε καθαρή την γονοφωλιά, τραβάμε δυο μέλια στο πάτωμα που θα βάλουμε και αριστερά και δεξιά αυτών προσθέτουμε 3 πλαίσια!
Στην γονοφωλιά στην θέση των πλαισίων που πήραμε τοποθετούμε δύο άλλα χτισμένα ή άχτιστα στις θέσεις 3 και 8!!
Εφόσον δεν έχουμε πρόβλημα με κακοκαιρίες και χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε να τραβήξουμε στο πάτωμα δύο γόνους κατά τον ίδιο τρόπο όπως κάναμε με τα μέλια δηλαδή να ανεβάσουμε δύο κλειστούς γόνους αντί για τα δύο μέλια!!
Αυτόν τον τρόπο εφαρμόζω και είμαι ευχαριστημένως, ελπίζω να βοήθησα τους μπερδεμένους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου