20 Αυγ 2017



Εποχιακοί χειρισμοί Μαίου Ιουνίου.



O Μάιος είναι από τους πιο ενδιαφέροντες μελισσοκομικά μήνες, για όλους τους μελισσοκόμους, ιδιαίτερα για τους νέους, καθώς χρειάζεται σχεδόν καθημερινή παρουσία στα Μελίσσια, γεμίζοντας κυριολεκτικά μελισσοκομικές εμπειρίες.
 Όλες σχεδόν οι εργασίες του μελισσοκόμου, γίνονται αυτή την εποχή, από προσθήκη πλαισίων κατά επέκταση πατωμάτων, αντικατάσταση ακατάλληλων ή παλαιών κυρυθρών, συλλογή γύρης, παραγωγής βασιλικού πολτού και βασιλισσών, σχηματισμό παραφυάδων, χειρισμοί για αποφυγή σμηνουργίας (σε ορισμένες περιοχές) έως και τρύγο μελιού!

Είναι η εποχή των έντονων αλλαγών, στα μελίσσια, λόγω της άφθονης παρουσίας τροφής ( νέκταρ και γύρη).

Η βασίλισσα φτάνει στον μέγιστο βαθμό ωοτοκίας και έχουμε ραγδαία ανάπτυξη τους. Μελίσσια με νέες και καλές βασίλισσες, καταπολέμηση της βαρρόας, καταστολή σμηνουργιών, αν εκδηλωθούν και καλών καιρικών συνθηκών εξασφαλίζουν μια καλή παραγωγή.

Θέλει μεγάλη προσοχή όμως γιατί είναι και επικίνδυνος μήνας.

Από την ανομβρία- ξηρασία πολλών περιοχών.

Από τις βροχοπτώσεις αυτή την εποχή που κατά περιοχή μπορεί να είναι υψηλές ευνοείται η νεκταροέκκριση και αυξάνεται ο κίνδυνος των ανεξέλεγκτων σμηνουργιών. 

Επιζήμιο φυσικό φαινόμενο, που αδυνατίζει τα μελίσσια, χάνονται βασίλισσες και μέλισσες, και η παραγωγή σε μέλι, ακόμη και εάν καταφέρουμε και πιάσουμε όλα τα πουλιά (πρακτικώς αδύνατων) θα είναι πολλαπλάσια λιγότερη (αθροιστικά) από ότι θα μας έδινε το αρχικό μελίσσι εάν δεν σμηνουργούσε.

Η εκτροφή γόνου είναι εκτεταμένη, με αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις. Μελίσσια που δεν παίρνουν πάτωμα τον Μάιο-Ιούνιο δεν θα πάρουν σίγουρα ούτε τους επόμενους μήνες.
Είναι ο μήνας που προηγείται πολλών κυρίων ανθοφοριών της Ελλάδος Ελάτου, Θυμαριού ή και Ευκαλύπτου.
Καλό θα είναι λοιπόν να αποφύγουμε λανθασμένους χειρισμούς.

-Τροφοδοσίες την ημέρα προς αποφυγή λεηλασιών.

-Αποφυγή ανθοφοριών που μπορεί να ψεκάζονται.

-Προσθήκη πατωμάτων όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις (τουλάχιστον 7 γόνοι και εισροή τροφής).

-Παρατεταμένο άνοιγμα κυψελών και υπερβολική χρήση καπνού που αποσυντονίζουν την κατανομή των εργασιών.

-Να αντιληφτούμε έγκαιρα το κενό του Μαΐου, αν και φέτος ενδεχομένως να μην έχουμε κενό.

Σε περιοχές που υπάρχει πεύκο αυτό τον μήνα οι εκκρίσεις του «εργάτη» είναι άφθονες και γίνονται ορατές καθώς πέφτουν και μουσκεύουν το έδαφος.

Το ανοιξιάτικο λοιπόν πευκόμελο, τρέφει τα μελίσσια τον Μάιο διατηρεί τη δύναμή τους και τα ετοιμάζει για την σπουδαία ανθοφορία του θυμαριού και την έκκριση μελιτώματος του Ελάτου που συγκεντρώνουν πάνω από το 60% των μελισσιών της Ελλάδας.

Η μετακίνηση των μελισσιών σε ορεινές περιοχές είναι μία πρακτική που εφαρμόζουν παραδοσιακά οι μελισσοκόμοι της ηπειρωτικής χώρας, ούτως ώστε να έχουν το μελισσοκομείο τους σε «παρατεταμένη άνοιξη».

Τον Ιούνιο τον ονομάζουμε και μελιτοφόρο μήνα στην μελισσοκομία, γιατί η πλήρη ανάπτυξη των μελισσιών έχει επιτευχθεί, και τα βασικά μελισσοκομικά φυτά όπως το θυμάρι, το έλατο, τα αγριοτρίφυλλα, το παλιούρι, η καστανιά, ο γλυκάνισος, η σμυρνιά, και η φλαμουριά είναι παρόντα.
Μετά την περίοδο του Οκτωβρίου που μαζεύεται ο κύριος όγκος του πευκόμελου, είναι ο πιο σημαντικότερος μήνας σε ποσότητα μελιού ενώ υπερτερεί κατά κράτος σε ποιότητα κυρίως λόγω του θυμαρίσιου, ελατίσιου και λουλουδίσιου μελιού (δηλαδή μέλι ανθέων Μαΐου, λίγο απ΄όλα).

Ας δούμε όμως τις εργασίες:

-ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΗΡΗΘΡΩΝ. Αντικατάσταση παλαιών κηρηθρών σε ποσοστό 10%-20% κάνουμε κάθε χρόνο για να εξαλείψουμε τα σπόρια ασθενειών που υπάρχουν σε αυτές από ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση ή ακόμη από ευρωπαϊκή-αμερικάνικη σηψιγονία ( εάν ήταν ελαφριάς μορφής και δεν την καταλάβαμε ή δεν είχαμε κάψει τις κηρήθρες ). Ακόμη τις αλλάζουμε για να μην έχουμε υπολείμματα φαρμάκων που μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν και επειδή στις παλαιές κηρήθρες τα κελιά είναι μικρότερα και οι μέλισσες που αναπτύσσονται σε αυτά είναι μικρές.

-ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΥΡΗΣ. Με γυροπαγίδες εξωτερικές ή εσωτερικές μπορούμε να συλλέξουμε γύρη και να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα ως τροφή για τα μελίσσια, όταν θα την χρειάζονται και δεν θα υπάρχει , είτε ως τροφή δική μας καθώς είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες ,βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά την συλλογή μαζεύουμε τουλάχιστον το 50% της γύρης που εισέρχεται στην κυψέλη και προορίζεται για την εκτροφή του γόνου. Κατά την συλλογή πρέπει κατά τακτά διαστήματα να αφαιρούμε την γυροπαγίδα ώστε να μην επηρεαστεί οι διατροφή του γόνου. Οι γυροπαγίδες τοποθετούνται σε δυνατά και υγιή μελίσσια και η γύρη αφαιρείται καθημερινά για να αποφευχθεί τυχόν αλλοίωση, κατόπιν καθαρίζεται και διατηρείται στην συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες ή στον καταψύκτη -15 ͦC έως -18 ͦC για 1 χρόνο.



-ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ. Ο βασιλικός πολτός ή <<γάλα των μελισσών>> μπορεί να συλλεχθεί από κελιά σμηνουργίας, διάσωσης ή αντικατάστασης βασιλισσών ή από εμβολιασμένα κελιά αφού έχει προηγηθεί τροφοδοσία ακόμη και με γύρη αν χρειάζεται, γιατί ευνοεί η τροφοδοσία την παραγωγή βασιλικού πολτού. Συντηρείται στο ψυγείο και για μεγάλο διάστημα τοποθετείται στην κατάψυξη.

-ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ. Όταν έχουμε δυνατά μελίσσια αρκετά πριν την έναρξη της κύριας ανθοφορίας (συνήθως αρχές Ιουνίου) ή για περιορισμό-έλεγχο της σμηνουργίας ή για αύξηση του αριθμού των μελισσιών ακόμη και για πώληση κόβουμε παραφυάδες που τις μεταφέρουμε τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα μακριά από το μητρικό μελίσσι ή εφαρμόζουμε άλλες μεθόδους που δεν απαιτούν μεταφορά της παραφυάδας.

-ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕΛΙΟΥ. Η μεγάλη ή καλή συγκομιδή μελιού, εξασφαλίζεται έχοντας δυνατά μελίσσια όλο τον χρόνο(αυτή άλλωστε είναι και η επιδίωξη όλων των μελισσοκόμων). Ειδικά αυτή την εποχή έχεις ελπίδες για μια καλή παραγωγή όταν έχεις εξασφαλίσει τα παρακάτω.

-Όταν με χειρισμούς έχεις αποφύγει την σμηνουργία ή την έχεις καταστείλει.

-Έχεις νέες και καλές βασίλισσες.

-Οι κηρήθρες και τα πατώματα έχουν τοποθετηθεί στην ώρα τους.

-Οι γυροπαγίδες δεν παρέμειναν παραπάνω από το κανονικό (χωρίς τα κενά που αναφέραμε) και συνεχίζουν τοποθετημένες με την έναρξη της ανθοφορίας (μειώνουν τις αποδόσεις).

-Έχεις ενώσει τα μικρά-αδύνατα μελίσσια σχηματίζοντας παραγωγικά, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα την αιτία που δεν αναπτύχθηκαν μόνα τους.

-Έχεις εντοπίσει τα κενά διαστήματα νεκταροέκκρισης και έχεις τροφοδοτήσει διεγερτικά.

-Έχεις πλήρη έλεγχο ώστε να μην υπάρχουν ασθένειες στα μελίσσια σου.

Βαρροική ακαρίαση. Εφαρμόζουμε το σκεύασμα όταν υπάρχει απουσία γόνου και τους μήνες νεκταροέκκρισης εάν διαπιστώσουμε πρόβλημα γίνεται καταπολέμηση με πλαίσια κηφηνόγονου που αφαιρούνται και καταστρέφεται το ακάρι. Ακόμη μπορούμε με νεφελοποιητή να τους κάνουμε εφαρμογή με θυμόλη ή άλλα οικολογικά σκευάσματα.

Νοζεμίαση. Τα μέτρα περιορισμού της προσβολής μετά την απουσία σκευασμάτων για την καταπολέμηση της, γίνονται εξασφαλίζοντας καθαρές και στεγνές κυψέλες, κηρήθρες καινούργιες, τοποθέτηση κυψελών έτσι ώστε να αερίζονται πολλή καλά(επάνω σε παλέτες ή να έχουν σήτα στον πάτο τους) και τους χειμερινούς μήνες να έχουν νοτιοανατολική κατεύθυνση οι κυψέλες ώστε να έχουν, πολλές ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια.

Έτσι φτάσαμε στα μελισσοκομικά φυτά, που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους δυο μήνες.

Ακακία – Αγριόβικος - Θυμάρι (τέλη Μαΐου πρώιμες περιοχές) – Παλιούρι – Έλατο – Καστανιά - Φλαμουριά.

Ακακία. Μέλι με διακριτικό άρωμα και απαλή γεύση. Η γύρη της είναι σκούρα καφέ.

Αγριόβικος. Δίνει νέκταρ και γύρη χρώματος μπέζ βαθύ.

Θυμάρι. Ανάλογα με την περιοχή ανθίζει από τέλη Μαΐου και σε ορισμένες μπορεί να κρατήσει μέχρι και τέλους Ιουλίου. Ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά. Στο θυμάρι βασίζεται η μελισσοκομία πολλών περιοχών της χώρας μας, μάλιστα για πολλά νησιά η μελισσοκομική χρονιά αρχίζει και τελειώνει με την ανθοφορία του θυμαριού. Ήπιες καιρικές συνθήκες δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για επιτυχημένη ανθοφορία του θυμαριού, η οποία όμως είναι ευαίσθητη είτε σε δυνατούς , ξερούς, ανέμους, είτε σε βροχοπτώσεις μετά την πλήρη ανθοφορία που μπορεί να διακόψουν μια επιτυχημένη νεκταροέκκριση, γι' αυτό τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει κανείς. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να είναι έτοιμοι για την εκμετάλλευση από την αρχή της άνθισης, να έχουν συμπληρώσει τον αριθμό κηρήθρων που χρειάζονται τα μελίσσια ή να έχουν έτοιμες κηρήθρες από την προηγούμενη χρονιά, ώστε να τις δώσουν έγκαιρα στα μελίσσια για να μη καθυστερούν ή σπαταλούν πολύτιμο θυμαρίσιο μέλι για το πλέξιμο νέων κηρήθρων. Όπου συνυπάρχει το πεύκο με το θυμάρι, ο πρώτος τρύγος στο πεύκο δίνει μέλι με σημαντικό ποσοστό θυμαρίσιου μελιού (Ρόδος, Κρήτη κ.α.) Στις περιοχές αυτές υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής ξεχωριστής ποιότητας μελιού, του πευκοθύμαρου, το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα και επιτυγχάνει τιμές που πλησιάζουν στις τιμές του θυμαρίσιου μελιού, είναι πάντως σίγουρα σημαντικά ανώτερες του πευκόμελου.

Παλιούρι. Φυλλοβόλος θάμνος 2-3μ δίνει μέλι και γύρη χρώματος πορτοκαλί.

Έλατο. Έχει ακανόνιστή ανθοφορία που μπορεί να μην υπάρξει και καθόλου. Οι εκκρίσεις εξαρτώνται από το μικρόβιο το οποίο εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Μέλι μπορεί να τρυγάς κάθε εβδομάδα μέχρι εξαντλήσεως των μελισσιών ή να μην τρυγήσεις καθόλου. Για την Πελοπόννησο που είναι από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά και υπολογίζουν πολλή οι μελισσοκόμοι της περιοχής, οι μεγάλου ύψους βροχοπτώσεις του φετινού Μαΐου δημιουργούν ερωτηματικά για την δυνατότητα εκμετάλλευσης των εκκρίσεων μετά και τα τελευταία έτη που υπήρξε ανύπαρκτη.

Καστανιά. Φυλλοβόλο δέντρο ύψους έως 30 μέτρα δίνει νέκταρ και γύρη χρώματος κίτρινου πρόπολη και μελίτωμα.

Φλαμουριά. Διαρκεί ελάχιστες μέρες κατά μέσον όρο 12 ημέρες και είναι πολλή έντονη.

Προσέχοντας στην δυσκολότερη εργασία του μελισσοκόμου που είναι οι Μεταφορές των μελισσοσμηνών, βάρος κυψελών-κίνδυνος θερμοπληξίας των μελισσιών λόγω μεγάλων θερμοκρασιών της εποχής-περιμένοντας να νυχτώσει για να κλείσουμε τις πόρτες των μελισσιών- μετακινούμε τα μελίσσια χωρίς "ανώριμα " μέλια (αν είναι δυνατόν)-Στερεώνουμε τα πλαίσια, ιδίως σε ορόφους που δεν είναι συμπληρωμένοι, με καρφιά ή κερί, ώστε να μη μετακινούνται-Στην τοποθεσία που θα ξεφορτώσουμε, προσέχουμε να υπάρχει κοντά πηγή νερού για τις μέλισσες και όταν δεν υπάρχει τους το εξασφαλίζουμε εμείς όπως και την δυνατότητα να σκιάζονται τα μελίσσια τις μεσημεριανές ώρες εξασφαλίζουμε μια καλή παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου