20 Αυγ 2017



Μέθοδος καταστολής σμηνουργίας, με δημιουργία παραφυάδας, διατηρώντας το μητρικό μελίσσι παραγωγικό.

 (Μέθοδος Μπέκα Χρήστου Γεωπόνος Τ.Ε)
Μόλις διαπιστώσουμε βασιλικά κελιά , φέρνουμε μία άδεια κυψέλη ,δίπλα στην μητρική .

Δεν αναζητούμε βασίλισσα, απλά τινάζουμε τον πληθυσμό και καταστρέφουμε τα ΒΚ όλα, εκτός από ένα κελί ανοιχτό , πλούσιο σε πολτό το οποίο, με το τίναγμα δεν παθαίνει τίποτα.
Τώρα στην άδεια κυψέλη, βάζουμε ένα πλαίσιο με προμήθειες, μέλι γύρη, ακριβώς δίπλα το πλαίσιο με τον γόνο, που έχει, το ΒΚ που δεν χαλάσαμε , μετά βάζουμε άλλα δύο πλαίσια με γόνο διάφορων σταδίων ( ανοιχτό – κλειστό ) και στο τέλος συμπληρώνουμε 3 κτισμένα πλαίσια.
Δηλαδή έχουμε σύνολο πλαισίων 7, σημειωτέων χωρίς πληθυσμό, χωρίς μέλισσες, ( 1μέλι, γύρη – 2γόνος ΒΚ –3γόνος – 4γόνος- 5 κτισμένο - 6 κτισμένο – 7 κτισμένο )
Το μητρικό μελίσσι το ανασυντάσσουμε και το μετακινούμε σε άλλη θέση μέσα στο μελισσοκομείο, ποτέ όμως μπροστά από την παλαιά του θέση.
Στην παλαιά του θέση βάζουμε την καινούργια κυψέλη με τους γόνους το ΒΚ και τα χτισμένα πλαίσια ( που τα βάλαμε, αφού είχαμε τινάξει τον πληθυσμό, χωρίς μέλισσες δηλαδή ) για να δεχτεί τις όλες τις συλλέκτριες, από το μητρικό μελίσσι.
Και στα δύο μελίσσια παραφυάδα και μητρικό, βάζουμε υποχρεωτικά ζυμάρι, και προαιρετικά τροφοδοτούμε με σιρόπι.
Το απόγευμα στην παραφυάδα , όλα τα πλαίσια είναι καλυμμένα με συλλέκτριες, που κυριολεκτικά κρέμονται από τα πλαίσια, αυτές αλλάζουν ρόλο εργασίας , ζεσταίνουν-ταΐζουν γόνο και συνεχίζουν την εκτροφή του ΒΚ νοιώθοντας την απουσία της Βασίλισσας, μόνο ένα μέρος του πληθυσμού συνεχίζει την εργασία συλλογής.
Μετά από 9 ημέρες από αυτό τον χειρισμό, ελέγχουμε την πρόοδο του ΒΚ και καταστρέφουμε τυχόν νέα κελιά που έχουν κατασκευάσει.

Το μητρικό μελίσσι που μετακινήσαμε, έχασε όλες τις εργάτριες αλλά έχει την βασίλισσα πολλές παραμάνες που έχουν εκκολαφτεί και οι οποίες σε 6 με 8 ημέρες θα είναι εργάτριες συλλογής σε νέκταρ και γύρη.
Σε 23 ημέρες από τον πρώτο χειρισμό το μητρικό μελίσσι έχει γίνει δεκάρι πληθυσμιακά αφενός και αφετέρου έχει χάσει το ένστικτό της σμηνουργίας.
Στην παραφυάδα που υπάρχει το ΒΚ στις 18 ημέρες από τον πρώτο χειρισμό, ελέγχουμε για την έξοδο της Βασίλισσας από το κελί.
Αφού όλα έχουν πάει καλά και έχει εκκολαφτεί η νέα βασίλισσα μετράμε άλλες 12 με 15 ημέρες το αργότερο και ελέγχουμε για γόνο ημέρας.
Η ανάπτυξη στα δύο μελίσσια συνεχίζεται ανάλογα με την ανθοφορία στόχο, έχοντας ως επιλογές, να τα εκμεταλλευτούμε το καθένα χωριστά ή να τα ενώσουμε εκμεταλλευόμενη τους γόνους δύο βασιλισσών, για μεγάλες αποδόσεις.

Επιμέλεια Κειμένου ΜΠΕΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου