20 Αυγ 2017



Δημιουργία νέων μελισσιών χωρίς την μετακίνηση της παραφυάδας.




Είναι μία μέθοδος που εφαρμόζω αρκετά χρόνια, με πολύ καλά αποτελέσματα .
Τα υπέρ της μεθόδου είναι:

-Το μητρικό μελίσσι παραμένει παραγωγικό.

-Δεν μετακινούμε την παραφυάδα .

-Αποφεύγουμε την σμηνουργία.

-Δεν χρειάζεται κόπο και χρόνο (γίνεται γρήγορα).

-Αποφεύγουμε την κοπιαστική εργασία , καταστολής της σμηνουργίας, (χάλασμα βασιλικών κελιών), εργασία επίπονη που δεν φέρνει πάντα αποτελέσματα.

Εφαρμόζουμε την οριζόντια ανάπτυξη και κάποια στιγμή, που φτάνει το μελίσσι πληθυσμιακά τα 10 πλαίσια ,δηλαδή 7 με 8 γόνους, που είναι και το κριτήριο στο να του δώσουμε πάτωμα, προχωράμε στον χωρισμό.
Αντί να του δώσουμε πάτωμα, παίρνουμε δύο γόνους ως επί το πλείστον κλειστούς ( τα ανοιχτά κελιά να είναι λίγα και να έχουν γόνο νεαρής ηλικίας) με τον πληθυσμό τους και τα τοποθετούμε σε μία καινούργια κυψέλη .
Καλό είναι το χρώμα της να μην διαφέρει από την μητρική κυψέλη, ώστε να έχουμε πλήρη παραπλάνηση των συλλεκτριών.
Επίσης καλό είναι να έχουμε εντοπίσει την Βασίλισσα ώστε να κάνουμε ευκολότερα τους χειρισμούς.
Συμπληρώνουμε άλλα τρία πλαίσια κτισμένα , το πρώτο στο τοίχωμα της κυψέλης , εν συνεχεία τους δύο γόνους και μετά τα άλλα δύο πλαίσια .

Δηλαδή έχουμε μία νέα κυψέλη με δύο γόνους και τρία κενά χτισμένα πλαίσια, την οποία τοποθετούμε στην θέση της μητρικής που κόψαμε την παραφυάδα ,ώστε να δεχθεί όλες τις συλλέκτριες του μητρικού μελισσιού.
Στην μητρική κυψέλη που πήραμε τους γόνους με τους πληθυσμούς συμπληρώνουμε στην θέση 3 και 8 δύο πλαίσια , χτισμένα ή άχτιστα δεν έχει σημασία και την μετακινούμε σε άλλο σημείο του μελισσοκομείου, 10 με 15 μέτρα μακριά.
Και τις δυο κυψέλες μητρική και παραφυάδα φροντίζουμε να τροφοδοτούνται, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στρεσαρίσματος .
Η μητρική λόγω του ότι χάνει τις εργάτριες μέχρι να βγουν οι γόνοι και να γίνει η αναπλήρωση τους και η παραφυάδα για να φτιάξει ακόμη καλύτερα ΒΚ.
Η νέα ορφανή από βασίλισσα κυψέλη, παίρνει σε λίγες ώρες όλες τις συλλέκτριες από την αρχική που μετακινήσαμε και γεμίζουν από μέλισσες και τα πέντε πλαίσια που είχαμε τοποθετήσει , όπως και στα κενά πλαίσια αρχίζουν να τοποθετούνται, νέκταρ και γύρη, λόγω της πληθώρας των εργατριών που έχει.




Μετά δέκα ημέρες από την ενέργεια αυτή πηγαίνουμε στην ορφανή από βασίλισσα κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά, αφήνοντας το καλύτερο και σε 22 μέρες από το χάλασμα των ΒΚ, ελέγχουμε για γέννα , φροντίζοντας νωρίτερα να μην το ενοχλούμε για αποφυγή ατυχημάτων, παρά μόνο για τάισμα.
Εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια, καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό, αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο, με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο και να απομακρυνθούμε, στα πέντε χιλιόμετρα.
Με τον τρόπο αυτό δύο νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε δύο νέα μελίσσια.
Εάν την παραφυάδα την αφήσουμε πεντάρα και δεν την κόψουμε στα δύο, αναπτύσσεται γρήγορα και παίρνουμε μία ικανοποιητική παραγωγή μέσα στο ίδιο έτος, πάντα με βοήθεια.
Το αρχικό μελίσσι που μετακινήσαμε με την βασίλισσα, μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες, έχει φτιάξει τους πληθυσμούς του και έχει γίνει δεκάρι, αν δεν έχει περάσει η εποχή της σμηνουργίας ( για την περιοχή μου Αχαΐα τελειώνει περίπου μέσα με τέλος Απριλίου ) και η άνοιξη με τις ανθοφορίες είναι πολύ καλή και θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σμηνουργίας, κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες ,που κάναμε την πρώτη φορά, αφαιρώντας όμως ένα πλαίσιο με γόνο και συμπληρώνουμε πάλι με 3 κτισμένα πλαίσια. 

Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι.
Στις 10 με 15 ημέρες μετά τον χωρισμό και αφού έχει αναπληρώσει τις πληθυσμιακές απώλειες του, το μητρικό μελίσσι είναι έτοιμο να δεχτεί πάτωμα. Το τοποθετούμε αφού έχουμε αποφύγει την σμηνουργία και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλαιά βασίλισσα ή το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι, που έχει αναπτυχθεί και πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς.

Πάντα πρέπει τους χειρισμούς αυτούς να τους εφαρμόζουμε όταν ο καιρός είναι καλός και η θερμοκρασία είναι σταθερή πάνω από 15 βαθμούς κελσίου.

Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια:

  1. Η παραλλαγή της μεθόδου Μπέκα σε ποιο σημείο υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνώμη για την αργοπορία της απάντησης δεν είχα δει καθόλου το σχόλιο!!
      https://xmbeekeeping.blogspot.com/2017/08/blog-post_75.html πάτα σε αυτό το σύνδεσμο ή πήγαινε στην ενότητα ΜελισΣοκομικοί χειρισμοί!!

      Διαγραφή