20 Αυγ 2017



Πως μπορούμε να σώσουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι.


Έχουμε ένα αρρενοτόκο μελίσσι που αξίζει ο κόπος να προσπαθήσουμε να το σώσουμε .
Παλαιότερα το τινάζαμε και μακριά μάλιστα για να μην έχουμε πρόβλημα με τις ψευδομάνες , που όταν επέστρεφαν στην παλιά τους θέση, έμπαιναν στα διπλανά μελίσσια και αν υπήρχε κάποιο μικρό μελίσσι, κατά μεγάλο ποσοστό σκότωναν την βασίλισσα.

Για να κάνουμε αυτό τον χειρισμό θα χρειαστούμε ένα βασιλικό διάφραγμα με είσοδο και ένα κομμάτι σίτα από αυτές που βάζουμε στις πόρτες και τα παράθυρα για τα κουνούπια.

Σε ένα μελίσσι με βασίλισσα μικρό ή μεγάλο δεν παίζει ρόλο, βάζουμε την σήτα και το Β.Δ. με την είσοδο και από πάνω το αρρενοτόκο μελίσσι.


Από την στιγμή που το βάζουμε το αφήνουμε για 48 ώρες με την σίτα .
Από την πρώτη στιγμή που θα βάλουμε το αρρενοτόκο, επάνω από το κανονικό μελίσσι, θα αρχίσει να αισθάνεται ότι είναι βασιλευόμενο, με αποτέλεσμα σταδιακά, να αρχίσει να θανατώνει τις ψευδομάνες, γιατί πλέον δεν τις χρειάζεται .
Τις βλέπουμε σκοτωμένες έξω από την είσοδο του διαφράγματος.
Μετά τις 48 ώρες , μπορούμε να το αφήσουμε και για τρίτο 24 ώρο ( αν και σε όλες τις δοκιμές των 48 ωρών δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα , ποσοστό επιτυχίας 100%), τραβάμε την σίτα και αφήνουμε μόνο το διάφραγμα .
Οι παραμάνες του βασιλευόμενου μελισσιού ενώνονται με αυτές του αρρενοτόκου χωρίς κανένα πρόβλημα και λειτουργούν σαν ένα μελίσσι.

Συνάδελφος επειδή ήταν μακρυά από το μελισσοκομείο του και δεν είχε την δυνατότητα να το επισκεφτεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τον συγκεκριμένο χειρισμό, τον εφάρμοσε με διπλή εφημερίδα και μικρές τρύπες, σε ένα μελίσσι με απόλυτη επιτυχία. 
Τώρα υπάρχουν δύο επιλογές ή το αφήνουμε ως έχει και έχουμε ένα δυνατό μελίσσι ή μπορούμε να το χωρίσουμε παίρνοντας το ορφανό πάνω από το διάφραγμα , το οποίο πρέπει να το μεταφέρουμε τουλάχιστον 5 χιλιόμετρα και να του δώσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσα ή ώριμο ΒΚ.
Όσες φορές χρειάστηκε να γίνει ο συγκεκριμένος χειρισμός το ποσοστό επιτυχίας ήταν 100% , ποτέ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Καλή επιτυχία!!

2 σχόλια:

  1. καλό όλο το σκεπτικό αλλά δεν θα γυρίσουν οι μέλισσες στην αρχική τους θέση αν η δουλειά γίνει στον ίδιο χώρο; η ίδια ερώτηση ισχύει και για κάποια συνέννωση που θα θέλαμε να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς θα γυρίσουν σε ποιες αναφέρεσαι δεν τινάζουμε τίποτα!!

      Διαγραφή