28 Αυγ 2020



Τι είναι τα μελιτώματα.

 TI ΕΙΝΑΙ TA ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΑ......

Το μελίτωμα είναι πυκνό διαλύματα σακχάρων, που προέρχεται όπως και το νέκταρ από τους χυμούς των φυτών. 

Με τη διαφορά ότι ενώ το νέκταρ παράγεται ενεργητικά από το ίδιο το φυτό, το μελίτωμα παράγεται με τη μεσολάβηση ορισμένων εντόμων. 


Ως μελίτωμα ορίζεται ο σακχαρούχος χυμός που παράγεται από έντομα με στοματικά μόρια προσαρμοσμένα στην μύζηση και εισροή ρευστών τροφών.

Τα έντομα αυτά έχουν μακριά και δυνατά στοματικά μόρια, με τα οποία δια τρυπούν το φλοιό και φτάνουν μέχρι το εσωτερικό του φυτού, όπου κυκλοφορούν οι χυμοί του που είναι πλούσιοι σε σάκχαρα. 

Οι χυμοί χάρη στην εσωτερική πίεση του φυτού και με τη βοήθεια της αντλητικής ικανότητας του φάρυγγα, φτάνουν σε μεγάλες ποσότητες μέχρι τον πρόλοβο των μελιτογόνων εντόμων.


 Ένα μέρος των χυμών περνά από τον πρόλοβο στο στομάχι τους για να διατραφούν. 

Το περίσσευμα των χυμών, μέσω ενός σωληνόμορφου αγωγού, παρακάμπτει το στομάχι και αφού περάσει από ειδικά διαμερίσματα φίλτρα, φτάνει στο απευθυσμένο και αποβάλλεται με μορφή μελιτώματος.

Τα σταγονίδια του μελιτώματος, προσκολλούνται στην επιφάνεια των βλαστών ή των φύλλων του φυτού, από όπου και προσλαμβάνονται από τις μέλισσες ή άλλα έντομα όπως οι σφήκες και τα μυρμήγκια.

Η χημική σύνθεση του μελιτώματος διαφέρει εν μέρει από αυτή του νέκταρος. 

Η σχετικά σύνθετη διεργασία της παραγωγής των μελιτωμάτων, από διάφορα σημεία (κορμό , βλαστούς, φύλλα) διαφορετικών φυτών και από διαφορετικά είδη εντόμων, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός προϊόντος, που η σύνθεση του διαφέρει από αυτή που έχει το νέκταρ. 

Η παρουσία στους χυμούς του φυτού, εκτός των ενζύμων που προσθέτει η μέλισσα, και των ενζύμων που προέρχονται από το μέσο έντερο και τους σιελογόνους αδένες του μελιτογόνου εντόμου, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη σύνθεση των μελιτωμάτων. 

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ: 

α) η σημαντικά μικρότερη παρουσία γλυκόζης και φρουκτόζη

β) η παρουσία μελισσιτόζης σε ποσοστό μέχρι και 11%, ραφινόζης μέχρι 2% και 

τρεαλόζης μέχρι 1,5%.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΩΝ: 

Η παραγωγή των μελιτωμάτων είναι στενά συνδεδεμένη με τη βιολογία των εντόμων που τα παράγουν. 

Συνθήκες που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και τη δραστηριοποίηση των εντόμων, 

ευνοούν την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μελιτωμάτων. 

Αντίθετα συνθήκες που επιδρούν δυσμενώς στον πολλαπλασιασμό των εντόμων, ή διακόπτουν τη δραστηριότητα τους επάνω στο δένδρο, μειώνουν ή διακόπτουν εντελώς την παραγωγή των μελιτωμάτων. 

Οι συνθήκες αυτές συνδέονται στενά με τις ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των συγκεκριμένων ειδών εντόμων, που τρέφονται σε κάθε είδος φυτού. 

Διαφέρουν μεταξύ των εντόμων και δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος, για τα περισσότερα από αυτά.......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου