28 Αυγ 2020



Πότε αρχίζει να γεννάει η Βασίλισσα.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ; 

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ

ΜΕΛΙΣΣΙΑ;


ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ.....

Λίγο πολύ, αν ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς, στα μέσα Γενάρη, από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω αρχίζει να γεννάει η βασίλισσα καθώς οι αλκυονίδες δίνουν το σύνθημα. 


Στην Κρήτη λένε πως η χρονιά ξεκινάει και η γέννα εν­τείνεται μόλις ανθίσει η άγριο αμυγδαλιά. Στη βόρεια Ελλάδα η έναρξη της ωοτοκίας γίνεται το Φλεβάρη. Ανθοφορίες, όπως είδαμε υπάρχουν αλλά πρέπει οι θερμοκρασίες να επιτρέψουν στις μέλισσες να βγουν και να συλλέξουν.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ......

Οι επισκέψεις μας γίνονται πιο τακτικές μόλις εμφανιστεί ο καινούριος γόνος. Ελέγχουμε αν υπάρχει τροφή κι αν δούμε πως δεν υπάρχει μετακινούμε πλαίσια με μέλι πιο κοντά στη μελισσόσφαιρα και τα απολεπίζουμε σε ένα-δυο σημεία για να τραβήξουν άμεσα τις μέλισσες. 

Αν ο καιρός δεν επιτρέπει πολλά - πολλά αφήνουμε μελο ζαχαροζύμαρο στα μελίσσια ακριβώς πάνω από τη σφαίρα. Τις επόμενες φορές αναπληρώνουμε το μελο ζαχαρο­ζύμαρο σε όσα το έφαγαν κι ελέγχουμε όσα δεν το έφαγαν. Αν έχουν γέννα καλώς. Αν όχι, αναλόγως καιρού, ή τα τινάζουμε μπροστά σε άλλα που πάνε καλά ή τα ενώνουμε.

Η διεγερτική τροφοδοσία αρχές ή μέσα Φλεβάρη αναλόγως τον τόπο (150γρ χλιαρό σιρόπι 1:1. καθημερινά, ή 500 γρ κάθε 3-4 μέρες) είναι απαραίτητη μόνο αν θέλουμε να πάμε σε κάποια πρώιμη ανθοφορία (πχ ανοιξιάτικο πεύκο, εσπεριδοειδή κλπ) ή αν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδες. Για να έχει αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει και γύρη στην κυψέλη είτε να έρχεται απ' έξω. Αλλιώς πρέπει να πρόσθεσουμε και γυρεόπιτα.

0 κίνδυνος υπάρχει, αν συνδυαστεί μια παγωνιά με την περίοδο που πεθαίνουν οι χειμωνιάτικες μέλισσες κι αντικαθίστανται από τις νεοεκολαπτόμενες. 0 πληθυσμός μειώνεται απότομα και μπορεί να μην επαρκεί για να σκεπάσει το γόνο σχηματίζοντας σφιχτή σφαίρα, οπότε έχουμε ψύξη και θάνατο του γόνου. Η άποψή μας είναι ότι τα μελίσσια που ταΐστηκαν καλά το φθινόπωρο και ξεχειμώνιασαν δυνατά και με τροφές, εκμεταλλεύονται μια χαρά τις συνθήκες για να έχουν πρώιμη ανάπτυξη από μόνα τους ώρα που πρέπει.

Περισσότερα γι' αυτά όμως και την προετοιμασία για ένα γερό ξεκίνημα την άνοιξη θα διαβάσετε στους επόμενους χειρισμούς. Καλό χειμώνα με λουκουμάδες και τηγανίτες με μέλι, με δίπλες και ξεροτήγανα, με ρακόμελα και βραστάρια με μέλι!

"ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Ο.Μ.Σ.Ε 

ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.

Κοντοθανάση Αγλαΐα Γεωπόνο."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου