ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ ΜΕ ΜΕΛΙ..
ΥΛΙΚΑ
820 γρ. σύκα
200 γρ. μελι
80 γρ. νερό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονι
2-3 γαρύφαλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα σύκα από το κοτσάνι. Ξεφλουδίζουμε λίγο τα σύκα. Δεν πειράζει αν έχουμε αφήσει τη φλούδα αρκεί να είναι καλά πλυμένα.
Βάζουμε το σύκα, το νερό, το μέλι και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας.... Όταν έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, περίπου 45 λεπτά.
Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει και καεί, ειδικά καθώς το μείγμα αρχίζει να πήζει. Με την ξύλινη κουτάλα πιέζουμε τα σύκα να διαλυθούν, αλλά ωραίο είναι να υπάρχουν και μεγάλα κομμάτια του φρούτο.
Η διαδικασία για να δέσει η μαρμελάδα είναι περίπου στα 40-45 λεπτά.
Τα γαρύφαλλα θα τα βάλετε προς το τέλος, περίπου 10-15 λεπτά πριν κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε 5 λεπτά στην κατσαρόλα και μετά βάζουμε τη μαρμελάδα σε βάζα (αποστειρωμένα ή όχι), κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσει εντελώς τη βάζουμε στο ψυγείο.
(Ή συνταγή χωρίς μέλι είναι 300gr ζάχαρη)
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου