Η Ροδιά είναι θάμνος (αν και τις περισσότερες φορές έχει την εμφάνιση δέντρου) και θεωρείται το παλαιότερο καλλιεργούμενο καρποφόρο δέντρο.
Είναι δένδρο μακρόβιο, αφού ζει μέχρι και 200 χρόνια.
Είναι ενδημικό της περιοχής μεταξύ του Ιράν και της βορεινής Ινδίας και έχει καλλιεργηθεί από τα αρχαία χρόνια σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Ινδία, που καλλιεργείται μέχρι και σήμερα.
Η Ροδιά είναι αυτογόνιμη. Δε χρειάζονται μέλισσες για την επικονίαση αλλά η σταυρογονιμοποίηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή έως και 25% και να βελτιώσει την ποιότητα του καρπού.
Τα άνθη της είναι λευκά ή κόκκινα, ανάλογα με την ποικιλία ενώ θεωρείται ότι δεν περιέχουν νέκταρ και έτσι προσελκύει μέλισσες μόνο για την γύρη της.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη μεταφέροντά την στον Κάτω Κόσμο.
Της πρόσφερε ένα ρόδι από το οποίο αυτή έφαγε λίγα μόνο σπόρια. Αυτό την καταδίκασε να περνά το μισό χρόνο του έτους με τον Πλούτωνα (χειμώνας) και τον άλλο μισό με τους ζωντανούς στον Επάνω Κόσμο (καλοκαίρι).
θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας ( σπάζαμε ρόδι για το ποδαρικό την πρώτη του έτους ) και ακόμα και σήμερα τα ρόδια χρησιμοποιούνται σαν στολίδια σε φρουτιέρες και σε χριστουγεννιάτικα στεφάνια.
Ανθίζει από μέσα Απριλίου μέχρι τέλη Αυγούστου σε πολλές περιοχές, σε μια πολύ χρήσιμη για την μέλισσα ανθοφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου