26 Αυγ 2020



Τα καθήκοντα της εργάτριας μέλισσας.

Το πρώτο πράγμα που κάνει η νέα εργάτρια με το που θα βγει από το κελί της, είναι να το καθαρίσει ώστε να είναι έτοιμο να δεχθεί νέο γόνο. 


Και ξεκινάει η δουλειά.......

Άλλες εργασίες που αναλαμβάνει η εργάτρια κατά ηλικιακή προσέγγιση ή συνθήκες περιβάλλοντος είναι οι εξής:

ΚΑΘΑΡΙOΤΗΤΑ – Με την γέννησή της και για τρεις περίπου μέρες, φροντίζει αποκλειστικά την καθαριότητα των κελιών. 

Αν το κελί δεν είναι σε άψογη κατάσταση, δεν θα χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση τροφής, και η Βασίλισσα που πάντα επιθεωρεί, δεν θα γεννήσει σε αυτό. 

Η καθαριότητα συνεχίζει παράλληλα με άλλες εργασίες ως και μετά την δεύτερη εβδομάδα της ζωής της, και περιλαμβάνει την απομάκρυνση νεκρού γόνου ή μελισσών για την αποφυγή μολύνσεων στην κυψέλη, και την απολύμανση / σφράγιση με πρόπολη.

ΦΡΟΝΤIΔΑ ΓOΝΟΥ – Η εργάτρια γίνεται η νταντά του γόνου την 4η-5η και ως την 11η-12η μέρα της ζωής της, φροντίζοντας και ταΐζοντας τις προ νύμφες συνεχώς. 

Μια προνύμφη, ελέγχεται από της ενήλικες αδερφές της πάνω από χίλιες φορές καθημερινά.


ΒΑΣΙΛΙΚH ΑΥΛH – Από την 7η ως και την 12η μέρα της ζωής τους, ορισμένες νεαρές εργάτριες γίνονται ακόλουθοι της Βασίλισσας, την οποία ταΐζουν βασιλικό πολτό, την καθαρίζουν και φροντίζουν για τις ανάγκες της. 

Επίσης βοηθούν στην εξάπλωση των βασιλικών φερομονών στην κυψέλη.

ΑΠΟΘHΚΗ – Περίπου στην 12η μέρα της ζωής τους, οι εργάτριες εντάσσονται στον πληθυσμό που αναλαμβάνει την παραλαβή τροφής, νέκταρ και γύρης από της μεγαλύτερες εργάτριες που επιστρέφουν από έξω, την μετατροπή του νέκταρ σε μέλι, και την αποθήκευσή των τροφών σε κελιά.

ΑΕΡΙΣΜOΣ – Γύρω στην 12η επίσης ημέρα αρχίζουν να συμμετέχουν ενεργά στον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας. 

Με την κίνηση των φτερών τους φροντίζουν για την ροή του αέρα μέσα στην κυψέλη. 

Ο αερισμός βοηθάει και στην απομάκρυνση ακόμη περισσότερης υγρασίας από το μέλι πριν αυτό σφραγιστεί.

ΥΔΡΟΔOΤΗΣΗ – Πολύ σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των νεροκουβαλητών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου φέρνουν νερό και το αποθέτουν στα φτερά των αδερφών τους που φροντίζουν τον αερισμό της κυψέλης, βοηθώντας να ελεγχθεί καλύτερα η θερμοκρασία.

ΚΑΤΑΣΚΕΥH ΚΗΡHΘΡΑΣ – Μετά την 12η/14η μέρα τις ζωής τους, ωριμάζουν οι αδένες που παράγουν κερί, το οποίο χρησιμοποιούν για την κατασκευή και το σφράγισμα των κελιών.

ΦΡΟΥΡΆ ΚΥΨΈΛΗΣ – Το τελευταίο πόστο της εργάτριας πριν αφήσει την κυψέλη προς αναζήτηση τροφής, και από την 18η ως την 21η μέρα της ζωής της, είναι η φρούρησή της. 

Η φρουρά ελέγχει όποιον εισέρχεται στην κυψέλη για γνώριμες μυρουδιές. 

Αν εντοπίσουν εισβολείς όπως σφήκες, άλλα έντομα ή ακόμη και ξένες μέλισσες, τους επιτίθενται και τους απωθούν.

ΣΥΛΛΟΓH ΤΡΟΦHΣ – Από την 21η μέρα και για την υπόλοιπη ζωή της η εργάτρια βγαίνει από την κυψέλη προς αναζήτηση τροφής. 

Συλλέγει γύρη, νέκταρ και μελιτώματα, αλλά και πρόπολη, και τα φέρνει πίσω.

ΑΝΙΧΝΕΥΤEΣ – Η εργάτρια συλλέκτης που θα εντοπίσει μια πηγή τροφής, επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει τις αδελφές της, οδηγώντας τες στην πηγή. 

Ανιχνευτές αποστέλλονται και από το σμάρι με μέλισσες που έχουν σμηνουργίσει (εγκαταλείψει την κυψέλη) προς αναζήτηση κατάλληλου χώρου για την μόνιμη εγκατάσταση του σμήνους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚO......Η μέλισσα δεν φτιάχνει απλά μέλι και τα υπόλοιπα ωφέλιμα προς τον άνθρωπο προϊόντα της κυψέλης. 

Οι μέλισσες έχουν κύριο ρόλο στην γονιμοποίηση των φυτών στην φύση. Συλλέγοντας γύρη, μεταφέρουν σπόρους και γονιμοποιούν άγρια φυτά αλλά και σπαρτά και οπωροφόρα δέντρα. Χωρίς της μέλισσες ο άνθρωπος θα αντιμετώπιζε μεγάλη επισιτιστική κρίση. 

Οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιεί αλόγιστα ο άνθρωπος.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου