25 Αυγ 2020



Στοιχεία για τις μέλισσες που σε αφήνουν κατάπληκτο.

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΟ.......

(streetlife)

(Άρθρο που έγινε συλλέγοντας στοιχεία από βιβλία και ποιοτικές πηγές του διαδικτύου από ολόκληρο τον κόσμο!!!)


– 100 γραμμάρια μέλι δίνουν στο ανθρώπινο σώμα 320 θερμίδες.

– Το μέλι περιέχει 10-21% νερό

– Για να συλλέξουν 1 κιλό μέλι, οι μέλισσες πρέπει να επισκεφθούν εκατοντάδες χιλιάδες λουλούδια.

– Κατά τη διάρκεια ενός έτους μια οικογένεια μελισσών καταναλώνει περίπου 31 κιλά νερό, 80-100 κιλά μέλι και 20-25 κιλά γύρη.

– Στις μέλισσες χρειάζονται 0,5 λίτρα νερό την ημέρα

– Για να φέρουν 1 λίτρο νερό, οι μέλισσες κάνουν τουλάχιστον 17.000 πτήσεις.

– Κατά τη ροή του μελιού μια μέλισσα ζει 35-45 ημέρες.

– 10.000 μέλισσες ζυγίζουν περίπου ένα κιλό.

– Μετά την αποχώρηση του πρώτου σμήνους, υπάρχουν 40-60% των μελισσών στη μητρική οικογένεια .

– Για να φτιάξουν 1 κιλό μέλι οι μέλισσες πρέπει να εξατμίσουν περίπου 2 κιλά νερό.

– Η βασίλισσα μπορεί να γεννήσει μέχρι 2.000 αυγά την ημέρα .

– Μια οικογένεια μελισσών που ζυγίζει 6 kg συλλέγει 50% περισσότερο μέλι από τέσσερις οικογένειες των 1,5 kg η καθεμία.

– Οι παραμάνες τροφοδοτούν μια προνύμφη εργάτριας περίπου 10.000 φορές ενώ μια προνύμφη βασίλισσας 16 χιλιάδες φορές, μέχρι αυτές να σφραγίσουν το κελί τους.

– Ένα κελί περιέχει 0,4 εως 0,64 g μέλι ή 0,19 g γύρης.

– Για την κατασκευή ενός κελιού μέλισσας χρειάζονται 13 mg κερί μελισσών, ενώ για ένα βασιλικό κελί χρειάζονται 30 mg.

– Για να χτιστεί ένα πλαίσιο χρειάζονται 110-130 g κερί.

– Όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι 35-40 βαθμούς C οι μέλισσες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία στην κυψέλη τους και συγκεντρώνονται στον μπροστινό τοίχο της κυψέλης στην έξω πλευρά.

– Για συλλογή 1 κιλού μελιού οι μέλισσες κάνουν 120-150 χιλιάδες πτήσεις.

– Μια μέλισσα φέρνει 20-30 mg νέκταρ.

– Ο καρδιακός παλμός της μέλισσας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι 120-150 φορές ανά λεπτό.

— Ένα είδος πεταλούδας (Αχερόντεια) μπορεί να μιμηθεί τη φωνή της βασίλισσας μέλισσας . Εξαιτίας αυτού εξαπατά τις μέλισσες, μπαίνει στην κυψέλη και χορτάσει μέλι.

– Το πρώτο περίτεχνο πράγμα που κατασκευάστηκε στη γη, ήταν η κηρήθρα των μελισσών.

– Το μελισσοκέρι περιέχει περισσότερες από 300 ουσίες, εστέρες (περίπου 70 – 75%), ελεύθερα λιπαρά οξέα (περίπου 13-15 %), υδατάνθρακες (12-17%), νερό (1-5%), αρωματικά, αντιβιοτικά και άλλες ουσίες.

– Ο Οδυσσέας γέμισε τα αυτιά των συντρόφων του με κερί μέλισσας, για να μην ακούσουν το τραγούδι των σειρηνών.

– Το μέλι έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες για πολλά χρόνια, διατηρεί την ποιότητά του, και δεν χαλάει.

– Η γύρη των μελισσών είναι ζωτικής σημασίας για την εκτροφή του γόνου. Οι οικογένειες των μελισσών χρειάζονται κατά μέσο όρο 26 κιλά ετησίως.

– Κατά τη διάρκεια του χειμώνα 10% των τριετών βασιλισσών πεθαίνουν, 2,9% των δύο ετών και 0,2% του ενός έτους.

– Η μέση πτήση μιας μέλισσας τον Μάιο διαρκεί 51-53 λεπτά, τον Ιούνιο – 50-59, τον Ιούλιο – 41-52 λεπτά, τον Αύγουστο – από 62 σε 82 λεπτά. Όσο πιο άφθονη είναι η ροή του νέκταρος, τόσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει μια μέλισσα.

– Για να αναπτυχθούν μέλισσες που ζυγίζουν 1 κιλό, χρειάζονται περίπου 1,2 κιλά μέλι και 0,9 εως 1,5 κιλά γύρης, ανάλογα με την περιεκτικότητα αυτής σε πρωτεΐνες.

– Μια μέλισσα μπορεί να αναπαράγει μόνο μια νεαρή μέλισσα, ενώ την άνοιξη μπορεί μέχρι τρεις.

– Η προνύμφη του κηφήνα χρειάζεται την ποσότητα της τροφής, που απαιτούνται για 3-4 προνύμφες εργατριών.

-Οι μέλισσες έχουν έγχρωμη όραση, σύμφωνα με μια Αυστριακή έρευνα του Δρ. Frisch, βλέπουν σχεδόν όλα τα χρώματα που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι, αλλά μέχρι και 30 αποχρώσεις του καθενός, που είναι αόριστο στην ανθρώπινη όραση.

-Ένας Αμερικανός επιστήμονας ο James L. Gould διαπίστωσε πρόσφατα ότι οι μέλισσες βρίσκουν πηγές τροφής ιδιαίτερα γρήγορα όταν η πηγή αυτή στο φάσμα της οράσεως της μέλισσας είναι μωβ.

– Φεύγοντας από την κυψέλη, η μέλισσα φέρει ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο γύρω, και το φορτίο γίνεται θετικό και αυξάνεται, ειδικά στο ηλιακό φως. Σύμφωνα με τον E. Erikson, η διαφορά δυναμικού μεταξύ ενός λουλουδιού και μιας μέλισσας είναι απαραίτητη για τη μαγνητική έλξη των κόκκων γύρης στο κάλυμμα των μαλλιών μιας μέλισσας.

Η ηλεκτρική φόρτιση των επιστρεφόμενων συλλεκτριών στην κυψέλη χρησιμεύει ως ένα είδος πληροφορίας σχετικά με τη θέση της πηγής του μελιού και της απόστασης από αυτό.

– Οι μέλισσες είναι “πρωταθλητές” οσμής. Αντιλαμβάνονται και διακρίνουν οσμές χίλιες φορές ισχυρότερες από ό, τι ένας άνθρωπος.

– Μια ανθοφορία η μέλισσα την αισθάνεται από μακριά, τα αρώματα των λουλουδιών δηλαδή, και μεταξύ αυτών εκείνα που έχουν το ποιοτικότερο νέκταρ.

– Οι μέλισσες είναι μετεωρολόγοι αφού πριν από τη βροχή, επιστρέφουν μαζικά στην κυψέλη τους.

Οι επιστήμονες εξηγούν αυτό από το γεγονός στο ότι πριν από τη βροχή και τις καταιγίδες η ατμόσφαιρα έχει ηλεκτρικό φορτίο και οι μέλισσες το αισθάνονται.

Αυτό τους εξυπηρετεί ως συναγερμός, που τους ζητάει την επιστροφή στην κυψέλη.

– Οι μέλισσες είναι “γλύπτες”. Εάν κόψετε διατομές με αμβλείες γωνίες 109’29 και 70’23 (ίσες με το μέγεθος των κελιών), οι μέλισσες μπορούν να διαμορφώσουν σχήματα και γράμματα.

– Οι μέλισσες είναι “μαθηματικοί”. Οι κηρήθρες έχουν διαφορετική ακρίβεια διαστάσεων, αυστηρότητα και ακρίβεια των μορφών. Οι μέλισσες επέλεξαν το πιο ορθολογικό γεωμετρικό σχήμα για το κελί τους που είναι το εξάγωνο με τρίπτυχη πυραμίδα αναποδογυρισμένη στο κάτω μέρος του κάθε κελιού.

– Η μορφή του κελιού εξασφαλίζει την πιο πυκνή γειτνίαση των κελιών, και ως εκ τούτου την υψηλότερη αντοχή των κηρηθρών.

– Οι αρχαίοι Έλληνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πιο ορθολογικός τρόπος κατασκευής, από την κατασκευή της κηρήθρας των μελισσών.

– Οι αμβλείες γωνίες των κελιών είναι 109’28 ‘και οι αιχμηρές γωνίες είναι 70’31’.

– Οι μέλισσες είναι «γεωλόγοι». Βρετανοί επιστήμονες έχουν βρει ότι η χημική σύνθεση της γύρης που έφεραν οι μέλισσες στην κυψέλη, δείχνει τη φύση του εδάφους, που επιτρέπει τη χρήση των μελισσών στην έρευνα του χαλκού, του σιδήρου, των πολύτιμων μετάλλων.

– Ο πλησιέστερος “συγγενής” της μέλισσας είναι ο βομβίνος, με το λατινικό όνομα “bombus”. Εξερευνώντας τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του βομβίνου , Αμερικανοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μάζα του σώματος, ο εξορθολογισμός του και πολλά άλλα χαρακτηριστικά του δεν του επιτρέπουν να πετάξει, αλλά παρόλα αυτά πετάει.

– Όταν υπάρχει πολλή βροχή, το νέκταρ στα λουλούδια βρέχεται και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη μειώνεται.

Οι μέλισσες δεν λαμβάνουν το νέκταρ, το οποίο περιέχει λιγότερο από 4,25% ζάχαρη.

– Σε ζεστό, ξηρό καιρό, τα μικρά σταγονίδια υγρασίας του νέκταρος εξατμίζονται γρήγορα, η ζάχαρη κρυσταλλώνει στην επιφάνεια των νεκταρίων και οι μέλισσες δεν μπορούν να συλλέξουν.

– Η εικόνα της μέλισσας από την αρχαιότητα είναι σύμβολο της επιμέλειας, της ακρίβειας και της ανιδιοτελούς αφοσίωσης στην οικογένεια . Στην εποχή μας στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Μάλτα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν νομίσματα που απεικονίζουν μέλισσες.

– Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι γραμμές υψηλής τάσης, που εκτελούνται κοντά σε μελισσοκομεία, επηρεάζουν δυσμενώς τη διάρκεια ζωής των μελισσών, την ποιότητα των βασιλισσών και μακροπρόθεσμα την παραγωγικότητα των αποικιών. Με την επιρροή των ηλεκτρικών πεδίων, οι μέλισσες είναι πολύ πιο επιθετικές.

– Η λέξη “νέκταρ” στα ελληνικά σημαίνει “ποτό των θεών”, που έδωσε την αθανασία.

– Ο μεγάλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν θεωρούσε ότι το ένστικτο των μελισσών “είναι το πιο εκπληκτικό από όλα τα ένστικτα”.

– Η θεά Νταλί (Γεωργία) και η θεά Γούντα (Αμπχαζία) είναι μυθολογικός προστάτης των μελισσών.

– Το σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν πέθανε μεταφέρθηκε βυθισμένο στο μέλι, προκειμένου να μην αποσυντεθεί.

– Η μέλισσα πετάει με ταχύτητα μέχρι και 65 χλμ ανά ώρα χωρίς φορτίο.

Φορτωμένο με μέλι και γύρη, μειώνει την ταχύτητα της πτήσης στο μισό, ανάλογα με την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου.

– Κατά την πτήση η πτέρυγα της μέλισσας κάνει 440 κτυπήματα ανά δευτερόλεπτο.

– Η προνύμφη της βασίλισσας αυξάνεται κατά 3 χιλιάδες φορές το βάρος της για 5 ημέρες, ενώ η προνύμφη εργατριών κατά 1,5 χιλιάδες φορές.

– Οι μέλισσες εξακολουθούν να είναι εφοδιασμένες με μυστηριώδη μηχανισμό (ικανότητα) σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επεκτείνουν τη ζωή τους για να σώσουν την αποικία τους κατά 5 έως 6 φορές.

– Η βασίλισσα μέλισσα ζει 50-60 φορές περισσότερο από τις εργάτριες μέλισσες.

– Στις παλιές μέρες, οι κυψέλες χρωματίζονταν με σπιτικά χρώματα: ασβέστη αναμεμειγμένη με τυρόπηγμα και βουνιά.

– Η απόσταση πτήσης από την κυψέλη και την περιοχή συλλογής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη δύναμη των αποικιών, τον καιρό, την εποχή και την ώρα της ημέρας, την ένταση της έκκρισης του νέκταρος, τη συγκέντρωση των φυτών μελιού, και από άλλους παράγοντες.

Συνήθως οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ μέσα σε ζώνη 2 χλμ από το μελισσοκομείο, και λιγότερη επιτυχία σε μέλι  μπορεί να συλλέξουν και 3 χλμ μακριά.

– Για το κάπνισμα των μελισσών ώστε να είναι ήρεμες χρησιμοποιούνται  κουρέλια από λαδόπανα ή φύλλα καλαμποκιού, εμποτισμένα με διάλυμα αλμυρού (50 g νιτρικού άλατος σε 2,5 λίτρα νερού).

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρό φλοιό σημύδας και σάπιο ξύλο ιτιάς.

– Οι μέλισσες δεν θα σας τσιμπήσουν στα χέρια αν τα τρίψετε με φύλλα μέντας.

– Η βασίλισσα έχει μια ομάδα από 8-12 μέλισσες που την περιποιούνται εναλλάξ. Οι μέλισσες της “ομάδας” γυρίζουν το κεφάλι τους στη βασίλισσα, και αντικαθίστανται συνεχώς από άλλες.

Ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι η διατροφή της βασίλισσας με βασιλικό πολτό. Η βασίλισσα σταματάει περιοδικά την ωοτοκία και παίρνει το βασιλικό πολτό .

– Ο διάσημος Ελβετός επιστήμονας Huber (1750-1831) διαπίστωσε ότι οι βασίλισσες ζευγαρώνουν με κηφήνες έξω από την κυψέλη τους.

– Η θεά Άρτεμις στην Έφεσο (Ελλάδα), αντιπροσώπευε την αγνότητα των γυναικών και, σύμφωνα με το μύθο, ήταν η μετενσάρκωση μιας μέλισσας.

Τα νομίσματα του κράτους αφενός απεικόνιζαν την μέλισσα, ενώ από την άλλη ένα ελάφι.

– Το κλασικό πρόβλημα της διαδρομής των μέλισσες, μπορεί να επιλυθεί με την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων υπολογιστών; Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μέλισσες είναι σε θέση να επιλέξουν την καλύτερη διαδρομή. Μετά τον εντοπισμό των λουλουδιών η μέλισσα επιστρέφει, έτσι ώστε η προκύπτουσα διαδρομή να είναι η συντομότερη. Έτσι, αυτά τα έντομα ασχολούνται αποτελεσματικά με το κλασικό πρόβλημα του “καλύτερης διαδρομής”, το οποίο επιλύεται από τους σύγχρονους υπολογιστές.

– Μερικά πουλιά θέλουν να τρώνε το κερί, αλλά δεν μπορούν να μπουν στην κυψέλη. Αντ ‘αυτού, αναζητούν ανθρώπους ή άλλα θηλαστικά που τρώνε μέλι, πετούν πάνω τους και ζητούν να τα ακολουθήσουν, οδηγώντας τελικά στις μέλισσες. Μετά το άνοιγμα της κυψέλης, ένα άτομο παίρνει το μέλι και τα πουλιά παίρνουν το κερί.

– Οι εμπειρογνώμονες του Πενταγώνου των ΗΠΑ χρησιμοποιούν μερικές φορές εκπαιδευμένες μέλισσες για την ανίχνευση εκρηκτικών μέσω της οξείας όσφρησης που διαθέτουν αυτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου