25 Αυγ 2020



Συντήρηση και τρόπος κατανάλωσης του μελιού.

ΣΥΝΤHΡΗΣΗ & ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ.....

Το μέλι, το πιο εκτιμημένο απ' όλα τα προϊόντα της κυψέλης από τους περισσότερους ανθρώπους, είναι όπως ήδη ξέρετε όχι μόνο μια εξαιρετική πηγή ενέργειας, αλλά επίσης κι ένα εξαιρετικό φυσικό φάρμακο. 

Σαν τροφή πρέπει να φτάσει σ' όλα τα κύτταρα, είτε αυτά είναι άρρωστα είτε είναι υγιή. 

Σαν φάρμακο πρέπει να φτάσει σ' όλους τους «στόχους»: τα άρρωστα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα. 

Εδώ θα αναφερθούμε στο μέλι σαν τροφή και σε κάποιους γενικούς κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε για την σωστή αποθήκευση και χορήγηση του μελιού.

Μην φυλάτε το μέλι στο φως του ήλιου. 

Το φως του ήλιου καταστρέφει πολλά από τα ένζυμα του μελιού.

Διατηρείτε καλά κλειστά τα δοχεία που φυλάσσετε το μέλι. 

Το μέλι απορροφά εύκολα τις εξωτερικές κακές οσμές, έτσι το άρωμα του θα καταστραφεί. 

Το μέλι εύκολα επίσης απορροφά το νερό, ακόμα κι όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Υπερβολικό νερό στο μέλι (πάνω από 20 - 23%), θα επιτρέψει την ανάπτυξη της μαγιάς με αποτέλεσμα ν' αρχίσει να ζυμώνεται.

Διατηρείτε το μέλι στο ψυγείο: 

Παρ' όλο που πολλά είδη μελιού μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου για τρία χρόνια και περισσότερο, καμιά φορά χωρίς μεγάλες αλλαγές, θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι το μέλι γερνάει μέρα με τη μέρα. 

Το φρέσκο θα 'ναι πάντα φρέσκο.

Μη ζεσταίνετε το μέλι πριν τη κατάποση με το να το ανακατεύετε με οποιαδήποτε άλλη τροφή, υγρή ή στερεά (π.χ. καυτό τσάι, καυτό γάλα κ.τ.λ.). Το ζέσταμα όπως ίσως ξέρουμε ήδη, καταστρέφει τα περισσότερα ένζυμα του μελιού.

Αν το καταναλώσετε σκέτο, δηλαδή όχι συνδυασμένο με άλλες τροφές, κρατήστε το όσο περισσότερο γίνεται κάτω από τη γλώσσα πριν το καταπιείτε, έτσι θα επιτρέψετε στις πιο φίνες ουσίες του μελιού (αιθέρια έλαια, ορυκτά, γλυκόζη κ.τ.λ.) να περάσουν κατευθείαν στο αίμα. Αυτή η δόση θα θρέψει τα κύτταρα του στόματος απευθείας, θα ταΐσει πολύ γρήγορα όσα κύτταρα το χρειάζονται, θα δώσει αρκετό χρόνο στη γλώσσα και στις άλλες δομές του στόματος, ν' απορροφήσουν ενέργεια από το μέλι.

Πριν την κατάποση προσπαθήστε να νιώσετε περισσότερο το άρωμα του μελιού.

Το να τρώτε μικρές ποσότητες μελιού αρκετές φορές την ημέρα, είναι καλύτερο απ' το να τρώτε μεγάλες ποσότητες σπάνια.

Μη βάζετε το κουταλάκι που έχετε ήδη βάλει στο στόμα σας μέσα στο βάζο με το μέλι.

"Ο μελισσοκόμος, πήρε το μέλι από τις μέλισσες και με τις καλύτερες συνθήκες το συσκεύασε στο βάζο, ώστε η αξία του να παραμείνει αναλλοίωτη μέχρι την τελευταία κουταλιά."

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου