8 Οκτ 2017



Κηρόπανο για την επιβίωση των μελισσιών το χειμώνα και όχι μόνο.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να δούμε τις πατέντες που χρησιμοποιούμε, για να διατηρήσουμε τις ιδανικές συνθήκες του σμήνους, σε ακραίες καιρικές συνθήκες, βοηθώντας το να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, ανεξάρτητα του μεγέθους του μελισσιού!!
Είναι αλήθεια ότι το δυνατό σμήνος δεν έχει να φοβηθεί το κρύο.
Αλλά επίσης είναι αλήθεια, ότι όσο πιο πολύ κρύο κάνει, τόσο περισσότερες τροφές καταναλώνουν, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν την θερμοκρασία στα επιθυμητά σημεία που θέλουν.
Το άλλο πρόβλημα είναι, ότι όλα τα σμήνη δεν είναι δυνατά ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του καιρού με επιτυχία.
Επίσης με την χρήση του κηρόπανου μπορούμε να διατηρήσουμε περισσότερο διάστημα και μεγαλύτερους γόνους μέσα στον χειμώνα.
Δηλαδή λόγου ζέστης ξεγονιάζουν αργότερα και ξεκινάνε νωρίτερα μετά την χειμερινή διάπαυση.
Θα αναφέρουμε όλες τις δυνατές λύσεις που ξέρουμε αυτή την στιγμή, τα υπέρ και τα κατά αν υπάρχουν.

1. Απλό νάιλον διάφανο το οποίο είναι στο μήκος της κυψέλης ακριβώς, ενώ στο πλάι λίγο παραπάνω ώστε να μπορούμε να βάλουμε και μπουκάλι από κάτω, χωρίς να έχουμε πρόβλημα.
Οικονομική λύση και το έχω χρησιμοποιήσει χειμώνα καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα.
Θέλει προσοχή ώστε στα πλάγια που περισσεύει να μην σηκώνεται, γιατί στην βροχή ενδεχομένως αν δεν εφαρμόζει καλά η κυψέλη να μαζεύει νερό πάνω από τα πλαίσια.

2. Απλό πανί από διάφορα υλικά, έχω χρησιμοποιήσει λινάτσα ( ζεστή και αναπνέει συγχρόνως), καραβόπανο, πανί από τέντες κ.α
Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δούμε μερικά από τα υλικά που αναφέρω.
Μελίσσι με πανί και τερματικό πλαίσιο που έχει καρφωθεί κόντρα πλακέ.

Μελίσσι με λινάτσα.



Μελίσσι με κηρόπανο της KeroTherm
Το KeroTherm είναι ένα καινοτόμο ύφασμα κατάλληλα επεξεργασμένο και διαμορφωμένο, προς χρήση για την προστασία της μέλισσας. Η πρώτη ύλη κατασκευής του, είναι πρωτο-παράγωγες πολυστερικές ίνες και έχει τα εξής χαρακτηριστικά :

1)Θερμομονωτικό
2)Υγιεινό για τη μέλισσα
3)Φιλικό προς το περιβάλλον
4)Έχει ουδέτερο P.H
5)Υδρόφοβο
6)Δεν κάνει υδρατμούς
7)Clima Balance
8)Κατάλληλο για αποφυγή πάγου
9)ΜΗ ΤΟΞΙΚΟ για την μέλισσα
10) ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
11)ΔΕΝ ΜΟΥΧΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

ΔΟΚΙΜΗ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Στην δοκιμή, σε ένα σύνολο έξι μελισσιών με 1,5 πλαίσιο πληθυσμού το κάθε ένα, στα τρία μελίσσια τοποθετήθηκε κοινό κηρόπανο και στα υπόλοιπα τρία, τοποθετήθηκε το KeroTherm.
Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας-χιονοπτώσεις-, η θερμοκρασία περιβάλλοντος έφτασε και τους -5 (έως και -7) βαθμούς Κελσίου. Όταν τα μελίσσια ανοίχτηκαν με τις προβλεπόμενες εξωτερικές συνθήκες, τα τρία μελίσσια με το κοινό κηρόπανο δεν επέζησαν , ενώ στα υπόλοιπα μελίσσια με το KeroTherm, δεν υπήρξε καμία απώλεια και η εσωτερική θερμοκρασία ήταν σταθερή στους 18,5 βαθμούς Κελσίου (τοποθετημένο-εσωτερικά- θερμόμετρο).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ
1)Στο πακέτο που θα παραλάβετε ,κατόπιν της παραγγελίας σας, -ενδεικτικά και σαν οδηγός- το κάθε κηρόπανο είναι μαρκαρισμένο από την μία πλευρά. Αυτή η πλευρά του κηρόπανου τοποθετείται από την εξωτερική πλευρά και η άλλη εφάπτεται στα πλαίσια.
2)Η ενδεικτική διάρκεια ζωής του κηρόπανου, είναι 6-8 μήνες από την πρώτη εφαρμογή του (κατά περίπτωση) και μετά προτείνεται να αντικαθίσταται για να έχουμε πάντα το μέγιστο αποτέλεσμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Η πρώτη ύλη παραγωγής ,δεν είναι από ανακυκλωμένα υλικά, ούτε ανακατεμένη με πρώτες ύλες από άλλα υφάσματα. Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια ουσία ή μυρωδιά που να προκαλεί τη μέλισσα στο να αρχίσει να το τρώει.

· Το KeroTherm διατίθεται σε συσκευασίες των 50 - 100 και 150 τεμαχίων
· Διάσταση τεμαχίου 36Χ46
· Μπορεί να κοπεί και σε άλλες διαστάσεις (κατόπιν συνεννόησης ), με ελάχιστη επιβάρυνση

3. Μία άλλη πατέντα που πήρα από ένα φίλο και συνάδελφο ( Μουτσανάς Γιάννης ) και την χρησιμοποιεί  αρκετά χρόνια με μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι μία λύση με μηδέν κόστος κατασκευής, προσφέροντας ιδανική λύση στα μελίσσια σε περιοχές με όχι ήπιες συνθήκες χειμώνα.
    
Σκεπάζουμε όλα τα πλαίσια με χοντρό χαρτόνι κομμένο επάνω στο μελίσσι.
Τέτοια χαρτόνια συσκευασίας υπάρχουν σε πολλά σούπερ μάρκετ. Προτιμάμε τα χοντρά που έχουν κενό αέρα. 
Προσφέρουν μία πρώτης τάξεως μόνωση τον χειμώνα χωρίς υγρασία ( αν υπάρξει απορροφάτε και δεν επηρεάζει το σμήνος ).
Προσέχουμε το άνοιγμα να το κάνουμε στο σημείο που έχει κάνει μελισσόσφαιρα το σμήνος.
Έχει παρατηρηθεί αν το άνοιγμα που θα μπει η τροφή δεν είναι πάνω από την μελισσόσφαιρα το σμήνος να μην την παίρνει.

4. Φοάμ. 
Σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες της βορείου Ελλάδος, χρειάζονται  πιο δραστικές λύσεις, όπως η επινόηση του έμπειρου μελισσοκόμου Μόσχου Ντιώνια.
Πως φτιάχνεται και πια το όφελος.
Παίρνουμε νάιλον ενσίρωσης το οποίο έχει δύο χρώματα, είναι άσπρο από τη μια πλευρά και μαύρο από την άλλη.
Το κόβουμε σε διαστάσεις 50x60  και μέσα βάζουμε το φόαμ 3 χιλιοστών ( υπάρχει στο πράκτικερ ) και το αλουμινόχαρτο και μετά το συράπτουμε. 
Όταν συράψουμε τα νάιλον, προσέχουμε ώστε να έχουμε άσπρο χρώμα πάνω και μαύρο κάτω.
Το μαύρο χρώμα απορροφά θερμότητα, άρα το χειμώνα θα βάζουμε τη μαύρη πλευρά να τη χτυπά ο ήλιος, ενώ το καλοκαίρι την άσπρη που αντανακλά τη θερμότητα για να μην ζεσταίνεται το σμήνος.
Το φοάμ με το αλουμινόχαρτο είναι ένα υλικό με εξαιρετική μόνωση και εκπληκτικές ανακλαστικές ιδιότητες. 
Τον χειμώνα στις σταθερές κυψέλες το βάζουμε πλαγιαστά να μένει δύο τρία δάχτυλα κενό στη μία πλευρά για να φεύγει η υγρασία. 
Σε κυψέλες με ανοιχτό πάτο δε χρειάζεται. 
Την άνοιξη κλείνουμε την κυψέλη σε όλη την επιφάνεια, βάζοντας την μαύρη επιφάνεια στο επάνω μέρος για να τραβάει την θερμότητα και δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια θερμοκρασίας.
 Το χειμώνα αφήνουμε τρία δάχτυλα κενό να φεύγει η υγρασία. Για να μείνει το κενό βάζουμε τη μικρή διάσταση στη μεγάλη πλευρά. 
Με την χρήση του φόαμ βγήκαν τα παρακάτω συμπεράσματα μετά απο 10 χρόνια χρήσης σύμφωνα με τον επινοητή της κατασκευής Μόσχο Ντιώνια.
  • Τα μελίσσια αναπτύσσονται 4 φορές ταχύτερα
  • Η κατανάλωση τροφής μειώνεται σημαντικά. 
  • Η μέλισσα ζει περισσότερο, αφού κουράζεται λιγότερο. 
  • Λιγότερες ασθένειες λόγω λιγότερων καταπονήσεων. 



5. Ο  συνάδελφος Λεωνίδας Τσιαμήτρος προσπάθησε, να επινοήσει κάποιο τρόπο, με όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη καθώς και μικρό κόστος. 
Μετά από πολλή σκέψη και δοκιμές, κατέληξε στην ανακλαστική μεμβράνη.
Πρόκειται για ένα θερμομονωτικό ρολό με φυσαλίδες αέρα, επενδεδυμένο με φύλλο αλουμινίου, διαστάσεων 1,20x50m και πάχος περίπου 3,5 χιλιοστά. 
Το βρίσκουμε στα καταστήματα με οικοδομικά υλικά και κόστος αγοράς περίπου 2 ευρώ/τ.μ.
Έχω παρατηρήσει τα 3 τελευταία χρόνια, που χρησιμοποιώ την ανακλαστική μεμβράνη, αναφέρει, ότι πρέπει η τοποθέτηση της, να γίνεται έγκαιρα τον Δεκέμβρη, όταν πετούν οι μέλισσες σχετικά καλά ακόμη, ώστε να έχουν το χρόνο να κλείσουν με πρόπολη όλα τα κενά μεταξύ μεμβράνης και ξύλου στις άκρες. 

Εδώ στην Βέροια όπου έχω τα μελίσσια κάνω θεραπεία για βαρρόα αρχές Δεκέμβρη με Οξαλικό οξύ, στη συνέχεια τοποθετώ την μεμβράνη και δεν την μετακινώ για αρκετό καιρό.
Κάποιος μπορεί να ρωτήσει, «γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε νάιλον καλύπτοντας όλα τα πλαίσια;» 
Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας σε εκείνο το σημείο έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών σταγόνων νερού.
Αντίθετα, με την ανακλαστική μεμβράνη δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας με αποτέλεσμα σταγονίδια νερού να εμφανίζονται μόνο μέσα στην μελισσοτροφή, η οποία πρέπει να τοποθετείται πάνω από τη μεμβράνη.
Έχοντας λοιπόν κάνει το καλύτερο που μπορούσαμε για την θερμομόνωση της κυψέλης βοηθάμε το μελίσσι να ζεστάνει τη φωλιά του καταναλώνοντας λιγότερη τροφή και να έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη.
Η χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης είναι επίσης απαραίτητη νωρίς την Άνοιξη με την τοποθέτηση των πρώτων πατωμάτων όπου με την ραγδαία αύξηση του γόνου και τις χαμηλές νυκτερινές θερμοκρασίες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς για να μην παγώσει ο γόνος.
Για μελίσσια που είναι μικρότερα από 8 πλαίσια παράλληλα με την ανακλαστική μεμβράνη χρησιμοποιώ ένα φελιζόλ πάχους 2 εκατοστών στην βορινή πλευρά της κυψέλης καθώς και στην είσοδο.
Όπως έχω τονίσει πρέπει να καλύπτουμε πλήρως όλα τα πλαίσια για να πετύχουμε τη μέγιστη θερμομόνωση. Αν αφήσουμε κενό μαζί με τη διαφυγή της υγρασίας θα έχουμε και απώλεια θερμότητας. 

Το άνοιγμα για τη μελισσοτροφή γίνεται ελαφρώς μπροστά (ή πίσω) διότι έχω παρατηρήσει ότι η μελισσόσφαιρα  ακόμη και στα δυνατά μελίσσια μετακινείται συνήθως προς το πιο ζεστό σημείο της κυψέλης. Επίσης οι μέλισσες πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στην τροφή από τρία πλαίσια γιατί όπως θα δείτε παρακάτω τόσοι είναι και πρώτοι γόνοι που έχουν τα μελίσσια στις αρχές Γενάρη.
Μετά τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Δεκέμβρη ανέβηκε η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να έρθουν στις κυψέλες μας οι πρώτες γύρες. Έχοντας λοιπόν διαμορφώσει μια ζεστή φωλιά για τις μέλισσές μας με την χρήση της ανακλαστικής μεμβράνης και με τη φρέσκια γύρη, οι βασίλισσες ξεκίνησαν να ρίχνουν γόνους πολύ νωρίς για άλλη μια χρονιά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες (11/1/2016) με τις καλοταϊσμένες  βασίλισσες  και τους πρώτους σφραγισμένους γόνους της χρονιάς.








Αυτές σε γενικές γραμμές είναι οι πατέντες που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα για να έχουμε επιτυχή ξεχειμώνιασμα των μελισσοσμηνών χωρίς μεγάλες απώλειες.
Διαλέξτε αυτό που κατά την γνώμη σας, ανταποκρίνεται καλύτερα στις συνθήκες τις περιοχής σας, ελπίζοντας να κάνετε το καλύτερο για τα μελίσσια σας.
Καλή επιτυχία!!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου