14 Αυγ 2017



Εποχιακοί χειρισμοί Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο μήνας ανασυγκρότησης των Μελισσιών, μετά της σκληρές συνθήκες των καλοκαιρινών μηνών.


Οι καλοκαιρινοί τρύγοι στο έλατο, θυμάρι, βαμβάκι, ηλίανθος, βελανιδιά, άγριο τρίφυλλα, αγκάθια έχουν τελειώσει, μαζί με το πρώτο βάρεμα του Πεύκου ( Ιουλίου Αυγούστου ).

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου από μελισσοκομικής σκοπιάς, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον γιατί έχει τονισθεί από πολλούς και είναι αλήθεια, ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας, του Μελισσοκομικού έτους.

Σωστά λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί και ως ο κρισιμότερος μήνας, αφού πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες για το καλό ξεχειμώνιασμα των κοριτσιών. Πρέπει να γίνει ανανέωση των πληθυσμών, να υπάρχουν αποθέματα τροφών, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών θα μας εξασφαλίσουν δυνατά και παραγωγικά μελίσσια.

Υπάρχουν μελιτοφορίες όπως του Πεύκου, ερείκης ( σουσούρα ), χαρουπιά, κισσού, ακονιζιάς, που μπορούν να δώσουν τρύγους, αλλά υπάρχουν και περιοχές που θα πρέπει να τροφοδοτήσουν με σιρόπι μέχρι και με υποκατάστατα γύρης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους.

-Αφήνουμε τόσα πλαίσια όσα μπορούν να καλύψουν οι μέλισσες.

-Φροντίζουμε για επάρκεια γύρης, είτε μεταφέροντας τα μελίσσια σε γυρεοφόρες ανθοφορίες ή τροφοδοτούμε με υποκατάστατο γύρης .

-Ανανεώνουμε τον πληθυσμό.

-Βασιλοτροφία.

-Έλεγχος Ασθενειών.

- Kηρήθρες τις προφυλάσσουμε από τον κηρόσκωρο.

Για ανασυγκρότηση των σμηνών και καλύτερης παρακολούθησης, τους αφαιρούμε όσες κηρήθρες δεν καλύπτονται από μέλισσες. Έτσι μπορούμε να τα ελέγχουμε καλύτερα, ανασυγκροτούνται και αναπτύσσονται καλύτερα και ευκολότερα. Ελέγχουμε την ποσότητα των τροφών και όταν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει επάρκεια, φροντίζουμε να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι και υποκατάστατο γύρης, ώστε να δημιουργηθεί νέος πληθυσμός που θα ξεχειμωνιάσει και θα φροντίσει για την γρήγορη ανάπτυξη του σμήνους την Άνοιξη. Το Σεπτέμβριο μπορούμε να κάνουμε και βασιλοτροφία βγάζοντας βασίλισσες αρίστης ποιότητας. Οι βασίλισσες του φθινοπώρου σταματούν αργά τη γέννα και ξεκινούν νωρίς το χειμώνα. Για την επιτυχία πρέπει να υπάρχει επάρκεια γύρης, νέκταρ και ήπιες κλιματικές συνθήκες. Νέκταρ και άφθονη γύρη εξασφαλίζει η ανθοφορία της ερείκης.

Το καλοκαίρι είναι σχεδόν αδύνατο ο λεπτομερής έλεγχος για ασθένειες του γόνου ( εκτός των εξόφθαλμων περιπτώσεων ), λόγω μεγάλων πληθυσμών και πολλών πλαισίων στα μελίσσια. Συνέπεια να μας έχουν ξεφύγει τα πρώτα στάδια ασθενειών του γόνου στα μελίσσια. Τώρα τα ελέγχουμε λεπτομερώς και φροντίζουμε να τα έχουμε όλα υγιή ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Η καταπολέμηση της βαρρόα επιβάλλεται, τουλάχιστον για περιορισμό του πληθυσμού της, αν δεν θέλουμε να βλέπουμε μέλισσες χωρίς φτερά και τρίχωμα, κακοσχηματισμένες, μπροστά στην κυψέλη και σηψηγονίας πλαίσια, συνήθως με μέλια, πληθυσμός μελισσών περιορισμένος.

Ξεχωρίζουμε τις πολύ παλιές και κατεστραμμένες κηρήθρες για λιώσιμο και παραγωγή κεριού. Τις λιώνουμε χωριστά από τα απολεπίσματα γιατί πάντοτε το κερί βγαίνει σκουρόχρωμο, ενώ μέχρι να φθάσουμε στη διαδικασία αυτή τις προφυλάσσουμε από τον κηρόσκωρο αφού τις διατηρήσουμε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Αυτή την περίοδο η προτίμηση των μελισσιών για εκτροφή γόνου και αποθήκευση μελιού στρέφεται στις πιο «ζεστές» μαύρες κηρήθρες. Οι υπόλοιπες που απομένουν θα ξαναχρησιμοποιηθούν πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη και η προφύλαξή τους από τον κηρόσκωρο είναι απαραίτητη.

Ετοιμάζοντας τα μελίσσια για το πεύκο.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά η καλύτερη περίοδος για την εκμετάλλευση του πευκόμελου, που διαρκεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Πολλοί μελισσοκόμοι στηρίζουν όλες τους τις ελπίδες (ειδικά φέτος) στο πεύκο.
Προϋποθέσεις για καλή εκμετάλλευση, της σημαντικότερης και πιο σταθερής πηγής μελιού της Ελλάδος!
- Μεταφέρουμε τα πιο δυνατά μας μελίσσια.
- Έγκαιρη μεταφορά ( τώρα με της ζυγαριές δεν υπάρχει                πρόβλημα ).
- Άφθονη γύρη.
- Πολλά πλαίσια γόνου.
- Χωρίς αποθέματα τροφής ( νηστικά ).
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του πευκόμελου. Το 50% του ελληνικού μελιού παράγεται αυτόν τον μήνα. Επικρατή η άποψη ότι όσο πιο πετυχημένη είναι η μελισσοκομική χρονιά, μέχρι τον Οκτώβριο, τόσο λιγότερο μέλι παράγεται στο Πεύκο, λόγω ταλαιπωρίας των σμηνών. 
Και αντίστροφα μία χρονιά με μέτριες έως μηδαμινές αποδόσεις όπως η φετινή ευνοεί τα ξεκούραστα μελίσσια και συλλέγουν μεγάλες ποσότητες πευκόμελου. 
Είναι η πλέον σίγουρη και σταθερή περίοδος παραγωγής μελιού στη χώρα μας.
Η επιτυχία λοιπόν τον Οκτώβριο στο πεύκο, είναι σχεδόν εξασφαλισμένη. 
Οι εκκρίσεις του εργάτη είναι πλουσιότερες, επειδή μεγάλωσε περισσότερο, τρώει περισσότερο για να χορτάσει σαν μεγάλο παιδί που είναι πλέον, άρα έχει και περισσότερες εκκρίσεις που εκμεταλλεύονται οι μέλισσες. 
Αν ο μελισσοκόμος τώρα έχει φροντίσει τους προηγούμενους μήνες όπως έπρεπε τα σμήνη, εξασφαλίζοντας τους αυτά που έχουμε αναφέρει παραπάνω, έχει εξασφαλίσει μια παρά πολλή καλή παραγωγή.
Η παραμονή στο πεύκο δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τον ένα μήνα, εάν θέλουμε να βγάλουν τον χειμώνα και να αναπτυχθούν, νωρίς την άνοιξη. 
Πευκοδάση με ρείκια ίσως μπορούν να παρατείνουν λίγο την παραμονή των σμηνών, αλλά αναζητάμε γυρεοφόρες ανθοφορίες σε κάθε περίπτωση μετά, μέχρι την διακοπή του γόνου από την βασίλισσα.


Τα φυτά που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε είναι:

-Σουσούρα (φθινοπωρινό ρείκι).
αναλυτικά για το Ρείκι πατήστε εδώ

-Κουμαριά προς το τέλος του μήνα.
Αναλυτικά για την Κουμαριά πατήστε εδώ

-Ακονιζιά.
Αναλυτικά για την Ακονιζιά πατήστε εδώ

-Αρκουδόβατος.
Αναλυτικά για Αρκουδόβατο πατήστε εδώ

-Κρόκος.
Αναλυτικά για τον Κρόκο πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου