14 Αυγ 2017



Πρόπολη

Πρόπολη είναι η ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά και την μεταφέρουν, στα πίσω πόδια τους, όπως κάνουν με την γύρη.



Την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.


Η πρόπολη δεν επιτρέπει μέσα στην κυψέλη την ανάπτυξη δυσοσμιών και μικροβίων είναι δηλαδή ένα φυσικό απολυμαντικό. Το χρώμα της εξαρτάται από την φυτική της σύσταση συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη. Η Πρόπολη χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο ως φάρμακο εδώ και πολλές χιλιετίες. 

Στη φυσική της κατάσταση δεν απορροφάται εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Στις μέρες μας η ανάπτυξη ενός υδατικού γαλακτώματος πρόπολης, χωρίς την απώλεια οποιουδήποτε συστατικού της, συνεισέφερε στη διεύρυνση της κλινικής έρευνας, καθώς και στην ευελιξία παραγωγής της και επιτρέπει στον κλινικό γιατρό ή ασθενή να αναμιγνύει προσαρμοσμένα παρασκευάσματα με εξατομικευμένα επίπεδα δοσολογίας.Η πρόπολη ελκύει την προσοχή των σύγχρονων επιστημόνων και όλο και πιο συχνά, ερευνητές και νοσοκομειακοί γιατροί από όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν νέες ιδιότητες και ενδείξεις για αυτό το φυσικό προϊόν.

Έχει πολύπλοκη σύνθεση με περισσότερα από 500 συστατικά. Στην σύνθεση της πρόπολης υπάρχουν, ρητίνες 55%- αιθέρια έλαια 7%- κερί 30%- γύρη 3%- διάφορα 5%. Στο εμπόριο την βρίσκουμε σε κατεργασμένη μορφή ή σε υγρή όπως το βάμμα πρόπολης. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε χιλιάδες φαρμακεία, ιατρικά γραφεία, κλινικές για ανθρώπους και ζώα, σε πειραματικά εργαστήρια κ.λ.π.


Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ελέγχθηκαν δείγματα πρόπολης καθώς και οι απομονωμένες ουσίες τους και αποδείχθηκε η υψηλή αντιμικροβιακή τους δράση, στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και η δράση τους έναντι του ζωοπαθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes που είναι υπεύθυνο για τροφολοιμώξεις έχει αναισθητική ιδιότητα και επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις . 

Το πλέον ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι αρκετά από τα συστατικά της πρόπολης εμφανίζουν κυτταροτοξικότητα έναντι καρκινικών κυττάρων, ενώ είναι αδρανή έναντι των φυσιολογικών. 
Η μελέτη αυτή στο σύνολό της αφήνει να φανεί ότι η ελληνική πρόπολη λόγω της πλούσιας ελληνικής χλωρίδας, φαίνεται να κατακτά προνομιακή θέση ως προς τη χημική της σύσταση στο διεθνή χώρο. Η φαρμακολογία της πρόπολης είναι πολύ μεγάλη αφού χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, την ωτορινολαρυγγολογία, την οφθαλμολογία, τις μολυσματικές ασθένειες, στην πνευμονολογία, σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, στη γυναικολογία, τη δερματολογία, στην ακτινολογία και ακτινοθεραπεία, στην ογκολογία κ.α. Αυξάνει τον κυτταρικό μεταβολισμό και ευνοεί την επούλωση πληγών και την αναζωογόνηση κακώσεων των οστών.



Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέλισσες κλείνουν την είσοδο της φωλιάς τους (προ της πόλης) για να προστατευθούν από τους εχθρούς τους.Η πρόπολη περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοειδή, επίσης βρίσκουμε και διάφορα αρωματικά και φενολικά σύνθετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου