14 Αυγ 2017



Κερί





Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας που βρίσκονται στην κοιλιά της, και το χρησιμοποιούν για την κατασκευή των κηρηθρών.
Το κερί το παράγουν οι μέλισσες και φτάνουν στο μέγιστο της παραγωγής τους την δωδέκατη (12) με δέκατη όγδοη (18) ημέρα. Στο λευκό και ελαφρά διάφανο κερί που παράγουν σε μορφή πλάκας, προσθέτουν καροτινοίδες και γίνεται κιτρινοκάστανο. 
Αφού της μαλάσσει με το στόμα της το προσθέτει σε άλλες πλακέτες κεριού και φτιάχνει την κηρήθρα.
Το κερί που χρησιμοποιούν οι Μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι ( απολεπίσματα ) έχει αντιβιοτικές ουσίες που βοηθούν στην συντήρηση του μελιού.
Στην σύνθεση του κεριού βρίσκουμε: Υδρογονάνθρακες 14%-Μονοεστέρες 35%- Διεστέρες 14%- Τριεστέρες 3%- Υδροξυπολυεστέρες 8%- Υδροξυμονοεστέρες 4%- Ελεύθερες αλκοόλες 1%- Ελεύθερα οξέα 12%- Πολυεστέρες οξέων 2%- εστέρες οξέων 2%- Μη αναγνωρισμένες ουσίες 6%.
Ανέκαθεν το κερί μέλισσας το χρησιμοποιούσαν, για να επισκευάζουν πλοία και ως υποστήριγμα γραφής.
Επίσης χρησιμοποιούν κερί μέλισσας, βιομηχανίες καλλυντικών, υπάρχει σε φίλτρα τσιγάρων που συγκρατεί την πίσσα και την νικοτίνη, χωρίς να επηρεάζει το αρωμά του. Χρησιμοποιείται και στην παρασκευή της Κηραλοιφής.
Οι ιδιότητες του κεριού των μελισσών, τις οποίες επωφελήθηκαν οι επιστήμονες για να παράγουν προϊόντα για εξωτερική χρήση είναι: αντισηπτικές, μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές. Έτσι χρησιμοποιείται εξωτερικά για: οσφυϊκούς και πόνους πλάτης (σε συνδυασμό με πρόπολη), αρθρίτιδα, ακμή.

Άλλη χρήσει του κεριού είναι η χρησιμοποίησή του σε βερνίκια για παρκέ,δάπεδα , έπιπλα και αυτοκίνητα.
Είναι το καλύτερο υλικό για την κατασκευή λαμπάδων και κεριών, σε σχέση με την παραφίνη η άλλα λίπη γιατί αποτελείται από άνθρακα και οξυγόνο και καίγεται χωρίς να αφήνει υπολείμματα, αφήνοντας μόνο το υπέροχο αρωμά του που θυμίζει την προέλευσή του.
Οι μελισσοκόμοι το χρησιμοποιούν για την κατασκευή τεχνιτών φύλλων κηρήθρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου