2 Σεπ 2017



Ρείκι φθινοπωρινό,χαμόρεικο, σουσούρα, έρεικας,πυρένι,κισούρι, ξούρα (Erica verticillata)

Υπάρχουν περίπου 700 είδη της οικογένεια των Ερεικωδών από τα οποία τα 600 βρίσκονται στη Νότιο Αφρική.

Τα υπόλοιπα τα συναντούμε στα άλλα μέρη της Αφρικής, στην περιοχή της Μεσογείου και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Φύεται σε φρυγανότοπους και μακκία βλάστηση (αείφυλλοι πλατύφυλλοι θάμνοι), σε ασβεστώδη εδάφη, ιδιαίτερα στις ημιορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Είναι ένας πολύ όμορφος θάμνος που το ύψος του, δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
Έχει πυκνούς βλαστούς και φύλλα γραμμοειδή, άμισχα, αυλακωτά στην κάτω επιφάνεια, τα οποία φέρονται ανά 4 δέσμες.

Τα άνθη του έχουν χρώμα ανοιχτό ρόδινο και μοιάζουν σαν μικροσκοπικές καμπάνες. Εμφανίζονται από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο, αραδιασμένα σε ακρινά τσαμπιά. 
Σε κάθε άνθος σχηματίζονται 30 περίπου σπόροι του φυτού, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε θάμνος παράγει κάθε έτος περισσότερους από 150.000 σπόρους.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους της ευρείας διάδοσης του φυτού σε μεγάλες εκτάσεις. Το μέλι που φτιάχνεται από τα άνθη των ρεικιών είναι πολύ ωφέλιμο και έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με αυτές του φυτού.
Ανθίζει κλιμακωτά από Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο.
Αρχίζει από περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, και συνεχίζει προς τις χαμηλότερες και θερμότερες μέχρι τον Δεκέμβριο που ανθίζουν οι παραθαλάσσιοι ερεικώνες.

Η ανθοφορία είναι ασταθής και ευαίσθητη. Για να ξεκινήσει θέλει το έδαφος να έχει υγρασία και για να διατηρηθεί μέτρια θερμοκρασία!
Πρώιμες βροχές του Αυγούστου προκαλούν πρώιμη άνθιση και καταλήγουν σε αποτυχία της ανθοφορίας, λόγω θερμών ξηρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.
Πρίν ανθίσει θέλει βροχές για να έχει καλεί έκκριση νέκταρος.
Όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός, ζεστός ή δροσερός με υγρούς ασθενείς ανέμους η σουσούρα έχει μεγάλες αποδόσεις σε γύρη και νέκταρ.
Τότε τα μελίσσια κτίζουν κεριά εντατικά, αποθηκεύουν γύρες και μέλια, μεγαλώνουν οι εκτάσεις σε γόνους και γενικά ανεβάζουν εύκολα πληθυσμούς, ξεχειμωνιάζουν δυνατά και αναπτύσσονται εύκολα την άνοιξη.
Βροχές κατά την διάρκεια της ανθοφορίας έχουν δυσμενής επιπτώσεις και είναι δυνατό να σταματήσει η νεκταροέκκριση.
Άνεμοι θερμοί και ξηροί, διακόπτουν την νεκταροέκκριση, επειδή ξεραίνουν τα άνθη.
Θέλει μεγάλη προσοχή όταν διακοπεί απότομα η νεκταροέκκριση, διότι είναι πιθανό να εκδηλωθούν λεηλασίες και επειδή υπάρχει μεγάλη ποσότητα ανοιχτού γόνου, μήπως χρειαστεί να τα βοηθήσουμε!!
Θεωρείται από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά (όχι άδικα) και δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη χρώματος μπέζ.
Το μέλι έχει σκούρο χρώμα και κρυσταλώνει γρήγορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου