2 Σεπ 2017



Σκίλλα η φθινοπωρινή, ( Scilla autumnalis ή Prospero autumnale )

Σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης Cronquist, ονομάζεται Scilla autumnalis και ανήκει στο γένος Scilla της οικογένειας Liliaceae.
Νεότερες μελέτες, το μετονόμασαν σε Prospero autumnale, αποτελώντας το μοναδικό είδος του γένους Prospero, και ανήκει πλέον στην οικογένεια Asparagaceae ( Σπαραγγιών ).
Ένα όμορφο μικρό βολβώδες, πολυετές φυτό.


Με τις πρώτες Αυγουστιάτικες βροχούλες ή τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου σε πολλές περιοχές ημιορεινές και πεδινές, ανθίζει σε μεγάλες πυκνές παροικίες.

Από το χώμα ξεπηδούν τα μικρά φυτά, με πολύ λεπτό βλαστό που φθάνει σε ύψος από δέκα έως δεκαπέντε εκατοστά και στη κορυφή του βγαίνουν, τα μικροσκοπικά άνθη.
Τα φύλλα του είναι 3-12, γραμμοειδή πλάτους 0,5-3 χιλ., αυλακωτά, χωρίς τρίχωμα.
Τα άνθη ανθίζουν σε σχήμα πυραμίδας από κάτω προς τα πάνω με διάμετρο από οκτώ έως δέκα χιλιοστά, χρώματος ιώδη, κυανή ή ρόδινα, χωρίς βράκτεα.
Καρπός είναι τρίχωρη κάψα.
Θεωρείτε δηλητηριώδες φυτό.
Η άνθηση συνήθως διαρκεί έως τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά εμφανίζονται τα φύλλα στη βάση του βλαστού σχήματος γραμμοειδή.

Το φυσικό περιβάλλον ανάπτυξης αυτού του ωραίου μικρού φυτού είναι, βραχώδης πλαγιές, σε φρυγανότοπους, ακόμη και δίπλα σε δρόμους καθώς και στις περισσότερες ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού.
Δίνει νέκταρ και γύρη χρώματος μωβ σκούρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου