2 Σεπ 2017



Ρείκι ανοιξιάτικο, ερείκη δενδρώδεις,ασπρόρεικο,ντρίζα,τσάρο (Εrica alborea)

Το Ανοιξιάτικο Ρείκι είναι αειθαλείς θάμνος ύψους μέχρι 3 μέτρα. Αυτοφυές με πολυάριθμα μικρά άσπρα –κρεμ λουλουδάκια συγκεντρωμένα σε πλάγιους βότρεις ,ταξιανθίες που βλέπουν, προς το έδαφος.


Τα φύλλα του είναι σε σπονδύλους ανά 4 με μήκος έως 5 εκατοστά, ενώ τα άνθη σχηματίζουν στεφάνη με κώνο από όπου εξέχει ο στύλος με το στίγμα (καμπανούλες).
Είναι τεράστιας μελισσοκομικής σημασίας φυτό με διάρκεια ανθοφορίας πάνω από ένα μήνα, το οποίο αντέχει την βροχή αλλά και τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.
Τα άνθη είναι πολύ ανθεκτικά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες επειδή η κατεύθυνση των ταξιανθιών(είναι προς το έδαφος) προφυλάσει τα άνθη από βροχή και αέρα.
Ανθίζει από Φεβρουάριο στα χαμηλά παραθαλάσσια ζεστά μέρη, και στα ορεινά μέχρι και τέλους Μαΐου. 
Το φυτό αυτό προτιμά όξινα εδάφη.

Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.
Δίνει νέκταρ και γύρη χρώματος μπέζ εκλεκτής ποιότητας,που είναι πλούσια σε λευκώματα, σε μεγάλες ποσότητες , διεγείρωντας το μελίσσι για την ανάπτυξη του, και για πρώιμο τρύγο από τα δυνατά μελίσσια.
Το μέλι του ασπρόρεικου είναι κεχριμπαρένιο σε χρώμα και πολύ αρωματικό. Στο θέμα του τρύγου δεν καθυστερούμε γιατί μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα στα πλαίσια. Έχει λεπτή υφή και είναι αρκετά παχύρρευστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου