28 Αυγ 2020



Η μέλισσα που δεν έχει κεντρί ( Apis Melipona )

 Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΕΝΤΡΙ...    ( Apis Melipona)

Η βασίλισσα του μελισσιού είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις εργάτριες αλλά πιο κακοφτιαγμένη σε σχέση με τις δικές μας μέλισσες.

Δεν γνώριζα ότι υπάρχουν μέλισσες εργάτριες που δεν έχουν κεντρί.

Το ανακάλυψα σε αναζητήσεις που κάνω διαρκώς για μελισσοκομικά θέματα σε σελίδες του Εξωτερικού........

Η έκπληξη αυτή έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπίστωσα ότι όχι μόνο υπάρχουν τέτοιες μέλισσες αλλά έχουν αρχίσει να μπαίνουν ήδη στην συστηματική μελισσοκομία για παραγωγή μελιού.

Αυτές οι μέλισσες συγγενεύουν πιο πολύ με τους μπάμπουρες - βομβίνους και τις ξυλομέλισσες.

Ζουν σε μικρότερες αποικίες από τις δικές μας και αρέσκονται να φωλιάζουν σε κουφάλες δέντρων.

Έχουν όλα τα κοινά χαρακτηριστικά με τις δικές μας μέλισσες δηλαδή βασίλισσα, εργάτριες και κηφήνες.

Εξαιτίας της απουσίας κεντριού φυσικά κερδίζουν το ενδιαφέρον μελισσοκόμων που δεν μπορούν να αντέξουν το κέντρισμα για διάφορους λόγους.

Μέλισσες χωρίς κεντρί συναντάμε την Αφρική στην κεντρική νότια Αμερική στην Αυστραλία και στην Ασία.

Από παραγωγή μπορούν να αποδώσουν περίπου 7 - 8 κιλά το χρόνο μέλι, αλλά δεν ξέρουμε τι αποδόσεις θα είχαν σε σύγχρονες κυψέλες και νομαδική μελισσοκομία, καθώς μόλις πριν λίγα χρόνια οι αυτόχθονοι κάτοικοι του Αμαζονίου  σταμάτησαν να τις κυνηγάνε στις κουφάλες των δέντρων και να τους παίρνουν το μέλι και άρχισαν να τις τοποθετούν σε κυψέλες από πηλό δηλαδή σε τοπικές κυψέλες, οπού είδαν την παραγωγή τους να υπέρ δεκαπλασιάζεται με αυτόν τον τρόπο.

Φυσικά η απουσία κεντριού τις κάνει εντελώς άκακες, και έτσι κανείς δεν χρειάζεται καπνιστήρι ή στολή για να τις επιθεωρήσει, όπως επίσης είναι και πολύ ευάλωτες στους εχθρούς τους εξαιτίας αυτού ακριβώς του λόγου.

Το μέλι τους όπως λέει ένας Γερμανός περιηγητής είναι πολύ ρευστό, γλυκό και αψύ, όχι λόγω των μελισσών αλλά λόγω των ιδιαίτερων ανθοφοριών του Αμαζονίου.

Φυσικά και αυτές οι βασίλισσες μαρκάρονται, και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι οι εργάτριες μοιάζουν πολύ με τις δικές μας άγριο μέλισσες.

Ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά, τα εμφανή τουλάχιστον είναι ότι οι κηρήθρες και η γέννα της βασίλισσας έχουν πάντα την μορφή σπείρας.

Τουλάχιστον στην φύση, συμβαίνει αυτό, καθώς δεν γνωρίζω αν μπουν σε σύγχρονες κυψέλες με πλαίσια πως θα συμπεριφερθούν.

Φίλες και φίλοι αυτή ήταν η Apis Melipona.

Μια μέλισσα που στο διαδίκτυο σε Ελληνική αναζήτηση έλειπαν αναφορές για αυτήν...........

Τώρα τουλάχιστον ξέρουμε ότι υπάρχει, και ότι ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών είναι πολύ πιο απέραντος απ όσο τουλάχιστον πιστεύαμε........

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου