19 Αυγ 2017



Πώς επηρεάζει ο ηλεκτρισμός τις μέλισσες.

Οι μέλισσες αντιλαμβάνονται αλλαγές του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου (Η.Π.) είτε μέσα στην φωλιά τους είτε στο περιβάλλον.




Όταν το Η.Π. είναι χαμηλότερο από 1 kV/m η συμπεριφορά των μελισσών δεν επηρεάζεται. Όταν η τάση φτάσει στα επίπεδα των 1,4 kV οι μέλισσες καταναλώνουν περισσότερες τροφές. Στα επίπεδα των 4 kV/m παράγουν λιγότερο μέλι και αυξάνονται οι απώλειες πληθυσμού (μεγαλύτερη θνησιμότητα). Σε τάσεις υψηλότερες από 4 kV/m, προπολώνουν σε μεγάλο βαθμό την είσοδο και τα πλαίσια και πάνω από 7,4 kV/m εγκαταλείπουν την κυψέλη (λιποταξία). Βρέθηκε επίσης ότι στα 50 kV/m οι μέλισσες μιας κυψέλης επιτίθενται και κεντρίσουν η μια την άλλη.

Με σκοπό την ασφάλεια έχουν καθοριστεί διεθνώς όρια για την απόσταση που πρέπει να απέχουν από τις γραμμές με υψηλή τάση ρεύματος οι άνθρωποι και τα ζώα (πίνακας 1). Σε αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που δίνονται στον πίνακα 1, το Ε.Π δεν ξεπερνά το 1 kV/m δ και συνεπώς δεν επηρεάζεται η συμπεριφορά των μελισσών.


Πίνακας 1. Ασφαλή απόσταση για ζώα και ανθρώπους από γραμμές με υψηλή τάση (Lipinski, (2006 ) J.Apic. Res. 45(3):240-242
Στην Πολωνία και σε άλλες χώρες απαγορεύεται η παραμονή ανθρώπων ή ζώων σε αποστάσεις μικρότερες από αυτές που δίνονται στον πίνακα 1.
Συμπερασματικά, για να μην έχετε προβλήματα στα μελίσσια σας θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε περιοχές ή σε τέτοιες αποστάσεις όπου το Η.Π. να είναι κάτω από 1 kV/m. Οι αποστάσεις αυτές είναι ανάλογες με την ένταση της ηλεκτρικής τάσης και το ύψος που είναι τοποθετημένες οι γραμμές

πηγή : AΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου