19 Αυγ 2017



Φυλές μελισσών ανά τον κόσμο.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν εννέα είδη μελισσών Apis. Τα περισσότερα ( 8 ) βρίσκονται στην Ασία και το ένατο η Apis mellifera στην Ευρώπη και στην Αφρική. 

Στην γενέτειρα της Apis την Ασία ( λέγεται έτσι λόγω των πολλών ειδών μελισσών που υπάρχουν εκεί ) βρίσκουμε την Apis Cerana, Apis Florea, Apis Dorsata. Χωρίστηκαν σε αυτά τα τρία είδη από της διαφορές που έχουν στο μεγεθός τους.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.

APIS MELLIFERA CARNICA


(Apis mellifera carnica) Λέγεται και καρνιολική, έχει μεγάλο μέγεθος, μακριά γλώσσα που φτάνει τα 6.8 χιλιοστά, είναι σκουρόχρωμη, τριχωτή, είναι ήρεμη ανθεκτική τον χειμώνα, ξεχειμωνιάζει με μικρούς πλυθυσμούς, καταναλώνοντας ελάχιστες τροφές. Στα υπέρ της είναι και η μεγάλη της αντοχή σε ασθένειες γόνου ενώ δεν παρασκευάζει μεγάλες ποσότητες πρόπολης. Η κάρνικα είναι ιδανική για πρώιμες ανθοφορίες γιατί αναπτύσσεται γρήγορα την Άνοιξη, ενώ την χαρακτηρίζει η ηρεμία.
Σαν μειονεκτήματα μπορούμε να αναφέρουμε την μεγάλη τάση σμηνουργίας, το λιγοστό της κτίσιμο και την ευαισθησία της στην Νοζεμίαση και την ακαρίαση.

APIS MELLIFERA CAUCASICA



(Apis mellifera caucasica) Λέγεται και καυκάσια μέλισσα. Ειναι μεγάλη σε μέγεθος και έχει την μεγαλύτερη γλώσσα από όλες τις μέλισσες με μήκος που φτάνει τα 7,7 χιλιοστά. Εναι μαύρη και έχει γκρίζο χνούδι στην πλάτη και στον θώρακα, είναι ήρεμη ανθεκτική τον χειμώνα και έχει μικρή τάση για σμηνουργία.

Η Καυκάσια είναι κατάλληλη για όψιμες ανθοφορίες γιατί αναπτύσσεται αργά την Άνοιξη. Κάνει μεγάλους πληθυσμούς συλέγει μεγάλες ποσότητες πρόπολης και είναι ευαίσθητη στην Νοζεμίαση και ακαρίαση.


APIS MELLIFERA LIGUSTICA



(Apis mellifera ligustica) Λέγεται και Ιταλική μέλισσα. Εχει μεσσαίο μέγεθος με έντονο κόκκινοκίτρινο χρώμα. Η γλώσσα της έχει μήκος που φτάνει τα 6,7 χιλιοστά. Χαρακτηρίζεται από την πολύ ηρεμία της, παρασκευάζει μικροποσότητες πρόπολης έχοντας μικρή τάση σμηνουργίας, γρήγορη ανάπτυξη την Άνοιξη με μεγάλη εκτροφή γόνου.
Στην λεηλασία έχει μια ευαισθησία και τον χειμώνα λόγου μεγάλου πληθυσμού καταναλώνει πολλές τροφές.

APIS MELLIFERA MELLIFERA


(Apis mellifera mellifera) Λέγεται και μαύρη μέλισσα. Μέγεθος μέτριο προς μεγάλο, τριχωτή με έντονα χρώματα και γλώσσα που φτάνει σε μήκος τα 6,4 χιλιοστά. Δεν σμηνουργή εύκολα και αναπτύσεται αργά την Άνοιξη. Είναι επιθετική, δεν εκμεταλεύεται όλα τα άνθη, μαζεύει μέτριες ποσότητες μελιού και είναι ευαίσθητη στις ασθένειες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.

-Apis mellifera syriaca

- Apis mellifera anatoliaca

- Apis mellifera armeniaca

- Apis mellifera meda

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.

- Apis mellifera scutellata

- Apis mellifera capensis

- Apis mellifera adansonii

- Apis mellifera lamarkii

- Apis mellifera intermissa

- Apis mellifera sahariensis

- Apis mellifera monticola

- Apis mellifera unicolor

- Apis mellifera littorea

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ ΜΕΛΙΣΣΩΝ.

APIS MELLIFERA MACEDONICA



-(Apis mellifera macedonica) Λέγεται και Μακεδονική μέλισσα.Είναι μια μέλισσα που αρχικά βρισκόταν στην Μακεδονία και την Θράκη. Η macedonica ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο που αποτελείται από τις: ligustica, carnica, macedonica, cecropia. Την Άνοιξη αρχίζει νωρίς την άνοιξη την αναπαραγωγή του σμήνους και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες αποικίες. Η γλώσσα της έχει μήκος που φτάνει τα 6,7 χιλιοστά. Χαρακτηρίζεται από την πολύ ηρεμία της, παρασκευάζει μικροποσότητες πρόπολης έχοντας μικρή τάση σμηνουργίας, Παράγει πολύ μέλι ειδικά στις πρόωρες ανθοφορίες την άνοιξη, ενώ τους αρέσει η κατασκευεί κεριών ακόμη και ανάμεσα στα πλαίσια! Εχει ευαισθησία στην Νοζεμίαση. Ο εντοπισμός της βασίλισσας είναι δύσκολος, είναι μαύρη με μερικά κίτρινα δακτυλίδια στην κοιλιακή χώρα.

APIS MELLIFERA CEKROPIA

-(Apis mellifera cekropia) Λέγεται και Κεκρόπια μέλισσα. Είναι η αρχαιότερη στον Ελληνικό χώρο. Το μεγεθός της είναι το μεγαλύτερο από όλες της φυλές ενώ η γλώσσα της φτάνει τα 6,8 χιλιοστά. Την βρίσκουμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι επιθετική με μεγάλες αντοχές στον χειμώνα, τις ασθένειες του γόνου και γενικά στις ασθένειες και δεν σμηνουργεί εύκολα.

Χαρακτηριστικό της είναι οτι κοκκινίζει λιγάκι κυρίως στην βάση τις κοιλιάς της και η σταθεροτητά της στις αποδόσεις της.

APIS MELLIFERA ADAMI


-(Apis mellifera adami) Δυστυχώς η Apis mellifera adami ήταν πάρα πολύ ευάλωτη στην βαρρόα, έτσι όταν η μελισσοκομία της Κρήτης σχεδόν καταστράφηκε ολοκληρωτικά από την Βαρρόα το 1980 η Apis adami χάθηκε οριστικά. Ίσως ορισμένες να γλίτωσαν αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα ήρθαν ανεξέλεγκτα μέλισσες στην Κρήτη, κυρίως Χαλκιδικής για να αντικαταστήσουν τα χαμένα μελισσοσμήνη των Κρητικών. Η όλη κατάσταση αλλά και η πιθανότητα να αλλοιωθούν οι εγχώριες φυλές δεν λήφθηκαν υπόψη, οι όποιες τελευταίες Κρητικές μέλισσες μπασταρδεύτηκαν κι αλλοιώθηκαν τα χαρακτηριστικά τους.

APIS MELLIFERA BUCKFAST



-(Αpis mellifera buckfast) Η Μπάκφαστ είναι μια νέα φυλή που αρχίζει δειλά δειλά να εμφανίζεται στη χώρα μας.
Είναι ευγενική ήρεμη μέλισσα και μαζεύει καλές ποσότητες μελιού.
Εξ αιτίας της ηρεμίας που προανέφερα την προτιμούν όλο και περισσότεροι κυρίως νέοι μελισσοκόμοι. O μοναχός ADAMS επισκέφτηκε την Κρήτη και γοητεύτηκε από την μέλισσα της Κρήτης την Apis mellifera Adami.
Έτσι πήρε μαζί του δείγμα και αργότερα δημιούργησε μια νέα φυλή που ήταν ένα μείγμα από διάφορες φυλές

που είχε αυτός προτιμήσει.
Μέσα σε αυτές ήταν και η μελισσουλα της Κρήτης γι αυτο η Bucκfast φέρει και Κρητικά γονίδια.
Χαρακτηριστικό της μέλισσας αυτής είναι το μεγάλο κίτρινο δαχτυλίδι στην βάση κοιλιά της. Τα χαρακτηριστικά της είναι:

-Ήρεμη

-Ανθεκτική στις ασθένειες

-Δεν έχει τάσεις λεηλασίας

-Αντέχει στους κρύους χειμώνες

-Σμηνουργεί δύσκολα

-Ανοίγει γόνους νωρίς την Άνοιξη

-Και δεν καταναλώνει πολλές τροφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου