19 Αυγ 2017



Τυποποιούν το Κρητικό μέλι μετά το ρεπορτάζ της Νέας Κρήτης

Μα, πόσο δύσκολο είναι πια να αποκτήσει η Κρήτη το δικό της τυποποιημένο - πιστοποιημένο - ταυτοποιημένο μέλι, ενδεχομένως και με μια κοινή ονομασία, μέσα από τη συνεργασία των μελισσοκόμων και των φορέων τους;


Στο ερώτημα αυτό η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της "Ν.Κ.", είναι ότι «ναι, είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, αφού το νησί μας είναι από τη μια άκρη ως την άλλη ο πιο ιδανικός τόπος παραγωγής άφθονου μελιού»!

Ίσως αν δούμε τι συνέβαινε και τι εξακολουθεί να συμβαίνει στο ανάλογο ζήτημα του εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, με το μεγαλύτερο ποσοστό, άνω του 80%, να φεύγει χύμα, θα μπορέσουμε να δούμε παρόμοια προβλήματα και ανάλογες καταστάσεις και στο κρητικό μέλι.

«Δείτε τι γίνεται με το ελαιόλαδο. Κάποιοι έχουν συμφέροντα με τις εξαγωγές του χύμα προϊόντος και έτσι δεν προχωρούν τη διαδικασία της τυποποίησης», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο μελισσοκόμος Γιώργος Μαργαρίτης. «Μα, χρειάζεται κι ερώτημα; Γιατί να μην μπορούμε; Η Κρήτη είναι ο πρώτος τόπος στον πλανήτη σε πυκνότητα μελισσών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Δηλαδή, πού μπορούν καλύτερα άλλες περιοχές κι εμείς δεν μπορούμε; Και σιγά το βιομηχανικό κομμάτι που χρειάζεται κι εμείς να μην μπορούμε να το κάνουμε. Σάμπως θέλει καμιά βαριά βιομηχανία; Όχι βέβαια. Μια βιοτεχνία θέλει»...

Ο κ. Μαργαρίτης συνεχίζει λέγοντας ότι ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ηρακλείου έχει γύρω στα 1.400 μέλη. «Θα μπορούσε λοιπόν ο Συνεταιρισμός του Ηρακλείου, μαζί με τους άλλους συνεταιρισμούς, να δημιουργήσουν κοινές εγκαταστάσεις συγκέντρωσης, επεξεργασίας και τυποποίησης του μελιού. Ή να παραδίδεται όλο το μέλι στο συνεταιρισμό και να έχει μια καλή τιμή ο παραγωγός και να αναλαμβάνει η οργάνωση στη συνέχεια την τυποποίηση και εμπορία του μελιού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η διαδικασία ακόμα και σε επίπεδο Κρήτης δε θα ήταν καθόλου δύσκολη, αν υπάρξει η συνένωση των δυνάμεων μεταξύ των μελισσοκόμων, οι οποίοι είναι πάνω από 3 χιλιάδες σε ολόκληρο το νησί και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλια.

Αντιθέτως, τόσο οι μικρές βιοτεχνικές μονάδες που υπάρχουν, όσο και οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι ως μεμονωμένοι παραγωγοί εμπορεύονται το προϊόν τους μόνοι τους, απλά συσκευάζοντάς το στα βάζα.

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την πιστοποίηση ως ΠΟΠ του θυμαρόμελου Κρήτης.

«Έχουν κατατεθεί τα σχετικά δικαιολογητικά και το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αλλά και αυτό να γίνει, απλά αναγνωρίσαμε και κατοχυρώσαμε την ποιότητα ενός μελιού, και αυτό ήταν όλο», λέει ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «αν παράγει κάποιος μεγάλες ποσότητες μελιού άνω των 500 κιλών, δεν έχει τρόπο να το διαθέσει στην αγορά, σε σημερινές τιμές, από 5 έως 10 ευρώ το κιλό. Έτσι, οι παραγωγοί των Βοριζίων, για παράδειγμα, που βγάζουν μεγάλες ποσότητες μελιού, το δίνουν χονδρικά στην εταιρεία "Αττική", με μια επιταγή... από εννιά μηνών και πάνω. Η εταιρεία αυτή χρησιμοποιεί στη συνέχεια το κρητικό μέλι για να φτιάξει τα δικά της τυποποιημένα μέλια».

Οι νοθείες

Στο μεταξύ, γίνεται ό,τι και με το λάδι μας. Κάποιοι επιτήδειοι φέρνουν το κατά πολύ φτηνότερο μέλι της Βουλγαρίας ή της Κίνας, το νοθεύουν με κρητικό μέλι και το πουλούν όλο σε συσκευασίες, στις οποίες αναγράφουν ότι το μέλι είναι από την Κρήτη!

«Νοθείες γίνονται. Άμα σου βάλει 25 κιλά κρητικό μέλι στα 100 κιλά του βουλγάρικου μελιού, ποιος θα το καταλάβει; Βέβαια, έλεγχοι γίνονται. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κατά καιρούς παίρνει δείγματα. Εμένα μου έχουν πάρει δείγματα. Και όπου εντοπίζουν νοθείες, κάνουν προφανώς μηνύσεις. Και στη συνέχεια γίνεται η γυροσκοπική εξέταση του μελιού. Από τις γύρες που βρίσκονται στο μέλι, βρίσκουμε και από πού έχει παραχθεί το μέλι αυτό. Βρίσκουν οι αρμόδιοι επιστήμονες την προέλευση του κάθε φυτού και συνεπώς την προέλευση του μελιού», καταλήγει ο Γιώργος Μαργαρίτης.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ "Ν.Κ."

Μεγάλο κενό στην αγορά

Στο μεταξύ, όπως έγραφε πρόσφατα η "Νέα Κρήτη", το "Μαρίνα" στο λιμάνι του Ηρακλείου αντικατέστησε το βουλγαρικό μέλι που είχε με ελληνικό μέλι "Αττική", μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια της ΔΕΠΤΑΗ να βρει τυποποιημένο και συσκευασμένο μέλι σε μερίδες από την Κρήτη. Το κενό που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στην αγορά σκέφτονται τώρα να καλύψουν οι ντόπιοι παραγωγοί.

Το θέμα προέκυψε όταν ο γνωστός Ηρακλειώτης Δημήτρης Ψαρράς, απολαμβάνοντας προ ημερών το αφέψημά του στο Πολύκεντρο, διαπίστωσε ότι του σέρβιραν και μέλι από τη Βουλγαρία, το ίδιο που σερβίρουν και στην καφετέρια της ΔΕΠΤΑΗ, στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο ίδιος, που είναι γνωστός για το πάθος που τον διακρίνει γύρω από τα ντόπια προϊόντα και τους αγώνες του για την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης, "χάλασε τον κόσμο" βάζοντας ζητήματα που, όπως αποδείχτηκε, έπιασαν τόπο στους αρμόδιους του Δήμου Ηρακλείου, που άκουσαν τη γνώμη του και αντικατέστησαν το μέλι της Βουλγαρίας με μέλι "Αττική".

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου