24 Φεβ 2018



Παραγωγή βασιλικού πολτού σε διώροφα μελίσσια (μερική ορφάνια).

Όπως λέει και το όνομά της σε αυτήν την μέθοδο χρησιμοποιούνται μελίσσια 2 ορόφων (Εικόνα 29) με 10 κηρήθρες πληθυσμό στον κάθε όροφο, δηλαδή 20 κηρήθρες.

Την πρώτη μέρα γίνεται η διαμόρφωση στο μελίσσι που προορίζεται για την παραγωγή του βασιλικού πολτού. Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε η βασίλισσα να βρίσκεται στον κάτω όροφο περιορισμένη με βασιλικό διάφραγμα και στον πάνω όροφο να υπάρχουν το λιγότερο 2 κηρήθρες ανοιχτού γόνου. Την ίδια ημέρα δημιουργούνται και τα μελίσσια έναρξης. Τα μελίσσια έναρξης είναι ορφανά μελίσσια που αποτελούνται από 10 κηρήθρες, είναι δυνατά και χρησιμοποιούνται με σκοπό η αποδοχή να είναι υψηλή. 
Η λειτουργία τους είναι η ίδια δηλαδή θα φιλοξενήσουν τα εμβολιασμένα βασιλικά κελιά για μια μέρα μόνο. 
Την 2η ημέρα από τα μελίσσια έναρξης λαμβάνεται το πλαίσιο ανοιχτού γόνου με 60 εμβολιασμένα κελιά και τοποθετείται στο κέντρο της κυψέλης στο ενδιάμεσο 2 κηρήθρων εκκολαπτόμενου γόνου, στην συνέχεια παρέχεται σιρόπι (1:1) που αποτελείται από νερό-ζάχαρη και γυρεόπιτα. 
Την 3η ημέρα γίνεται η μεταφορά των εμβολιασμένων βασιλικών κελιών από το μελίσσι έναρξης στον επάνω όροφο του διώροφου μελισσιού. 
Η τοποθέτηση του πλαισίου γίνεται πάντα στο κέντρο δεξιά και αριστερά των κηρήθρων με τον ανοιχτό γόνο και επιστρέφεται η βασίλισσα μέσα σε κλουβί η με συνένωση με την μέθοδο της εφημερίδας. 
Στο μελίσσι έναρξης την 4η ημέρα δεν κάνομε καμία ενέργεια. Την επόμενη ημέρα δηλαδή την 5η ,αφού έχουν περάσει ήδη 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, γίνεται η συλλογή του βασιλικού πολτού από τα βασιλικά κελιά και έλεγχος για πιθανόν φυσικά  βασιλικά κελιά τα οποία καταστρέφονται. Τα κελιά εμβολιάζονται με λάρβες και τοποθετούνται στο διώροφο μελίσσι στον πάνω όροφο στο κέντρο ανάμεσα σε 2 κηρήθρες ανοιχτού γόνου. 
Η προσθήκη γόνου είναι απαραίτητη σε κάθε 2ο εμβολιασμό η οποία γίνεται με μεταφορά 2 κηρηθρών ανοιχτού γόνου από τον κάτω όροφο στον επάνω. Η τοποθέτηση γίνεται γύρω από τα βασιλικά κελιά δηλαδή δεξιά και αριστερά του ορόφου. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μεγάλη προσοχή και ελέγχους λόγω του κινδύνου δημιουργίας βασιλικών κελιών στον κάτω όροφο (Θρασυβούλου και Τσαλίμαλμα, ΧΧ). 

Εικόνα 29. Διώροφο μελίσσι και το εσωτερικό μέρος με τις κηρήθρες.

πηγη: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΡΓΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου