Είναι μια μέθοδος με την οποία παράγεται μεγάλος αριθμός βασιλισσών και συνεπώς βασιλικού πολτού χωρίς να χρειάζεται εμβολιασμός και έχει εξασφαλισμένη επιτυχία και η εφαρμογή της δεν απαιτεί πολλά μελίσσια.
πηγη: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΘΕΡΓΙΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Για την εφαρμογή της μεθόδου Hopkins απαιτείται μια μόνο κυψέλη από την οποία αφαιρείται η βασίλισσα και όλος ο ανοικτός γόνος. Πάνω στους κηρηθροφορείς και σε οριζόντια θέση τοποθετείται μια φρεσκοκτισμένη κηρήθρα με αραιωμένα και κατάλληλα διαμορφωμένα εργατικά κελιά με προνύμφες ηλικίας μικρότερης από 24 ώρες. Ακολουθεί αραίωση του γόνου της οριζόντιας κηρήθρας καταστρέφοντας πρώτα 2 στις 3 σειρές κελιών και στην συνέχεια τα 2 στα 3 κελιά που απομένουν. Στην συνέχεια καθαρίζονται τα κελιά εσωτερικά με ένα μικρό πινέλο, και κόβονται τα τοιχώματα τους στο μισό του ύψους τους με μια ζεστή λεπίδα ξυρίσματος και μετά ανοίγονται προς τα έξω.
Πριν την τοποθέτηση της κηρήθρας τοποθετείται πρώτα ένα ρηχό πάτωμα η ένα τελάρο ύψους περίπου 8 εκατοστόμετρων. Το πλαίσιο με τα αραιωμένα εργατικά κελιά ακουμπά σε ένα άδειο πλαίσιο σε οριζόντια θέση το οποίο τοποθετείται επίσης οριζόντια επάνω από τους κηρηθροφορείς.
Μέσα σε 9-10 ημέρες ολοκληρώνουν το σχηματισμό τους τα εργατικά κελιά που βρίσκονται προς τα κάτω (Θρασυβούλου, 1998).
Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι:
χαμηλή ποιότητα βασιλισσών λόγω εκτροφής πολλών βασιλικών κελιών, το μελίσσι εκτροφής αποδυναμώνει γιατί μένει ορφανό για μεγάλο χρονικό διάστημα (10-11 ημέρες), η προετοιμασία των εργατικών κελιών απαιτεί χρόνο και τέλος τα 2 στηρίγματα του κηρηθροφορέα πρέπει να κοπούν επειδή οι διαστάσεις της κυψέλης δεν επιτρέπουν την οριζόντια τοποθέτηση των πλαισίων. Με το σχηματισμό λιγότερων αραιωμένων κελιών στην οριζόντια κηρήθρα και την γρήγορη μεταφορά τους από το μελίσσι εκτροφής στον πάνω όροφο διώροφου μελισσιού όπου η βασίλισσα είναι απομονωμένη στον κάτω όροφο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της μεθόδου (Θρασυβούλου, 1998)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου