ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, (ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ).....
Τώρα που είναι η εποχή της κολοκύθας, εκτός της άμεσης μαγειρικής, την κόβουμε σε μεγάλες φέτες και την βάζουμε στην κατάψυξη.
Διάλεξα αυτό τον τρόπο γιατί θεωρώ ότι το να την ψήσεις , να την πολτοποιήσεις και να την καταψύξεις της αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος από τη γεύση και την υφή της και επιπλέον δυσκολεύει τη χρήση της στις συνταγές.
Το μόνο που χρειάζεται μετά το ψήσιμο είναι ένα καλό στράγγισμα για να φύγουν τα πολλά νερά.
Το μέλι, τα μπαχαρικά, τα καρύδια και η κολοκύθα δημιουργούν ένα μυρωδάτο και άψογο γευστικά συνδυασμό στο κέϊκ.
Η κολοκύθα αντικαθιστά τον όγκο της ζάχαρης που δεν χρησιμοποιώ και τη συμπληρώνει το μέλι. Μπορείτε αντί για φόρμα του κέϊκ να χρησιμοποιήσετε φορμάκια για μάφιν.
Απλά θα προσαρμόσετε το χρόνο ψησίματος.
Ένα ωραιότατο σνάκ για τα παιδιά στο σχολείο και για τους μεγάλους στην εργασία τους.
Ταιριάζει τέλεια με ένα ζεστό ρόφημα, τώρα που θα ψυχράνει ο καιρός.........
ΥΛΙΚΑ (για μια φόρμα 20Χ10εκ)
ελαιόλαδο 1/3 φλιτζανιού
μέλι ½ φλιτζάνι
2 αυγά
Πουρές ψημένης κολοκύθας καλά στραγγισμένος
1 φλιτζάνι βανίλια εκχύλισμα
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκικανέλα
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
3/4 φλιτζανιού καρύδια
½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι νερό χλιαρό
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας.....
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165°C.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το μέλι.
Προσθέτουμε τα αυγά, τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τα καρύδια.
Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά το μίγμα του κέϊκ.
Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο ζεστό νερό να διαλυθεί και το ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Αλείφουμε με ένα πινέλο τη φόρμα του κέϊκ μας με λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το μείγμα του κέϊκ στη φόρμα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα κανέλα και ζάχαρη καστανή.
Ψήνουμε για 60 - 70 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέϊκ μας και να βγει καθαρό.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βγάζουμε από τη φόρμα.
Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου