6 Δεκ 2020



Κηρήθρα με μέλι.

ΚΗΡΗΘΡΑ ΜΕ ΜΕΛΙ.....

Πλούσια θρεπτικές ουσίες....

Η κηρήθρα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. 

Περιέχει επίσης ιχνοστοιχεία από διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.


Το κύριο συστατικό της είναι το ακατέργαστο μέλι, το οποίο προσφέρει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων – αλλά αποτελείται από 95-99% ζάχαρη και νερό.

Επειδή δεν έχει υποστεί επεξεργασία, το ακατέργαστο μέλι περιέχει ένζυμα όπως η οξειδάση γλυκόζης, τα οποία προσδίδουν αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Τέτοια ένζυμα καταστρέφονται από τη θέρμανση και τη διήθηση που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του εμπορικού μελιού.


((((((Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθεί από γλυκαντικά όπως το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και επίσης τείνει να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το επεξεργασμένο μέλι))))))

Τα αντιοξειδωτικά είναι ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν το σώμα σας από ασθένειες. 

Τα επίπεδά τους μπορεί να είναι έως και 4,3 φορές υψηλότερα σε ακατέργαστα από ό, τι στο μεταποιημένο μέλι.

Οι πολυφαινόλες είναι ο κύριος τύπος αντιοξειδωτικού του μελιού. 

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, άνοιας, καρδιακών παθήσεων και ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η κηρήθρα περιέχει επίσης κερί μελισσών, η οποία παρέχει (μακράς αλύσου λιπαρά οξέα* ) και αλκοόλες. 

{*Τα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (πάνω από 14 άτομα άνθρακα) αποτελούν το βασικό συστατικό του διατροφικού λίπους.}

Αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

ΔΥΝΗΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ....

Η κηρήθρα θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση.

Ωστόσο, επειδή περιέχει μέλι, κινδυνεύει να μολυνθεί από σπόρια C. botulinum. 

Αυτά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τις εγκύους και τα παιδιά κάτω των 12 μηνών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κηρήθρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να συμβεί αυτό, ίσως είναι καλύτερο να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες κηρήθρας καθημερινά ή απλώς να φτύνεται τα κηρώδη κύτταρα.

Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργίες στη μέλισσα ή τη γύρη πρέπει να είναι προσεκτικά με την κηρήθρα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι παρά τα πολλά δυνατά οφέλη της, η κηρήθρα παραμένει πολύ υψηλή σε ζάχαρη......

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου