6 Δεκ 2020



Γλυκό μπανάνας.

Τώρα λοιπόν που είμαστε όλοι μέσα στα σπίτια μας, ας φτιάξουμε κανένα γλυκάκι για να γλυκάνουμε την πίκρα που μας δέρνει. 

Η Θεσσαλονίκη μας δίνει ένα και μην αμελήσετε να το φτιάξετε. 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ συνταγή περιοχής Θεσσαλονίκης

Γλυκό μπανάνας.


Υλικά:


• 1/4 της κούπας ελαιόλαδο

• 1/4 της κούπας σπορέλαιο  

• 2 μπανάνες  σκληρές και ελαφρώς άγουρες

• 1 αυγό

• το ξύσμα από ένα μέτριο πορτοκάλι

• 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκαλιού

• 1 κούπα γάλα ελαφρύ

• 9 κοφτές κουταλιές ζάχαρη καστανή

• 3 κουταλιές μέλι

(Η εναλλακτικά 10 κουταλιές μέλι!)

• 50 γραμμ.  σοκολάτα υγείας  με στέβια

• 3 κοφτά κουταλάκια μπέκιν

• 1 γεμάτο κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε 3 κουταλιές χυμό λεμονιού

• αλεύρι φαρίνα όσο πάρει  {4,5 κούπες περίπου}

_____________________________________

Η κούπα αντιστοιχεί σε μέτριο φλιτζάνι τσαγιού.

Η κουταλιά αντιστοιχεί σε κουτάλι της σούπας.

Το κουταλάκι αντιστοιχεί σε κουταλάκι του γλυκού

_____________________________________

Προετοιμασία του γλυκού:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 στον αέρα.

Αφαιρούμε από τις μπανάνες τη φλούδα και τις κόβουμε πρώτα κατά μήκος στη μέση και κατόπιν σε φετούλες πάχους μισού εκατοστού περίπου. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Καλύπτουμε όλη την εσωτερική επιφάνεια ενός ορθογωνίου ταψιού διαστάσεων 

30 X 12  εκατοστά περίπου με αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε στο χαρτί να σχηματίζονται οι γωνίες του ταψιού και να βγαίνει το χαρτί έξω από το ταψί, γυρίζοντάς το προς τα κάτω.

Παρασκευή του γλυκού:

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το λάδι, τον χυμό, το γάλα, το  αυγό, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι ή με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε 2,5  κούπες  αλεύρι και βάζουμε επάνω στο αλεύρι το μπέκιν και τη σόδα αφού τη διαλύσουμε σε 3 κουταλιές χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε με το κουτάλι  και προσθέτουμε στη συνέχεια τις μπανάνες, ανακατεύοντας καλά.  Προσθέτουμε κατόπιν μία ποσότητα αλευριού μιας κούπας περίπου και ζυμώνουμε με το χέρι παίρνοντας τη ζύμη από κάτω και γύρω- γύρω προς τα πάνω. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι τόσο ώστε, η ζύμη που θα  προκύψει να μην είναι καθόλου σφιχτή αλλά, και καθόλου χαλαρή.

Ψήσιμο:

Ρίχνουμε το μίγμα του γλυκού στο ταψί και το τοποθετούμε στην 2η σκάλα του φούρνου κατεβάζοντας αμέσως τη θερμοκρασία στους 180ο.

Ψήνουμε μέχρι να πάρει το γλυκό καλό χρώμα. 

Το βγάζουμε από το φούρνο και, όπως είναι ζεστό, το σκεπάζουμε με ένα άλλο ταψί ή το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Το κρατάμε έτσι μέχρι να κρυώσει καλά.  Στη συνέχεια το βγάζουμε πιάνοντάς το από το αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε οριζόντια στη μέση. Παίρνουμε πολύ προσεχτικά το επάνω κομμάτι και το αφήνουμε δίπλα στο κάτω μέρος με το κομμένο μέρος του προς τα κάτω.

Σοκολάτα:

Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν- μαρί χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σκεύος του καφέ όπου βάζουμε μέχρι τη μέση του νερό και ένα μικρό όπου βάζουμε την σοκολάτα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ένα κουταλάκι και όταν θα λιώσει η σοκολάτα, την αραιώνουμε με δύο κουταλιές καυτό νερό ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι πολύ καλά κάθε φορά που προσθέτουμε μία κουταλιά νερού. Βάζουμε το σκεύος σε κρύο νερό μέχρι τη μέση του ανακατεύοντας την σοκολάτα κατά  διαστήματα. Μόλις θα πάψει να είναι χλιαρή η σοκολάτα αφαιρούμε το σκεύος από το νερό και την αφήνουμε να κρυώσει.

Τελείωμα του γλυκού:

Μόλις θα αρχίσει να σφίγγει η σοκολάτα, τη στρώνουμε επάνω στο κάτω μέρος του γλυκού σε ορθογώνιο  σχήμα, αφήνοντας τριγύρω της ένα εκατοστό περίπου.  Σκεπάζουμε το κομμάτι του γλυκού όπου βάλαμε την σοκολάτα με το επάνω μέρος του γλυκού μεταφέροντάς το πολύ προσεχτικά  και το πατάμε ελαφρώς, ώστε να κολλήσουν τα δύο κομμάτια.  

Το γλυκό μας είναι έτοιμο. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο. 

Σερβίρισμα:

Όταν θελήσουμε να κεράσουμε το γλυκό μας, το κόβουμε με μεγάλο μαχαίρι, κάθετα, σε φέτες πάχους 7-8 χιλιοστών περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

Σας ευχαριστώ πολύ, Μαίρη Τσαρτσάρα για την μελισσοπαρέα!!

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου