6 Δεκ 2020



Παστέλι.

ΠΑΣΤΕΛΙ.......

Υλικά:

500γρ ανθόμελο

500γρ σουσάμι

1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι

1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Καβουρδίζετε λίγο το σουσάμι, είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας , είτε σε ένα ταψί στον φούρνο παρακολουθώντας το.

Βάζετε το μέλι σε κατσαρόλα να βράσει για 10 λεπτά και το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει. Προσθέτετε το σουσάμι και ανακατεύετε το παχύρευστο μίγμα.

Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το μίγμα ως εξής:

1. Ρίχνετε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζετε το βράσιμο.

2. Ρίχνετε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζετε στο ψυγείο ή φυσάτε για να μην περιμένετε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλίδες πάνω.

Σε ένα ταψί απλώνετε λαδόκολλα και περιχύνετε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορείτε να αλείψετε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι.

Αφαιρείτε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζετε το μίγμα στο ταψί.

Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνετε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη) έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου.

Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζετε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλαβά) ή τετράγωνα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.

Έπειτα χωρίζετε τα κομμάτια καλά μεταξύ τους και τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) σε αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορείτε να βάζετε ενδιάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.

-Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι.

-Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό αποτέλεσμα βράστε λιγότερο.

-Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίσει το βράσιμο, καθώς η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου