16 Νοε 2018



Σενέκιο ( Senecio angulatus )

Το Σενέκιο το αναρριχώμενο (Senecio angulatus) έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Βασικά είναι ζιζάνιο που μπορεί εύκολα να πνίξει την φυσική χλωρίδα.


Κατάγεται από τη Νότιο Αφρική και αναπτύσσει μια μάζα από παχύφυλλο φύλλωμα που μπορεί να αναρριχηθεί μέχρι τα 3 μέτρα, αν έχει καλό υποστήριγμα φτάνει πάνω από τα 6 μέτρα.
Το φυτεύεις τώρα και σε ένα μήνα περίπου έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά, έχει πράσινα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα. 
Τα κλαδιά του ξεκινούν μέσα από το χώμα και δε σταματάνε εύκολα, εκτός αν τα κλαδέψεις. 
Αν κόψεις ένα βλαστό, θα πετάξει νέα φύλλα από χαμηλότερα μάτια. Και έτσι κλαδεύοντας το φυτό σου θα γίνεται ολοένα και πιο φουντωτό.

Τα άνω φύλλα γίνονται μικρότερα με λιγότερα δόντια ή καθόλου ενώ στα πιο χαμηλά βλέπουμε 2 με 3 αγκάθια. 
Τα φύλλα έχουν μήκος 3,7 εκατοστά έως 22 εκατοστά μήκος και πλάτος 1 εκατοστόμετρο έως 14 εκατοστά και εμφανίζονται σε 1-4 ζεύγη. 
Οι μίσχοι των φύλλων είναι 1 εκατοστόμετρο έως 4 εκατοστά. Τα φύλλα έχουν μίσχους ή στελέχη που αγκαλιάζουν την μεγαλύτερη επιφάνεια του φύλλου.
Πολλαπλασιάζεται με τους σπόρους που παίρνει ο αέρας και μοσχεύματα, κλαδεύεται αυστηρά, είναι ευπαθές στο κρύο, αλλά αναβλαστάνει εύκολα από τη ρίζα.

Είναι είδος κισσού και το συναντάμε με τις ονομασίες αναρριχητικό καναρίνι, κισσός αλεπού, γέφυρα.
Ανθίζει τέλος του Οκτώβρη – αρχές του Νοέμβρη και ανάλογα με τον καιρό φτάνει να κρατήσει την ανθοφορία του μέχρι και τον Ιανουάριο, το Σενέκιο θα κλέψει την παράσταση στον κήπο ή το μπαλκόνι σου καθώς θα γεμίσει άπειρα κίτρινα λουλούδια.
Δίνει νέκταρ και γύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου