23 Φεβ 2021



Σε τι θερμοκρασία μπορούν να πετάξουν οι μέλισσες?

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν μπορεί να δοθεί αν πρώτα δεν απαντηθούν άλλα ερωτήματα...


1ο ερώτημα: Μπορούν όλες οι μέλισσες να πετάξουν με κρύο καιρό? 

Όχι δεν μπορούν όλες οι μέλισσες να πετάξουν γιατί, ανάλογα με την ηλικία τους εμφανίζουν εξωθερμική ή ενδοθερμική δραστηριότητα. 

2ο ερώτημα: Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία στον θώρακα της μέλισσας για να πετάξει αποτελεσματικά? 

Η θερμοκρασία αυτή είναι 27 βαθμοί κελσίου. 

3ο ερώτημα: Και πώς μπορούν οι μέλισσες να πετάνε ακόμα και σε θερμοκρασίες 1 βαθμού κελσίου? 

Γιατί ξεκινούν με μία αφετηρία θερμοκρασίας σώματος, μπορεί και πάνω από 27 βαθμούς κελσίου, ανάλογα σε ποιο σημείο της μελισσόσφαιρας βρίσκονταν πριν την πτήση. 

Καθώς πετούν, η απώλεια θερμότητας επιβραδύνεται λόγω της σύσπασης των θωρακικών μυών λόγω της πτήσης.

Έχει βρεθεί ότι οι μέλισσες μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλες πτήσεις σε διάρκεια και απόσταση ακόμα και με απόκλιση 14 βαθμών κελσίου. 

Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία είναι 13 βαθμοί (27-13=14) η μέλισσα μπορεί να είναι λειτουργικά ενεργή. Στην περίπτωση του ενός βαθμού έχουμε 1+14=15. Γνωρίζοντας ότι η ελάχιστη θερμοκρασία σημείου μελισσόσφαιρας για ενδοθερμικές μέλισσες είναι 12-14 βαθμοί, με αυτή την αφετηρία οι μέλισσες μπορούν να πραγματοποιήσουν πολύ σύντομες πτήσεις. 

4ο ερώτημα: Για ποιο λόγο οι μέλισσες βγαίνουν με το κρύο από την κυψέλη? 

Οι μέλισσες θα βγουν από την κυψέλη τους σε συνθήκες κρύου για 2 κυρίως λόγους: Για να ενεργηθούν και για να απομακρύνουν τις νεκρές μέλισσες ή γόνο γιατί αποτελούν εστία μόλυνσης για το μελίσσι. 

Η προμήθεια νερού δεν αποτελεί κύριο λόγο, καθώς οι μέλισσες μπορούν κάλλιστα να τροφοδοτηθούν από την υγροποίηση των υδρατμών στην κυψέλη. 

Η σχετική υγρασία μιας κυψέλης, ιδανικά είναι 70-75%. Σε περιπτώσεις εγκλεισμού λόγω κακών συνθηκών είναι πολύ μεγαλύτερη. 

Η χορήγηση ζυμαριών στα μελίσσια και σε περιπτώσεις χαμηλών θερμοκρασιών έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο επειδή υπάρχει ο κίνδυνος δυσεντεριών και επιπλέον, αν υπάρχει και γόνος εξαναγκάζονται να βγουν από την κυψέλη, ώστε να αναζητήσουν πιο πλούσιες πηγές νερού από τους συμπυκνωμένους υδρατμούς της κυψέλης. Επομένως, οι μέλισσες μπορούν να πετάξουν σε θερμοκρασίες, ακόμα και μηδενικές, όταν κρίνεται αναγκαίο και κυρίως για λόγους υγιεινής.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου