23 Φεβ 2021



ΒΑΡΡΟΑ ΧΩΡΙΣ... GPS!

Το 2013 υποβλήθηκε στις Η.Π.Α. μία αίτηση ευρεσιτεχνίας (patent/US9326507B2/en) από τους εφευρέτες Bettina Ziegelmann και Peter Rosenkranz, που είχε να κάνει με μία εφεύρεση που αφορά στη χρήση μιας σύνθεσης, που περιλαμβάνει μια σεξουαλική φερομόνη ακάρεως Varroa για τη διατάραξη της συμπεριφοράς ζευγαρώματος του ακάρεως.



Η αίτηση εγκρίθηκε και στη συνέχεια κατατέθηκαν αιτήσεις, με τελευταία το 2019, από UNIVERSITAET HOHENHEIM, NTERBRAN SYSTEMS AG και INTERBRAN NATURE GMBH.

Η ουσία της εφεύρεσης έγκειται στην χρήση ουσιών που διαταράσσουν την δυνατότητα επιτυχούς ζευγαρώματος του αρσενικού Βαρρόα, έτσι ώστε αυτό να μην μπορεί να ανιχνεύσει τα μη γονιμοποιημένα θηλυκά, με τη χρήση χημικής σύνθεσης, "σεξουαλικών φερομονών", που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, ελαϊκό αιθύλιο, παλμιτικό οξύ, παλμιτικό αιθυλεστέρα, στεατικό οξύ και στεατικό αιθυλεστέρα.

Οι εφευρέτες ισχυρίζονται ότι αυτές οι ενώσεις είναι πανταχού παρούσες στη φύση, είναι βιοαποικοδομήσιμες, ενώ στο πέρασμα του χρόνου μειώνεται η συσσώρευσή τους και συνεπώς ο κίνδυνος παρενεργειών λόγω τυχόν αυξανόμενων συγκεντρώσεων αυτών των ενώσεων.

Η σύνθεση εφαρμόζεται με ψεκασμό, ή ενσωματώνεται στο κερί των μελισσών ή εφαρμόζεται συνεχώς και κατά βούληση από έναν διανομέα.

Ωστόσο, υπάρχουν πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι ουσίες που περιέχονται στη συγκεκριμένη σύνθεση, όπως το ελαϊκό οξύ, χρησιμοποιούνται επίσης ως χημική επικοινωνία από τις μέλισσες. Οπότε η σύνθεση αυτή, ενδεχομένως, μπορεί να έχει επιμέρους επιπτώσεις και στις μέλισσες.

Προς το παρόν, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση, με τις όσο το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες και την μη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών Βαρρόα, είναι ο συνδυασμός βιοτεχνικών μεθόδων και οργανικών οξέων.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου