2 Φεβ 2021



Ο Κούκος και η Κούκος !!!

Ως γνωστόν ένας Κούκος δε φέρνει την άνοιξη.

Στην περίπτωσή μας όμως, ούτε οι πολλές Κούκοι την φέρνουν! Μάλιστα, όσο περισσότερες οι Κούκοι τόσο το χειρότερο!





Φυσικά, δεν μιλάμε για τον γνωστό μας Κούκο-πουλί, αλλά για την Cuckoo Bee, την μέλισσα Κούκο!

Υπάρχουν πολλά είδη Κουκομελισσών και όλες ανήκουν στις Απίδες.

Κατ ' αναλογία με τη συμπεριφορά του πουλιού Κούκος, τα θηλυκά άτομα των Κούκων μελισσών, εκτός από την προμήθεια νέκταρος και γύρης για τις ενεργειακές τους ανάγκες, δεν αποθηκεύουν νέκταρ και γύρη και δεν χτίζουν φωλιά, κι αυτό γιατί το κάνουν οι άλλες μέλισσες (εν αγνοία τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους βέβαια) γι' αυτές!

Οι Κουκομέλισσες έχουν προσαρμοστεί έτσι, ώστε και μορφολογικά αλλά και χημικά να προσομοιάζουν με τον "οικοδεσπότη" τους και έτσι να εισέρχονται απρόσκοπτα στις φωλιές άλλων μελισσών και να επιδίδονται στο καταστροφικό τους έργο.

Αυτό σημαίνει ότι η μέλισσα Κούκος γεννά στο ήδη γεννημένο κελί μελισσών. Στη συνέχεια η προνύμφη μέλισσα Κούκος τρώει όχι μόνο τα αποθέματα τροφής αλλά και την προνύμφη του "οικοδεσπότη"! Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαθίσταται στην αποικία και συνεχίζει να αναπαράγεται, έως ότου το υπάρχον μελίσσι καταρρεύσει. Επίσης, προκειμένου να ολοκληρώσει ανενόχλητη το έργο της, ως πρώτη της επιλογή είναι ο εντοπισμός και η δολοφονία της βασίλισσας του μελισσιού.

Τα καλά νέα είναι ότι η μέλισσα Κούκος είναι σχετικά σπάνια και η προσβολή σε μελίσσια μελισσοκόμων είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου