2 Φεβ 2021



"ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ" VS "ΟΠΟΙΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ, ΣΚΟΝΤΑΦΤΕΙ"!

Βγαίνοντας από τον χειμώνα, σταδιακά το μελίσσι αρχίζει να θέλει να αναπληρώσει τις απώλειες του χειμώνα σε πληθυσμό και επιπλέον να μπει σε φάση ανάπτυξης, επεκτείνοντας σταδιακά την έκταση του γόνου του.


Αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, επειδή ταυτόχρονα αλληλεπιδρούν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά το μελισσοσμήνος. Επίσης, στην επιτυχή διέλευση του μελισσιού από τον χειμώνα, παίζουν κυρίαρχο ρόλο οι χειρισμοί μας κατά την φθινοπωρινή περίοδο. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

- Οι κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

- Το μικροκλίμα στο μελισσοκομείο.

- Η συχνότητα και η ένταση μεταβολής των καιρικών συνθηκών.

- Η φυλή των μελισσών.

- Το δυναμικό της υγείας των φθινοπωρινών μελισσών (η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων του φθινοπώρου και οι επιπτώσεις στις φθινοπωρινές μέλισσες).

- Το είδος, η ποσότητα και η ποιότητα της χειμερινής σίτισης του μελισσιού.

- Η δυναμικότητα του μελισσιού (πληθυσμός).

- Ο ρυθμός ανανέωσης του πληθυσμού.

- Η κατάσταση της βασίλισσας και η ικανότητα ωοτοκίας της.

- Τα αποθέματα μελιού και γύρης.

- Η δυνατότητα της περιοχής σε νεκταροέκκριση και η γυρεοδοτική της ικανότητα, σε διάρκεια, ποικιλία και ποσότητα.

- Η μόνωση του μελισσιού.

- Ο αερισμός της κυψέλης.

- Ύπαρξη ή όχι παθογόνων στο μελίσσι.



Ο μελισσοκόμος λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, καλείται να εφαρμόσει χειρισμούς, που να εξασφαλίζουν από τη μια μεριά την πιο γρήγορη, αλλά από την άλλη την πιο ασφαλή ανάπτυξη για τα μελίσσια του. Θα ήταν λάθος να προτείνουμε μια κοινή μέθοδο και στρατηγική για όλους τους μελισσοκόμους, καθώς οι παράμετροι διαφέρουν από μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο και από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο. 

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στην διέγερση του μελισσιού για ωοτοκία, καθώς οι τεχνικές τροφοδοσίας για διέγερση, προσομοιάζουν στις συνθήκες νεκταροέκκρισης του περιβάλλοντος, ξεγελώντας στην ουσία το μελίσσι. Μεγάλη έκταση γόνου πρόωρα, σημαίνει αδυναμία του μελισσιού να ανταπεξέλθει στην περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα τροφής ή φτωχή προμήθεια νέκταρος και γύρης από το περιβάλλον. Αυτό μπορεί να σημάνει λιμοκτονία και αν συνδυαστεί με απότομη μεταβολή των καιρικών συνθηκών, αδυναμία στο μελίσσι (λόγω πληθυσμιακής ανισορροπίας μελισσών-γόνου) να θερμάνει αποτελεσματικά τον γόνο του, με καταστροφικές συνέπειες.

Σπεύστε... βραδέως!

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου