2 Φεβ 2021



ΜΕΛΙ VS ΖΑΧΑΡΗΣ

Αν εξετάσουμε την διατροφική κουλτούρα του μέσου Ευρωπαίου, θα δούμε ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι καταναλωτές στρέφονται στην κατανάλωση προϊόντων ζάχαρης ή τροφών και συσκευασμάτων, εμπλουτισμένων με ζάχαρη ή άλλη παρόμοια γλυκαντική ουσία.


Κι αυτό, όχι τυχαία. Οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους, έχουν εισαγάγει ως απαραίτητο συστατικό, κυρίως των συσκευασμένων τροφών, την ζάχαρη. 

Η λευκή ζάχαρη αποτελεί χημική ένωση ενός μορίου γλυκόζης και ενός μορίου φρουκτόζης. Είναι ένας δισακχαρίτης, υδατοδιαλυτός υδατάνθρακας, με μηδενική σχεδόν θρεπτική αξία!

80% των συσκευασμάτων διατροφής  στα καταστήματα τροφίμων περιέχουν ζάχαρη ή παρόμοιες γλυκαντικές ουσίες!

Αν αυτές οι τροφές δεν περιείχαν ζάχαρη, δεν θα ήταν καθόλου ελκυστικές. Με αυτόν τον τρόπο μας ξεγελούν και μας εθίζουν όλο και περισσότερο, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Πως συμβαίνει ο εθισμός στη ζάχαρη;

 Όταν κάνουμε κατάχρηση ζαχαρούχων τροφών (και ιδιαίτερα όταν η ζάχαρη συνδυάζεται με λίπος και αλάτι) απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα ντοπαμίνης. Με τον καιρό, ο εγκέφαλος θέλει να κρατήσει τα πράγματα σε ισορροπία και οι υποδοχείς της ντοπαμίνης στους νευρώνες αρχίζουν να μειώνονται. Αυτό το φαινόμενο λέγεται ανοχή και έχει ως συνέπεια να επιτυγχάνεται χαμηλότερο επίπεδο ευχαρίστησης με την πάροδο του χρόνου.

Για να επιτύχουμε την ίδια ευχαρίστηση που αισθανόμασταν προηγουμένως θέλουμε τώρα να φάμε περισσότερα προϊόντα με ζάχαρη.  Αλλά σιγά-σιγά αρχίζουμε να χάνουμε τον έλεγχο. Είναι σαν να έχει γίνει μια “αεροπειρατεία” στον εγκέφαλό μας. 

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης είναι πολλές. Οι κυριότερες είναι οι εξής:

- Μειώνει το προσδόκιμο ζωής.

- Απορρυθμίζει την ινσουλίνη.

- Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

- Οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

- Οδηγεί σε υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

- Επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του εγκεφάλου και οδηγεί σε γνωστικές διαταραχές, όπως χαμηλή μνημονική και ικανότητα μάθησης

- Επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς.

- Αυξάνει την πείνα.

- Επιβαρύνει το συκώτι.

- Καταστρέφει τα δόντια.

- Οδηγεί σε κατάθλιψη.

Η μέση κατανάλωση ανά άτομο, παγκοσμίως, είναι 24 κιλά ανά έτος (33.1 στις βιομηχανικές χώρες). Φανταστείτε να την αντικαθιστούσε το μέλι...

Και υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι, το μέλι να έχει την πρωτοκαθεδρία. Ας δούμε μερικούς απ' αυτούς:

Η σύσταση του μελιού παραπέμπει σε μία ουσία που εκτός από την γλυκαντική της δράση, αποτελεί και τροφή εξαιρετικά θρεπτική και ενισχυτική της ανθρώπινης υγείας.

Το μέλι εκτός από νερό και φυσικά σάκχαρα, περιέχει:

- Πρωτεΐνες.

- Οργανικά οξέα.

- Μέταλλα.

- Ιχνοστοιχεία.

- Ένζυμα.

- Βιταμίνες.

Το μέλι είναι από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές, αφού περιέχει 180 διαφορετικές ουσίες!

Τα θετικά με την αντικατάσταση της ζάχαρης από το μέλι είναι πάρα πολλά. Ας δούμε κάποια απ' αυτά. Το μέλι λοιπόν:

- Ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλή λειτουργία των κυττάρων λόγω των μεταλλικών στοιχείων που περιέχει.

- Τα ένζυμά του και η αντιοξειδωτική του δράση καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

- Προσφέρει ενέργεια.

- Βοηθά σε αναιμίες λόγω του σιδήρου που περιέχει.

- Βοηθά στην ενυδάτωση και την υγεία του δέρματος. 

- Έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

- Έχει αντιβακτηριακή δράση.

- Έχει αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

- Αμβλύνει τον πονόλαιμο και τον βήχα.

- Ενισχύει τη δράση της μελατονίνης και βοηθά στον καλό ύπνο.

- Η κατανάλωση μελιού συνδέεται με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, οπότε και με μειωμένο στρες.

- Βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού.

- Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης.

- Προστατεύει τις αρτηρίες.

- Βοηθάει στην στοματική υγιεινή.

Για να στραφούν οι άνθρωποι στο μέλι και να διαμορφώσουν μία υγιεινή διατροφική κουλτούρα, γυρίζοντας την πλάτη τους στη ζάχαρη, απαιτείται η προσπάθεια όλων μας. 

Παρ' όλα αυτά, η κατανάλωση μελιού θα πρέπει κι αυτή να υπακούει στον χρυσό κανόνα της διατροφής: 

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ-ΠΟΙΚΙΛΙΑ-ΜΕΤΡΟ.

Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου