2 Φεβ 2021



ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΘΟΣ!

Θέλετε να ασχοληθείτε με την μελισσοκομία αλλά φοβάστε τα κεντρίσματα?

Είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο της μέλισσας?

Θέλετε μέλισσες στο μπαλκόνι του σπιτιού σας?


Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να αρχίσετε να εκτρέφετε τις "Jatai bees", ή λατινογενώς και επιστημονικώς Tetragonisca angustula! Πρόκειται για μία μελισσούλα της κεντρικής και νότιας Αμερικής η οποία προτείνεται άφοβα για αστικές περιοχές. Κι αυτό γιατί δεν έχει κεντρί! Επίσης, παράγει μεγάλες ποσότητες μελιού!


Το μέλι που παράγεται από την Tetragonisca  angustula είναι γνωστό σε ορισμένες περιοχές ως «miel de angelita», που σημαίνει «μέλι μικρού αγγέλου». Το μέλι λέγεται ότι περιέχει φαρμακευτικές ιδιότητες, η οποία έχει μελετηθεί σε σχέση με την πρόληψη συγκεκριμένων λοιμώξεων.


Σε μέρη όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία και ο Ισημερινός, η τιμή του «miel de angelita» μπορεί να είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη από την τιμή του μελιού που παράγεται από τις κοινές μέλισσες!

Η Tetragonisca angustula είναι το μόνο είδος μελισσών που έχει εξειδικευμένους στρατιώτες, με διαφοροποιημένη μορφολογία, για την ασφάλειά του! Από τις παραγόμενες εργάτριες, περίπου το 1-6% είναι στρατιώτες. Ο γόνος από τον οποίο θα προκύψουν στρατιώτες τοποθετείται στα κελιά στο κέντρο της κηρήθρας και οι εργαζόμενες μέλισσες γεμίζουν αυτά τα κελιά με επιπλέον τροφή σε σύγκριση με τον άλλο γόνο. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα κατά το οποίο η διαθεσιμότητα διατροφής κατά την ανάπτυξη επηρεάζει την ανάπτυξη των προνυμφών!


Επιμέλεια σύνταξης: Γρηγόρης Παπατάτσης Εκπαιδευτικός, Μελισσοκόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου