13 Φεβ 2021



ΟΡΙΣΜΟΙ...........

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΟΥ 

Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων, ως «μέλι» ορίζεται το φυσικό προϊόν-τρόφιμο που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis 

Mellifera από τη συλλογή νέκταρος, φυτικών χυμών και εκκρίσεων εντόμων από ζωντανά μέρη του φυτού ( μελίτωμα), τα οποία αναμιγνύουν με ειδικές ουσίες τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθέτουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης προκειμένου να ωριμάσουν. 

Το μέλι είναι δηλαδή το προϊόν μιας φυσικής βιομηχανίας, που αξιοποιεί το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις και αποδίδει το τελικό προϊόν μέσα από μια διαδικασία μετατροπής. 

Είναι το προϊόν της κυψέλης που έχει ταυτόχρονα φυτική και ζωική προέλευση. 



ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΚΤΑΡΟΣ 

Νέκταρ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο «ανθικός ιδρώτας» των φυτών. 

Συγκεκριμένα είναι το σακχαρούχο διάλυμα το οποίο περιέχει σάκχαρα από 4-80% ( κυρίως σουκρόζη, λίγα αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία και άλλες ουσίες, όπως χρωστικές και αρωματικές. 

Εκκρίνεται από ειδικούς αδένες των φυτών, τα λεγόμενα νεκτάρια, τα οποία είτε βρίσκονται στο εσωτερικό και κοντά στη βάση του άνθους ( ανθικά νεκτάρια), και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση, είτε βρίσκονται έξω από το άνθος στα φύλλα ή στο στέλεχος του φυτού (εξωανθικά νεκτάρια).


ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΟΣ 

Μελίτωμα, είναι ο σακχαρούχος χυμός που είτε εκκρίνεται από τα φυτά ( έλατος, πλάτανος, φλαμουριά κ.α.) είτε εκκρίνεται, από τα φυτά μεν, αλλά με τη μεσολάβηση κάποιων εντόμων, (33 είδη έχουν αναγνωρισθεί στην Ελλάδα) τα οποία ρουφούν χυμούς του φυτού στο οποίο παρασιτούν, δεν καταφέρνουν να αφομοιώσουν το σύνολό τους και αποβάλλουν ένα μεγάλο μέρος τους με τη μορφή σταγόνων.

Οι μέλισσες εκμεταλλεύονται αυτές τις εκκρίσεις και τις συλλέγουν όπως ακριβώς συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη. 

Φυτά στα οποία παρασιτούν, διαφορετικά κατά περίπτωση έντομα , είναι ο έλατος , η καστανιά , η λεύκα και με κυριότερο φυτό, το πεύκο στο οποίο παρασιτεί ένα έντομο γνωστό ως « εργάτης» το οποίο δημιουργεί στα πεύκα τη βαμβακάδα. 

Σε αυτό το έντομο οφείλεται το 60 με 65% της ελληνικής μελοπαραγωγής ( το πευκόμελο)..........

Επιμέλεια σύνταξης: Γραμμένος Τομ Μελισσοκόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου